Humbja e oreksit

Përcaktim

Humbja e oreksit ose papërshtatshmëria do të thotë që dëshira për të ngrënë nuk është e pranishme. Nëse kjo zgjat për disa ditë, dikush flet anoreksi. Pothuajse të gjithë e dinë ndjenjën e mungesës së oreksit.

Nëse kjo zgjat vetëm për një kohë të shkurtër, shpesh është një shenjë tensioni ose një infeksioni në trup. Por sëmundjet e rënda gjithashtu mund të çojnë në humbjen e oreksit. Oreksi ndikohet nga faktorë të ndryshëm.

Ndryshe nga uria, ai është një sinjal psikologjik dhe jo fizik. Shumë hormonet dhe substancat e tjera dërguese janë përgjegjëse në tru për zhvillimin e urisë dhe oreksit. Në sytë e ushqimit të shijshëm ose erë prej tij, ata i sinjalizojnë trupit sinjalin "oreks". Si rezultat, goja jonë fillon të lotojë. Oreksi mund të jetë i pranishëm edhe kur nuk ka nevojë fizike për ushqim, pra nuk ka uri.

Shkaqet

Shumë shkaqe të ndryshme mund të çojnë në humbjen e oreksit. Shpesh problemet psikologjike ose stresi janë në themel të tij. Humbja e oreksit shpesh ndodh në kontekstin e depresion.

Migrenë sulmet gjithashtu mund të çojnë në këtë. Sidomos njerëzit e moshuar shpesh vuajnë nga humbja e oreksit. Kjo për faktin se përshtypjet ndijore, siç janë prova dhe nuhatja, zvogëlohen me moshën dhe kështu dëshira për të ngrënë zvogëlohet.

Vetmia, si një faktor stresi psikologjik, gjithashtu mund të çojë në humbjen e oreksit. Kjo mund të jetë e rrezikshme nëse nuk siguroheni që akoma të hani mjaftueshëm ushqim. Përveç kësaj, ka shumë shkaqe fizike që lidhen me humbjen e oreksit.

Sëmundjet gastrointestinale janë një arsye e zakonshme për këtë. Një infeksion i zakonshëm gastrointestinal ose helmim nga ushqimi shpesh është shkas. Megjithatë, inflamacion i stomak rreshtim (gastrit) ose ulçera peptike (ulçerë) të traktit gastrointestinal gjithashtu mund të çojë në moszbatim, ashtu si sëmundje kronike inflamatore si p.sh. semundja Crohn or kolit ulcerative.

Edhe nëse organet e tjera të zgavrës së barkut janë të sëmura, kjo mund të shkaktojë humbje të oreksit. Sëmundjet e mëlçi, veshkë, inflamacion i fshikëz e tëmthit ose pankreasit dhe apendicit janë mes tyre. Përveç sëmundjeve gastrointestinale, shumë sëmundje të tjera gjithashtu mund të çojnë në humbjen e oreksit.

A grip- si infeksioni shpesh shoqërohet me humbje të oreksit, pasi ndjesia e përgjithshme e mirëqenies kufizohet rëndë. Në rastin e bajamet ose pezmatime te tjera te gojë dhe fyt, pacienti zakonisht nuk ndjen oreks as, pasi ngrënia shoqërohet me të dhimbje. Pothuajse çdo infeksion i trupit mund, por nuk ka nevojë, të çojë në humbjen e oreksit.

Fëmijët nxiten kryesisht nga sëmundjet e fëmijërisë si fruth, shytat, rubeola or dhenve. Zemër dështimi dhe sëmundjet e tjera të zemrës gjithashtu mund të shoqërohen me humbje të oreksit. Një kompleks tjetër i shkaqeve janë çrregullimet metabolike që mund të shkaktojnë papërshtatshmëri.

Sëmundje të tilla si diabet mellitus, hipofunksion i hipofizës ose gjëndër tiroide or hyperthyroidism janë ndër shkaqet e mundshme. Intolerancën ndaj ushqimit gjithashtu mund të jetë shkaku i papërshtatshmërisë. Përveç kësaj, oreksi mund të ndikohet gjithashtu nga ndikime të jashtme, të tilla si ilaçet ose varësia nga alkooli ose marrja e rregullt e ilaçeve.

kimioterapia në veçanti shpesh zvogëlon oreksin. Në tërësi, mund të thuhet se çdo sëmundje, veçanërisht nëse ka një rrjedhë kronike ose shoqërohet me kronike dhimbje, mund të zvogëlojë oreksin për shkak të tendosjes së rëndë psikologjike. Nëse humbja e oreksit shoqërohet me humbje të lartë të peshës, nëse ka edhe personi i prekur ethe dhe djersitje natën, kjo mund të jetë tregues i një sëmundjeje malinje dhe duhet të konsultohet një mjek.

Papërshtatshmëria mund të ndodhë edhe gjatë shtatzënësi. Në këtë rast, sidoqoftë, ajo prek kryesisht disa ushqime ose pjata. gjëndër tiroide prodhon hormonet që janë në thelb përgjegjës për rregullimin e proceseve metabolike në trupin e njeriut.

Ato ndikojnë në furnizimin me energji. Nëse gjëndër tiroide është hipotiroid, ky mekanizëm rregullator nuk funksionon më siç duhet dhe simptomat fizike të hypothyroidism ndodhin, të cilat manifestohen kryesisht në dobësi dhe lodhje. zemër norma dhe gjak presioni gjithashtu ulet.

Humbja e oreksit dhe ngrirja janë gjithashtu ndër simptomat. Nëse ndodh një humbje e vazhdueshme e oreksit në lidhje me ndonjë nga këto simptoma, duhet të konsultohet një mjek dhe të kontrollohet funksioni i gjëndrës tiroide. Shkaqet e hypothyroidism mund të jenë sëmundje autoimune ose jod mangësi Një akut pezmatim i gjendres tiroide gjithashtu mund të tregojë humbje të oreksit si një simptomë e mundshme.