Pash

Në rast të një goditje në tru (sinonimet: goditje, fyerje, apopleksi), një çrregullim i qarkullimit të gjakut të gjak anijetru rezulton në një furnizim të reduktuar të gjakut dhe oksigjenit në zonat e trurit në rrjedhën e poshtme. Në varësi të vendndodhjes së tij, çrregullimi i qarkullimit të gjakut çon në deficite të ndryshme neurologjike, të tilla si hemiplegji ose hemiplegji, dobësi apo edhe paralizë e një gjymtyre individuale, dobësi ose paralizë e gjysmës së fytyrës, çrregullime të ndjeshmërisë së njërës gjymtyrë ose gjysmës së plotë të trupi (për shembull, mpirje), çrregullime të shikimit or çrregullime në të folur. Në mënyrë tipike, ankesat ndodhin shumë papritur.

Në 80% të rasteve, goditja në tru shkaktohet nga pengesa e a gjak enë, një e ashtuquajtur ishemi (goditje ishemike). Në rreth 20% të rasteve, një hemorragji cerebrale është shkaku i çrregullimit të qarkullimit të gjakut (goditje hemorragjike). Meqenëse e prekur tru zona vdes pa furnizimin e gjak dhe oksigjeni, diagnoza duhet të bëhet shpejt dhe duhet të fillohet terapia e menjëhershme. Në varësi të gjenezës së goditjes në tru, mund të merren parasysh koncepte të ndryshme terapeutike.

Bëj

Një goditje në tru shkakton a çrregullimi i qarkullimit të gjakut në tru dhe kështu një furnizim i ulët i gjakut dhe oksigjenit në indet e trurit. Në mbi 80% të rasteve, çrregullimi i qarkullimit të gjakut shkaktohet nga një akut mbyllje i një enë gjaku. Kjo njihet si goditje ishemike.

Shpesh arsyeja për mbyllje i një enë gjaku është një kalcifikim shumë i theksuar (arteriosklerozë), në të cilën të ashtuquajturat pllaka masivisht masojnë lumenin e a enë gjaku. Nëse këto pllaka hapen gjatë sëmundjes, mpiksjet e gjakut, të ashtuquajturat trombe, mund të formojnë dhe të ngushtojnë më tej enën e gjakut ose edhe ta bllokojnë plotësisht atë. Nëse trombi është formuar jashtë tru dhe është infiltruar në një enë të trurit përmes qarkullimit të gjakut, kjo quhet an emboli.

Shkaqe të tjerë më të rrallë të cerebrovaskular mbyllje përfshijnë ndryshime inflamatore në gjak anije të trurit, i njohur si vaskuliti. Në rreth 20% të rasteve, goditja në tru shkaktohet nga a hemorragji cerebrale. Një goditje në tru për shkak të a hemorragji cerebrale quhet goditje hemorragjike.

Shkaku më i zakonshëm i një goditje hemorragjike është hipertensioni arterial (presion të lartë të gjakut), e cila në planin afatgjatë çon në dëmtimin e të voglës anije dhe i bën ato poroze. Një nga shkaqet më të zakonshme është e ashtuquajtura aneurizëm, një fryrje e enës së gjakut, grisja e së cilës shkakton gjakderdhje masive në tru. Për më tepër, marrja e ilaçeve për hollimin e gjakut, të tilla si Marcumar® nga grupi antikoagulues, mund të jetë shkaku i një hemorragji cerebrale. Në raste të rralla, çrregullimet kongjenitale të mpiksjes, keqformimet vaskulare ose tumoret e trurit janë shkaku i një goditje hemorragjike. Faktorë të rëndësishëm të rrezikut për një goditje në tru janë, përveç hipertensionit arterial, trashje (mbipeshë), diabet mellitus (rritur sheqerit në gjak), stimulues si p.sh. nikotinë dhe alkooli, stresi dhe kushtet para-ekzistuese të tilla si a zemër sulm ose aritmi kardiake, Sidomos dridhje atrial.