Sistemi imun

Sinonimet në kuptimin e gjerë

mbrojtja imune e lindur, mbrojtja e fituar imune, sistemi i mbrojtjes endogjene, antitrupat, palca e kockave, timusi, shpretka, nyjet limfatike, sistemi i komplementit, monocitet, granulocitet, qelizat direkte, makrofagët, qelizat vrasëse, qelizat limfatike, limfocitet, qelizat B, qelizat T, Qelizat CD8 +, qelizat ndihmëse T, qelizat dendritike, sistemi limfatik

Përcaktim

Sistemi imunitar është një sistem i zhvilluar gjatë miliona viteve për të mbrojtur njerëzit nga patogjenët si p.sh. bakteret, kërpudhave, viruset ose parazite (p.sh. krimba te caktuar patogjene). Ashtu si qenia njerëzore si një e tërë, sistemi imunitar gjithashtu ka evoluar gjatë evolucionit. Bëhet një dallim midis sistemit imunitar të lindur dhe atij të fituar. Të dy pjesët e sistemit imunitar janë të lidhura me mekanizma komplekse, kështu që një ndarje e rreptë midis dy pjesëve do të ishte e vështirë dhe e thjeshtë.

Klasifikim

Sistemi imunitar është një ndërveprim i ndërlikuar midis organeve të ndryshme, të tilla si thymus, shpretkë, limfë nyjet, shtojcën, palca e eshtrave dhe të bardhë gjak qelizat. Qelizat imune të sistemit imunitar formohen në këto organe ose "rekrutohen" për të luftuar kundër patogjenëve pushtues. Një arritje jashtëzakonisht e rëndësishme e evolucionit është shfaqja e një sistemi imunitar "kujtim".

Kjo do të thotë që patogjenët pushtues mund të eliminohen më shpejt kur ato hyjnë në trup për herë të dytë, sepse qelizat "i kujtojnë" ato. Trupi fillimisht mund të mbrojë veten nga depërtimi i patogjenit germs me anë të pengesave të ndryshme. Një përbërës i rëndësishëm i sistemit imunitar është (dhe shpesh neglizhohet) lëkura (që ra fjala organi më i madh në trup).

Për shkak se lëkura është më tepër acid (e ashtuquajtura vlera e pH midis 4. 0-6. 5), shumica viruset, bakteret, kërpudhat dhe parazitët nuk mund të depërtojnë në këtë barrierë.

Shtë e ngjashme me muret e vjetra të qytetit që mbronin banorët nga sulmuesit. Këto mure të vjetra të qytetit shpesh kishin një numër të caktuar ushtarësh që i mbronin ato. Lëkura gjithashtu ka lëkurën e vet germs, të cilat përballen mirë me mjedisin acid dhe gjithashtu ndihmojnë në shkatërrimin e ndërhyrës.

Kur patogjenët hyjnë në trup përmes gojë, ata përfundimisht arrijnë stomak acid, i cili është një pengesë shumë efikase kundër patogjenëve. Trupi / sistemi imunitar gjithashtu përpiqet me të gjitha forcat e tij për t'u çliruar më parë mekanikisht nga patogjenët. Për shembull, në rrugët e frymëmarrjes, qerpikët e vegjël sigurojnë që ndërhyrësit të transportohen për në pjesën e jashtme.

Nga kollitja dhe teshtitja, patogjenët gjithashtu katapultohen, si të thuash. Prandaj trupi fillimisht përpiqet të mbrojë veten në një mënyrë shumë të veçantë. Përgjatë miliona viteve, megjithatë, është zhvilluar një sistem në të cilin ka qeliza të veçanta për t'u mbrojtur kundër viruset, bakteret, parazitët apo edhe qelizat tumorale. Në vijim, përshkruhet mbrojtja imune e lindur dhe e fituar e sistemit imunitar.