Pneumoni

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Mjekësi: Sinonime të Pneumonisë në një kuptim më të gjerë:

 • Pneumonia lobare
 • Pneumonia atipike
 • Pneumonia intersticiale

Përkufizimi Pneumonia

Pneumonia është një inflamacion i mushkërive që mund të jetë akut ose kronik. Mund të preken alveolat dhe / ose indet intersticiale. Inflamacioni rrallë prek të gjithë gjatë, por zakonisht preken seksione individuale të mushkërive, lobet e mushkërive. Ekzistojnë patogjenë të ndryshëm: kryesisht bakteret or viruset, por edhe kërpudhat.

 • Mushkëria e djathtë
 • Trake (gyp)
 • Bifurkacioni trake (Carina)
 • Mushkëria e majtë

Frekuenca (Epidemiologjia)

Ndodhja në popullatë Pneumonia është sëmundja më e zakonshme fatale infektive. Në përgjithësi, është shkaku i 5-të më i shpeshtë i vdekjeve. Shkalla zyrtare e rasteve të reja në Gjermani është rreth 140000 deri 200000 në vit, megjithëse dyshohet për një numër të lartë të rasteve të pa raportuara. Mundësia e vdekjes në më parë gjatë-individët e shëndetshëm është rreth 5%. Sidoqoftë, nëse pneumonia fitohet në spital (e ashtuquajtura pneumoni nozokomiale), shkalla e vdekshmërisë është deri në 70%.

Klasifikim

Ekzistojnë forma të ndryshme të pneumonisë:

 • Pneumoni e fituar në mënyrë ambulante (pneumoni)
 • Pneumonia nozokomiale (e fituar në spital)
 • Pneumonia në sëmundje të rëndë themelore (dështimi i veshkave ose zemrës, diabeti)
 • Pneumonia e aspirimit (aspirimi do të thotë "të thithësh") stomak përmbajtja; p.sh. në alkoolizëm ose sëmundje të ezofagut)
 • Pneumonia në imunosupresion (p.sh. dobësia e sistemit imunitar për shkak të HIV)

Shenjat e pneumonisë

Shenjat e pneumonisë mund të jenë të ndryshme, pasi ka dy forma të pneumonisë në mënyrë rigoroze: 1. në formën tipike, ekziston një e fortë e papritur kollë, e kombinuar me pështymë purulente, gulçim, e vështirë dhe e tendosur frymëmarrje me dhimbje, dhe të lartë ethe dhe të dridhura. Temperaturat shpejt rriten në mbi 38.5 gradë dhe frymëmarrje shoqërohet me rales. Në testet laboratorike, mjeku zakonisht do të gjejë parametra inflamatorë të ngritur dhe një numër të shtuar të leukociteve në gjak.

2. shenjat e pneumonisë atipike janë më pak të plota: klasike është një fillim subakut, zvarritës, me ethe nën 38.5 gradë. Pneumonia atipike zakonisht zhvillohet nga a grip- si infeksioni dhe shënon një përkeqësim të mëtejshëm të sëmundjes ekzistuese më parë. Pacientët ndihen më pak të sëmurë, kollë është gjithashtu e thatë sesa e shoqëruar me pështymë.

Rales janë të zbehta ose nuk dëgjohen mbi mushkëritë. Standardi i artë në provimin e gjatë sëmundjet është ekzaminimi nga stetoskopi. Me ndihmën e tij, mund të nxirren konkluzione për llojin e sëmundjes, pasi që modelet e zërit të ndryshuara mbi mushkëritë gjatë frymëmarrje gjithmonë tregoni drejtimin e sëmundjes.

Për shembull, rales gjatë një ekzaminimi të mushkërive tregojnë depozitat e sekretimit në rrugët e frymëmarrjes. Ralet mund të jenë flluska të imta, mesatare ose të trasha, dhe ndahen më tej në lagështirë dhe të thatë. Ralet me flluska të trasha kanë më shumë të ngjarë të tregojnë sëmundjen e pjesëve të rrugëve të frymëmarrjes me lumen të madh dhe anasjelltas.

Shenjat e pneumonisë varen kështu nga lloji i inflamacionit. Një përkeqësim në rritje, i ngadaltë i një bronkiti tashmë ekzistues mund të jetë një shenjë e pneumonisë, ashtu si një kurs i papritur, i rëndë. Tek fëmijët, pavarësisht nga lloji, simptomat e mëposhtme janë më të zakonshmet: gulçim, me dhimbje kur merr frymë, deri në cianozë për shkak të mungesës së oksigjenit dhe kolapsit pasues të qarkullimit të gjakut. Për shkak të gulçimit gjithashtu u rrit frekuenca e frymëmarrjes, dhimbje kur merr frymë, dhe frymëmarrja në hundë.

 • Pneumonia tipike
 • Pneumonia atipike