Narkotikëve

Përcaktim

A narkotike është një ilaç që mund të shkaktojë pavetëdije të thellë dhe pa dhimbje në qendër sistemi nervor për qëllime diagnostike ose kirurgjikale. Lëndët narkotike të ndryshme kanë efekte të ndryshme në receptorët dhe molekulat e sinjalit në tru, e cila shpjegon efektet e ndryshme të substancave. Bëhet një dallim midis inhalacion narkotikë dhe narkotikë injeksion. Të parat absorbohen përmes sistemit të frymëmarrjes, dmth ato administrohen tek pacienti në formë të gaztë përmes një maske gjatë një operacioni dhe më pas thithen. Lëndët narkotike injeksion injektohen në a venë.

Narkotikët inhalues

Aktualisht përdoret kryesisht klinikisht inhalacion narkotikët janë izofluran, sevofluran, desfluran dhe enfluran. Gaz qeshur dhe halotani po bëhen më pak të rëndësishëm. Secila prej narkotikëve në këtë klasë të substancave ka veti të ndryshme, siç është tretshmëria e tyre në gjak, fuqia e tyre dhe tretshmëria e tyre në yndyrë.

Tretshmëria e yndyrës në veçanti luan një rol të madh në efektin e inhalacion narkotikë, pasi ata duhet të migrojnë përmes rrugët e frymëmarrjesgjak. Sa më shumë substanca të tretshme në yndyrë, aq më lehtë bëhet. Kjo do të thotë se thithja anestetikë me tretshmëri të lartë të yndyrës arrijnë një potencë më të lartë dhe, mbi të gjitha, çojnë në një fillim më të shpejtë të veprimit.

Përveç kësaj, një sasi më e vogël e narkotike është e nevojshme për të arritur thellësinë e dëshiruar të anestezi. Kjo është në kontrast me gjak tretshmëria e narkotikëve inhalues. Substancat me tretshmëri të lartë të gjakut treten më lehtë në yndyrë dhe prandaj kërkojnë më shumë kohë për të arritur thellësinë e dëshiruar të anestezi.

Përveç kësaj, atëherë duhet më shumë kohë për narkotike të lahet dhe pacienti të zgjohet përsëri. Në mënyrë që të sigurohet që anestetiku futet mjaft shpejt, doza në përzierjen e gazit që thith pacienti rritet në rastin e inhalimit shumë të tretshëm në gjak anestetikë. Lënda narkotike e inhalimit ekskretohet kryesisht përmes mushkërive. Lënda narkotike pastaj merret përsëri.

Efektet dhe efektet anësore

Narkotikët inhalues ​​shkaktojnë anijetru të zgjerohet. Kjo mund të çojë në një rritje të presionit intrakranial, i cili mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut në tru. Veçanërisht për pacientët që tashmë kanë rritur presionin intrakranial ose tumoret e trurit, prandaj preferohet një lëndë narkotike injeksioni.

Për më tepër, inhalimi anestetikë mund të ndikojë në sistemi kardiovaskular në shkallë të ndryshme. Forca shtrënguese e zemër muskujt mund të ulen, aritmi kardiake mund të ndodhë dhe tensioni i gjakut mund të rritet ose të bjerë. Anestetikët inhalues ​​sevofluran dhe izofluran rekomandohen për personat me zemër sëmundje, pasi lehtësojnë më shumë zemrën duke u zgjeruar anije.

Një avantazh i anestetikëve inhalues ​​është se ato mund të arrijnë çlodhjerrugët e frymëmarrjes. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në pacientët me astmë, pasi muskujt e rrugëve të frymëmarrjes kanë tendencë të tkurren. Në parim, anestetikët inhalues ​​mund të shkaktojnë mëlçi dhe veshkë dëmtimi. Sevoflurani është veçanërisht i popullarizuar për induksionin e anestezi tek fëmijët, pasi ka një erë të këndshme të ëmbël.