Demenca

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Anglisht: çmenduri

 • Sëmundja Alzheimer
 • Zhvillimi i demencës
 • Sëmundja e Pick
 • furi
 • harresë

Përcaktim

Demenca është një çrregullim i funksioneve të përgjithshme të të menduarit që çon në dëmtimin e jetës së përditshme. Në shumë raste këto çrregullime janë progresive dhe nuk mund të shërohen (të pakthyeshme). Demenca është tipike një sëmundje e të moshuarve dhe personave të moshuar (më të vjetër se 65 vjeç).

Mundësia për të vuajtur nga çmenduri të rëndë para moshës 65 vjeç është relativisht e ulët (më pak se 1: 1000). Përtej moshës 65 vjeç, megjithatë, probabiliteti rritet në rreth 15% për çmenduri të lehtë dhe në rreth 6% për çmenduri të rëndë. Burrat zakonisht kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë sëmundjen sesa gratë. Një përjashtim nga ky rregull është sëmundja Alzheimer, e cila zakonisht prek më shumë gratë.

Shkaqet

Kjo pyetje është e vështirë dhe e pamjaftueshme për t'u përgjigjur në përgjithësi. Shkenca njeh dhjetëra shkaqe që mund të çojnë në çmenduri. Nga njëra anë ekzistojnë të ashtuquajturat çmenduri degjenerative, ku shkaqet janë trashëguar gjenetikisht ose nuk mund të shpjegohen.

Më të rëndësishmet nga këto janë sëmundja Alzheimer, sëmundja Pick (çmenduri frontotemporale) dhe sëmundja Parkinson. Megjithatë, sëmundjet dhe çrregullimet e gjak anije mund të çojë në çmenduri. Çmenduria shpesh ndodh pas goditjeve (apopleksi), e zvogëluar gjak rrjedha apo edhe mungesa e oksigjenit.

Sëmundjet metabolike si p.sh. diabet mellitus, porfiria ose sëmundjet e gjëndër tiroide gjithashtu mund të shkaktojë çmenduri nëse ato zhvillohen keq. Për më tepër, helmimi ose abuzimi me substancat (p.sh. varësia nga droga), infeksionet dhe kancer gjithmonë duhet të merren parasysh kur kërkoni për shkaqet e demencës. Konsumi i alkoolit është padyshim një faktor rreziku për shfaqjen e demencës.

Kjo është vërejtur vazhdimisht në shumë studime. Pacientët që pinë shumë alkool për vite me radhë mund të zhvillojnë sindromën Korsakow. Kjo sëmundje karakterizohet nga masive kujtim çrregullime.

Për të kompensuar këto kujtim boshllëqet, pacientët zakonisht përbëjnë histori të zhurmshme. Ky proces quhet "konfabulues" në zhargonin mjekësor. Fatkeqësisht, sëmundja nuk është e shërueshme as me terapi adekuate.

Çmenduria është e pakthyeshme. Çmenduria pas një pash quhet ndryshe çmenduri vaskulare. Këtu, çrregullime të qarkullimit të gjakuttru janë shkaku i demencës.

Mungesa e gjak qarkullimi shkakton qelizat nervore në tru të vdesësh, gjë që çon në një shqetësim të funksionit njohës. Pas Alzheimerit është shkaku më i zakonshëm i çmendurisë. Fatkeqësisht, demenca vaskulare nuk është e shërueshme.

Sidoqoftë, pacientët me faktorë rreziku duhet të trajtohen herët në mënyrë që çmenduria të mos zhvillohet në radhë të parë. Faktorët e rrezikut për çmendurinë vaskulare përfshijnë diabet mellitus, presion të lartë të gjakut, aritmi kardiake, pirje duhani, trashje, dhe të lartë LDL or kolesterolit nivelet. Rathershtë vështirë e mundshme që kimioterapia do të shkaktojë çmenduri.

Sidoqoftë, ka studime që tregojnë se tru qelizat preken nga kimioterapia. Ky fakt quhet "kimobrain" nga shkencëtarët. Kryesisht ka të bëjë me çrregullime të përqendrimit dhe retentiveness të zvogëluar, edhe 10 vjet më pas kimioterapia.

Jo të gjithë shkencëtarët besojnë në këtë koncept. Disa gjithashtu thonë se stresi psikologjik i shkaktuar nga kancer është e mjaftueshme për të ndryshuar qelizat nervore në tru. Ata e shohin atë më shumë si një lloj stresi post-traumatik pas kancer si shkak i deficiteve njohëse.

Rreziku i vuajtjes nga çmenduria rritet shumë me kalimin e moshës. Shkaku më i zakonshëm i çmendurisë është sëmundja Alzheimer. Faktorët e mëposhtëm të rrezikut janë identifikuar në studime të mëdha epidemiologjike: çmenduri gjinore femërore në të afërmit e shkallës së parë trauma kraniocerebrale sëmundja themelore neurologjike, p.sh.

Sëmundja Parkinson, sëmundja Huntington, abuzimi me alkoolin në tru faktorët e rrezikut për arteriosklerozën: presion të lartë të gjakut, pirja e duhanit, diabeti, nivele të larta të kolesterolit Të tjera: disa sfida mendore, izolimi social, depresioni

 • Seksi femëror
 • Çmenduri në të afërmit e shkallës së parë
 • Trauma kraniocerebrale
 • Sëmundja themelore neurologjike, p.sh. sëmundja e Parkinsonit, sëmundja Huntington, goditja në tru
 • Abuzimi me alkool
 • Faktorët e rrezikut për arteriosklerozën: presioni i lartë i gjakut, pirja e duhanit, diabeti, rritja e niveleve të kolesterolit
 • Të tjerët: pak sfida mendore, izolimi shoqëror, depresioni

Fatkeqësisht, nuk është e mundur t'i përgjigjemi kësaj pyetjeje me një batanije "po" ose "jo". Në thelb, megjithatë, mund të thuhet se shumica e rasteve ndodhin rastësisht dhe nuk janë të trashëgueshme. Faktori më i madh i rrezikut është mosha e vjetër.

Atëherë kjo varet nga shkaku i çmendurisë. Një çmenduri vaskulare shkaktohet nga çrregullime të qarkullimit të gjakut në tru për shkak të arteriosklerozë; këtu nuk ka më shumë përbërës të trashëgueshëm. Sëmundja Alzheimer ndodh rastësisht (sporadikisht) në 80% të rasteve. Sidoqoftë, ekziston edhe një sëmundje familjare Alzheimer, e cila trashëgohet autosomal-dominante dhe karakterizohet nga një fillim i hershëm i sëmundjes (30-60 vjet).