Patch Test (Test Alergjik): Procedura dhe Rëndësia

Çfarë është një test epikutan? Testi epikutan është një test i lëkurës për diagnostikimin e alergjive të kontaktit (dermatiti alergjik i kontaktit ose dermatiti alergjik i kontaktit). Ato shkaktohen nga kontakti i zgjatur i drejtpërdrejtë i lëkurës me substancën nxitëse (alergjen, p.sh. gjerdan që përmban nikel). Për shkak se reaksioni alergjik ndodh me një vonesë kohore, mjekët flasin për një tip të vonë… Patch Test (Test Alergjik): Procedura dhe Rëndësia

Testi me prick (testi i alergjisë): Procedura dhe rëndësia

Çfarë është një test me shpim? Testi i shpimit është një test i lëkurës i përdorur shpesh në diagnostikimin e alergjive. Mund të përdoret për të zbuluar nëse dikush është alergjik ndaj substancave të caktuara (për shembull, polenit). Duke qenë se testi me prick kryhet drejtpërdrejt në lëkurën e personit në fjalë, ai i përket testeve in vivo… Testi me prick (testi i alergjisë): Procedura dhe rëndësia

Vlerat e presionit të gjakut: Cilat vlera janë normale?

Matja e presionit të gjakut: vlerat dhe kuptimi i tyre Kur presioni i gjakut ndryshon, vlerat sistolike (të sipërme) dhe diastolike (të poshtme) zakonisht rriten ose ulen së bashku. Megjithatë, në disa raste, vetëm njëra nga dy vlerat devijon nga norma. Për shembull, një presion i ngritur diastolik i gjakut mund të jetë rezultat i një gjëndre tiroide joaktive… Vlerat e presionit të gjakut: Cilat vlera janë normale?

Perimetria: Procesi dhe Rëndësia e Ekzaminimit të Syrit

Çfarë është perimetria? Perimetria mat kufijtë e fushës vizuale të perceptuar nga syri i lirë (fusha vizuale) dhe mprehtësia e perceptimit. Ndryshe nga fusha qendrore vizuale, e cila siguron mprehtësinë vizuale më të lartë, pjesa e jashtme e fushës vizuale përdoret kryesisht për orientimin dhe perceptimin e rrethinës. … Perimetria: Procesi dhe Rëndësia e Ekzaminimit të Syrit

MRI (Agjenti i Kontrastit): Përfitimet dhe Rreziqet

Kur është i nevojshëm një agjent kontrasti MRI? Një MRI pa mjet kontrasti është kryesisht pa rrezik, por nuk mjafton për të gjitha pyetjet. Sa herë që indet e diskutueshme shfaqen në nuanca të ngjashme gri, përdorimi i një agjenti kontrasti ka kuptim. Ky është rasti, për shembull, kur ekzaminohen vatra të dyshimta në shpretkë, pankreas ose… MRI (Agjenti i Kontrastit): Përfitimet dhe Rreziqet

Kolonoskopia: Procedura dhe Kohëzgjatja

Kolonoskopia: Anestezia - po apo jo? Si rregull, kolonoskopia kryhet pa anestezi. Megjithatë, pacientët mund të kërkojnë një ilaç qetësues, të cilin mjeku e administron përmes venës. Kështu, shumica e pacientëve nuk ndjejnë dhimbje gjatë ekzaminimit. Megjithatë, fëmijët e vegjël rrallë e tolerojnë kolonoskopinë disi të pakëndshme pa anestezi. Prandaj ata marrin një gjeneral… Kolonoskopia: Procedura dhe Kohëzgjatja

Regjistrimi elektronik i pacientit

Cili është procesverbali elektronik i pacientit? Regjistri elektronik i pacientit (ePA) është një lloj kutie indeksi të kartës dixhitale që mund të plotësohet me të gjitha të dhënat që lidhen me shëndetin. Kjo përfshin diagnozat, trajtimet, letrat e mjekut, medikamentet e përshkruara dhe vaksinimet. Memoria dixhitale ju mundëson të shikoni vetë të dhënat tuaja shëndetësore në çdo kohë. Por me pëlqimin tuaj,… Regjistrimi elektronik i pacientit

ERCP: Përkufizimi, arsyet dhe procesi

Çfarë është ERCP? ERCP është një ekzaminim radiologjik në të cilin mjeku mund të gjurmojë zgavrat e kanaleve biliare, fshikëzës së tëmthit (greqisht cholé = biliare) dhe kanaleve të pankreasit (greqisht pán = të gjitha, kréas = mishi) në origjinën e tyre kundër drejtimit normal. të rrjedhës (retrograde) dhe vlerësojini ato. Për të bërë … ERCP: Përkufizimi, arsyet dhe procesi

Ekzaminimi i tabelës së animit: Përkufizimi, arsyet, procedura

Çfarë është një ekzaminim i tavolinës së animit? Një ekzaminim i tabelës së pjerrësisë zakonisht kryhet për një sqarim më të saktë të magjive të paqarta të të fikëtit (sinkopë). Çfarë është sinkopa? Sinkopa është një fillim i papritur i të fikëtit që zgjat një kohë të shkurtër. Në mënyrë bisedore, sinkopa shpesh referohet edhe si kolaps qarkullues. Sinkopa ndahet në kategori të ndryshme sipas… Ekzaminimi i tabelës së animit: Përkufizimi, arsyet, procedura

Kontrollet e shëndetit: Kur fëmija juaj duhet të shkojë te mjeku

Çfarë janë provimet U? Ekzaminimet U janë ekzaminime të ndryshme parandaluese për fëmijët. Synimi i kontrolleve parandaluese është zbulimi i hershëm i sëmundjeve të ndryshme dhe çrregullimeve të zhvillimit që mund të kurohen ose të paktën të zbuten me trajtim të hershëm. Për këtë qëllim, mjeku ekzaminon fëmijën në kohë të caktuara duke përdorur analiza të ndryshme. Rezultatet dhe gjetjet e… Kontrollet e shëndetit: Kur fëmija juaj duhet të shkojë te mjeku