Sëmundja koronare e zemrës (CHD)

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Sëmundja ishemike e zemrës, stenoza e arterieve koronare, angina pectoris, sindroma koronare, shtrëngimi i gjoksit, dhimbja e kraharorit në krahëror të majtë Hipertensioni, sulmi në zemër

Përcaktim

koronare zemër sëmundja (CHD) është a kusht në të cilën arteriet koronare që furnizojnë oksigjenin dhe lëndët ushqyese në muskulin e zemrës ngushtohen. gjak rrjedha në koronaret zvogëlohet, kështu që zemër furnizohet më pak mirë. Shkaku më i zakonshëm i koronareve zemër sëmundja në vendet e industrializuara është ateroskleroza (e ashtuquajtura arteriosklerozë) të arteriet koronare.

Muret e anije ngurtësohen, ena humbet elasticitetin dhe diametri i enës zvogëlohet. Kufizimi i gjak rrjedha çon në insuficiencë koronare, pra koronare anije nuk mund të plotësojë më kërkesën e zemrës për oksigjen; ekziston një mospërputhje midis furnizimit me oksigjen dhe kërkesës së muskulit të zemrës, duke rezultuar në ishemi të miokardit, pra një mungesë ose furnizim i reduktuar i oksigjenit në zemër.

Frekuenca e CHD dhe incidenca në popullatë

Sëmundja koronare e zemrës dhe pasojat e saj janë shkaku më i zakonshëm i vdekjeve në vendet e industrializuara perëndimore. Probabiliteti gjatë gjithë jetës për të kontraktuar CHD është 30% për burrat dhe 15% për gratë. Dhimbje gjoksi (angjinë pectoris) ose a krizë zemre shpesh jane simptomat e para te koronareve arterie ngushtimi

Shkaqet

koronare arterie sëmundja është një proces i sëmundjes shumë shkaktare. Kjo do të thotë që zhvillimi i sëmundjes shkaktohet nga faktorë të ndryshëm. Të ashtuquajturit faktorë të rrezikut kardiovaskular luajnë një rol të rëndësishëm.

Pirja e duhanit, mbipeshë, diabet mellitus dhe te larte gjak Nivelet e lipideve rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës. Kalcifikimi i arterieve (kjo njihet si arteriosklerozë) konsiderohet si shkaku kryesor i sëmundjes. Më në fund, sëmundja koronare e zemrës shkakton një ngushtim të arterieve.

Arteriet koronare janë gjak anije që shtrihen rreth zemrës si një kurorë dhe e furnizojnë atë me oksigjen. Ngushtimi i mureve të zemrës shkaktohet nga depozitimet e dhjamit dhe kalcium, të ashtuquajturat pllaka. Për shkak të këtyre ngushtimeve, pjesët e prekura të zemrës nuk mund të furnizohen më me oksigjen të mjaftueshëm.

Kjo shpesh është veçanërisht e theksuar nën stresin fizik dhe shkakton simptoma. Pirja e duhanit Ushtrime të vogla Dietë jo e shëndetshme Mbipesha Vlerat e ngritura përgjithmonë të lipideve në gjak (sidomos kolesteroli i LDL i ngritur dhe kolesteroli HDL i ulur) Diabeti (diabeti mellitus) Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni arterial) Stresi, tendosja emocionale Mosha e rritur Predispozita trashëgimore ndaj arteriosklerozës

  • Pirja e duhanit
  • Lëvizje e vogël
  • Ushqimi jo i shëndetshëm
  • Mbipeshë
  • Vlerat e ngritura përgjithmonë të lipideve në gjak (veçanërisht kolesteroli LDL i ngritur dhe kolesteroli HDL i ulur)
  • Diabetes mellitus
  • Presion i lartë i gjakut (hipertension arterial)
  • Stresi, tendosje emocionale
  • Mosha e rritur
  • Predispozita trashëguese për forcimin e arterieve (arterioskleroza)

Konsumi i alkoolit në përgjithësi nuk është i ndaluar në rastet e sëmundjes koronare të zemrës. Konsumi i moderuar nga 1 në 2 syze e verës ose birrës herë pas here është në përputhje me sëmundjen.

Konsumi i rritur i alkoolit nuk çon drejtpërdrejt në a krizë zemre, por sidoqoftë është i sëmurë. Alkooli promovon zhvillimin e mbipeshë dhe ka një ndikim në disa ilaçe. Disa shkencëtarë rekomandojnë një konsum të rastit të alkoolit, pasi zvogëlon rrezikun kardiovaskular. Njëri flet për 25 gramë me burrin dhe 15 gramë me gruan ditën, kur në asnjë mënyrë nuk duhet të pihet çdo ditë.