Ishujt e Langerhans: Vendndodhja dhe funksioni

Cilat janë ishujt e Langerhans? Ishujt e Langerhans (ishujt Langerhans, qelizat Langerhans, qelizat e ishujve) përbëhen nga rreth 2000 deri në 3000 qeliza gjëndrore të rrethuara nga kapilarë të shumtë gjaku dhe kanë një diametër prej vetëm 75 deri në 500 mikrometra. Ato shpërndahen në mënyrë të parregullt në të gjithë pankreasin, por gjenden të grumbulluara në rajonin e bishtit… Ishujt e Langerhans: Vendndodhja dhe funksioni

Sacrum: Struktura dhe funksioni

Çfarë është sakrumi? Sakrum (Os sacrum) është segmenti i parafundit i shtyllës kurrizore. Ai përbëhet nga pesë rruaza sakrale të bashkuara dhe mbetjet e tyre të brinjëve, të cilat së bashku formojnë një kockë të madhe, të fortë dhe të ngurtë. Kjo ka një formë pyke: është e gjerë dhe e trashë në majë dhe bëhet e ngushtë dhe e hollë drejt… Sacrum: Struktura dhe funksioni

Qarkullimi pulmonar: Struktura dhe funksioni

Si funksionon qarkullimi pulmonar Qarkullimi pulmonar, së bashku me qarkullimin e madh ose sistemik, formon sistemin e qarkullimit të gjakut të njeriut. Fillon në zemrën e djathtë: gjaku, i cili është i ulët në oksigjen dhe i ngarkuar me dioksid karboni, që vjen nga trupi pompohet nëpërmjet atriumit të djathtë dhe barkushes së djathtë në truncus… Qarkullimi pulmonar: Struktura dhe funksioni

Veshkat: Anatomia dhe sëmundjet e rëndësishme

Çfarë është veshka? Veshka është një organ i kuqërremtë në kafe që shfaqet në çifte në trup. Të dy organet janë në formë fasule. Diametri i tyre gjatësor është dhjetë deri në dymbëdhjetë centimetra, diametri tërthor pesë deri në gjashtë centimetra dhe trashësia rreth katër centimetra. Një veshkë peshon midis 120 dhe 200 gram. Veshka e djathtë zakonisht është… Veshkat: Anatomia dhe sëmundjet e rëndësishme

Sistemi nervor autonome

Sistemi nervor autonom (VNS) kontrollon shumë funksione vitale trupore. Këto përfshijnë, për shembull, frymëmarrjen, tretjen dhe metabolizmin. Nëse presioni i gjakut rritet, venat zgjerohen ose pështyma rrjedh, nuk mund të ndikohet nga vullneti. Qendrat e nivelit më të lartë në tru dhe hormonet kontrollojnë sistemin nervor autonom. Së bashku me sistemin hormonal, siguron që organet… Sistemi nervor autonome

Rrahjet e zemrës: Më shumë rreth funksionit dhe çrregullimeve

Çfarë është rrahja e zemrës? Rrahjet e zemrës shënojnë tkurrjen ritmike të muskujve të zemrës (sistolë), e cila pasohet nga një fazë e shkurtër relaksimi (diastole). Shkaktohet nga impulset elektrike të sistemit të përcjelljes së ngacmimit, të cilat e kanë origjinën në nyjen sinusale. Nyja e sinusit është një koleksion i qelizave të specializuara të muskujve të zemrës në mur… Rrahjet e zemrës: Më shumë rreth funksionit dhe çrregullimeve

Venat: Struktura dhe funksioni

Rruga për në zemër Një pikë e rëndësishme grumbullimi për gjakun nga zgavra e barkut është vena portale, një venë që sjell gjak të varfër me oksigjen, por të pasur me lëndë ushqyese nga organet e barkut në mëlçi - organi metabolik qendror. Megjithatë, jo të gjitha venat mbajnë gjak "të përdorur", d.m.th., gjak të varfër me oksigjen. Përjashtim bëjnë katër venat pulmonare,… Venat: Struktura dhe funksioni

Enët e gjakut: Struktura dhe funksioni

Çfarë janë enët e gjakut? Enët e gjakut janë organe të zbrazëta. Me një gjatësi prej rreth 150,000 kilometrash, këto struktura tubulare, të zbrazëta krijojnë një rrjet të ndërlidhur që përshkon të gjithë trupin tonë. Të lidhur në seri, do të ishte e mundur të rrotullohej toka pothuajse 4 herë. Enët e gjakut: struktura Muri i enëve mbyll një zgavër, të ashtuquajturën… Enët e gjakut: Struktura dhe funksioni

himeni i vajzërisë (Hymen)

Çfarë është himeni? Himeni (korona vaginale) është një palosje e hollë, elastike e mukozës që mbyll pjesërisht hapjen vaginale. Ai përfaqëson kufirin midis organeve gjenitale të brendshme dhe të jashtme të një gruaje. Nëpërmjet një hapjeje të mbetur midis himenit dhe murit të hyrjes vaginale, gjaku menstrual normalisht mund të rrjedhë pa pengesa. Ku… himeni i vajzërisë (Hymen)