Dopingu

Përcaktim

Një përkufizim përgjithësisht i vlefshëm i dopingut nuk është shumë i lehtë. Përkufizimi duhet të jetë i qartë dhe nuk duhet të lërë hapësirë ​​për interpretim. Përcaktimi i IOC-së për doping përfshin termin grupe të ndaluara të substancave aktive në mënyrë që të ndalojë automatikisht substancat e zhvilluara rishtazi bazuar në grupin e tyre të substancave aktive.

Dopingu kuptohet të jetë përpjekja e përgjithshme për të përmirësuar performancën atletike me anë të ilaçeve. Dopingu i referohet përdorimit të grupeve të ndaluara të substancave aktive dhe përdorimit të metodave të ndaluara. Termi doping u zhvillua në Angli në mes të shekullit të 19-të.

Afrikanët e Jugut me ngjyra përdorën alkool me prova të larta të quajtur "Dop" në akte kulti, ky term u miratua nga anglezët në vijim. Historia e dopingut kthehet më larg sesa imagjinojnë shumica e njerëzve. Meqenëse performanca sportive është përdorur gjithmonë për statusin shoqëror, prestigjin, famën, reputacionin dhe, për më tepër, sigurinë financiare, atletët gjithmonë kanë qenë të prirur të marrin substanca të ndaluara për të rritur performancën personale.

Në Lojërat Olimpike antike, Incas përdorën përtypjen e kokainë lë për të përmirësuar performancën në durim sportive Në Romën e lashtë, dopingu i kuajve u përdor për herë të parë. Që nga profesionalizimi i sportit, rastet e abuzimit me doping nuk kanë të ndalur.

Në shekullin e 20-të, dopingu u bë veçanërisht i popullarizuar në pastër durim dhe sportet e forcës. Sidomos sporti i garave me biçikleta ishte në fokusin e hetimeve doping në vitet e kaluara. Edhe pse atletëve dhe mjekëve shpesh u mungon njohuria mjekësore, dopingu bëhet pa u marrë parasysh ato shëndetësor pasojat.

Testet e para të dopingut u kryen në Lojërat Olimpike 1968 në Meksikë. Kur bëhet fjalë për përmirësimin ose optimizimin e performancës, atletët në sportin e komercializuar janë vazhdimisht të prirur të marrin substanca të ndaluara për të përmirësuar performancën e tyre sportive. Analiza e kostos dhe përfitimit nuk ka asnjë rol.

Gjithmonë diskutohet nëse marrja e substancave të ndaluara në sportet konkurruese gjen imitues në sportet rekreative ose nëse titujt negativë si vdekjet e lidhura me doping kanë një efekt parandalues. Një studim i vitit 1999 në durim studiot në zonën Hamburg dhe Schleswig-Holstein treguan se 24% e vizitorëve meshkuj të studios dhe 8% e vizitorëve femra të studiove rregullisht marrin ilaçe për të mbështetur ndërtimin e muskujve. Numri i vlerësuar i rasteve të pa raportuara është ndoshta edhe më i lartë.

Duke marrë parasysh entuziazmin e gjermanëve për ilaçe, megjithatë, këto rezultate nuk janë vërtet të habitshme. Stimulimet përshkruajnë të gjithë përbërësit aktivë me një efekt zgjues dhe euforik. Substancat përdoren si stimulues dhe për këtë arsye mundësojnë stresin afatgjatë dhe përdoren kryesisht në durim sportive kur lodhja vendos për të ruajtur performancën.

 • amfetaminat
 • kokainë
 • Kafeina
 • Ephedrine

Dhimbje ndodh në intervalin maksimal të stresit gjatë aktiviteteve sportive. Kjo dhimbje e detyron atletin të ndalojë aktivitetin sportiv. Marrja e pijeve alkoolike e shtyp këtë dhimbje dhe kështu mundëson performancë më të lartë.

Intoksikantët përdoren sidomos në sportet me stres maksimal. Megjithatë, duke shtypur dhimbjen, atletët janë të ekspozuar ndaj rreziqeve të veçanta.

 • Opioids

Agjentët anabolikë nxisin ndërtimin e indeve të trupit përmes sintezës së proteinave.

Bodybuilders përdorin këtë efekt për të rritur në masë të muskujve. Sidoqoftë, bëhet fjalë jo vetëm për rritjen e masës muskulore, por edhe për efekte të shumta anësore. Marrja e steroid anabolic është e ndaluar në çdo sport të drejtuar nga gara.

Për shkak të efekteve anësore masive, çdo atlet këshillohet kundër marrjes së steroid anabolic.

 • Steroid anabolik androgjen
 • Beta - Agonistë

Këta përbërës aktivë përfshijnë, ndër të tjera, Epo, i cili njihet nga çiklizmi. Shkakton një prodhim të shtuar të së kuqes gjak qelizat dhe kështu mundëson përpjekje më të gjata të qëndresës.

Megjithatë, me metoda të reja, është e mundur të zbulohet EPO në mënyrë të besueshme. Rritje hormonet mundësojnë grumbullimin e muskujve, por marrja e hormoneve çon në efekte anësore të konsiderueshme.

 • Hormonet e rritjes
 • Epo (eritropoetinë)

La diuretikët nuk janë direkt një agjent doping, por shkaktojnë një manipulim të mostrës së urinës.

diuretics shkaktojnë një rritje kërkojnë të urinojnë. Kjo ka një efekt negativ në rezultatin e mostrës së dhënë. Sidoqoftë, kufijtë maksimalë zbatohen edhe për marrjen e diuretikët.

 • diuretics
 • Alkool
 • Kanabinoidet
 • Beta- Bllokues
 • Kortikosteroidet
 • Anestetikë lokale
 • Doping gjaku