Këshillim ushqyes në stomatologji

Një dietë e shëndetshme për dhëmbët është shtylla e tretë e rëndësishme e profilaksisë dentare, së bashku me teknikat e duhura të higjienës orale dhe aplikimin e rregullt të fluorit. Qëllimi i këshillimit ushqimor është t'ju tregojë lidhjet midis zakoneve tuaja të të ngrënit dhe sëmundjeve të mundshme të dhëmbëve dhe periodontit, për të shkaktuar një ndryshim në të menduarit drejt një diete të shëndetshme për dhëmbët dhe… Këshillim ushqyes në stomatologji

Ditari i ushqimit: Analizoni dietën tuaj

Si pjesë e këshillimit ushqimor në stomatologji, mbajtja e një ditari të ushqimit (regjistri i të ushqyerit) mund të jetë i dobishëm. Qëllimi i ditarit është të rrisë ndërgjegjësimin tuaj për ushqimet me sheqer ose acid që dëmtojnë dhëmbët, t'i kufizoni ato më pas dhe të hani një dietë përgjithmonë të shëndetshme për dhëmbët. Shumica dërrmuese e njerëzve sot janë të vetëdijshëm për lidhjen mes… Ditari i ushqimit: Analizoni dietën tuaj

Floss dentare dhe Ndihma të tjera për Higjienën e Përditshme të Gojës

Kujdesi dentar ka një përparësi të lartë sot. Dhëmbët e rregulluar konsiderohen tërheqës dhe rrezatojnë gëzim, shëndet dhe mirëqenie. Për t’i mbajtur dhëmbët të shëndetshëm dhe pa karies dhe periodontit gjatë gjithë jetës, faktorët thelbësorë të një higjiene bazë optimale orale janë së pari: Dy herë në ditë përdorimi i një pastë dhëmbësh me fluor. Zgjedhje … Floss dentare dhe Ndihma të tjera për Higjienën e Përditshme të Gojës

Profilaksia individuale për fëmijë

Fëmijët e siguruar nga një fond ligjor i sigurimit shëndetësor midis moshës gjashtë dhe shtatëmbëdhjetë vjeç kanë të drejtë në shërbime të profilaksisë individuale dentare (IP), të njohura si shërbime IP. Këto mbështesin përpjekjet e prindërve në shtëpi për të ruajtur higjienën orale të fëmijës së tyre duke adresuar karakteristikat individuale të fëmijës. Si rezultat i edukimit të mirë të shëndetit të dhëmbëve, shumë… Profilaksia individuale për fëmijë

Splint i Fluorizimit të Përshtatur

Një splint me porosi fluoridimi është një jastëk plastik i prodhuar në laborator për t'iu përshtatur secilës prej harqeve të sipërme dhe të poshtme të dhëmbëve të pacientit dhe shërben si bartës i ilaçeve për xhel që përmbajnë fluor. Pse fluori? Fluori është një element gjurmë thelbësor dhe i domosdoshëm për formimin e strukturës së shëndetshme të kockave dhe dhëmbëve. Në stomatologji, fluoridet, veçanërisht kur aplikohen… Splint i Fluorizimit të Përshtatur

Transportues individual i barnave

Një bartës individual i ilaçeve është një nyje plastike e bërë për njërën ose të dy nofullat që është e ngarkuar me fluor ose xhel klorheksidin dhe vendoset në gojë. Ky bartës i ilaçeve është krijuar për të siguruar një kohë më të gjatë qëndrimi për përbërësin aktiv në sipërfaqen e dhëmbit ose gingivës (mishrat e dhëmbëve). Indikacionet (fushat e aplikimit)… Transportues individual i barnave

Higjiena e hapësirës ndërdhëmbore

Higjiena e hapësirës ndërdentare i referohet teknikave të higjienës orale të cilat janë përshtatur me hapësirat më të vështira për t'u pastruar interdentale (hapësira të përafërta, hapësira ndërdentare), të cilat nuk mbulohen nga furça e dhëmbëve elektrike ose manuale. Për t’i mbajtur dhëmbët të shëndetshëm dhe pa prishje dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve gjatë gjithë jetës, faktorët thelbësorë të higjienës bazë optimale janë së pari: Dy herë… Higjiena e hapësirës ndërdhëmbore

Protezat CAD / CAM

Protezat CAD/CAM janë fabrikimi i kurorave, urave ose aksesorëve të implantit duke përdorur teknologjinë e ndihmuar nga kompjuteri. Si dizajni (CAD: Computer Aided Design) ashtu edhe prodhimi (CAM: Computer Aided Manufacturing) kryhen me ndihmën e programeve inteligjente të softuerit dhe duke bluar njësi të rrjetëzuara me to. Parakusht për këtë ishin zhvillimet e shpejta në kompjuter… Protezat CAD / CAM

Proteza e protezave të mbulesës

Një overdenturë (sinonime: proteza e protezës së mbuluar, proteza e mbulesës, overdentura, proteza hibride, proteza e mbivendosur) përdoret për të zëvendësuar dhëmbët e nofullës. Shtë një kombinim i një elementi të lëvizshëm dhe një ose më shumë elementëve të fiksuar në gojë. Një protezë e mbivendosur ka të njëjtën formë dhe dimensione si një protezë e plotë (protezë e plotë)… Proteza e protezave të mbulesës

Proteza e zëvendësimit

Një protezë zëvendësuese (sinonimet: proteza e dytë, proteza e dyfishtë) është një protezë dentare që përdoret për të kapërcyer periudhat kohore kur proteza më cilësore, e veshur përgjithmonë nuk është e disponueshme. Fabrikimi i një proteze zëvendësuese ka kuptim në mënyrë që të jeni të sigurt nga gjërat e pakalueshme që dikush do të duhej të duronte pa dhëmbë dhe kështu… Proteza e zëvendësimit

Ura e Zgjatjes

Një urë shtrirëse (sinonime: urë me fund të lirë, urë rimorkio) përdoret për të rivendosur një rresht të shkurtuar ose të ndërprerë të dhëmbëve duke bashkangjitur një pontik në dy kurora të ndërlidhura. Zgjatja e urës është rreptësisht e kufizuar nga veçoritë e veçanta të statikës së urës. Statika e urës Për shkak të kërkesave strukturore të një ure shtrirëse shpjegohet… Ura e Zgjatjes

Ura e Fiksuar

Një urë përdoret për të rivendosur një hendek midis dhëmbëve. Për të çimentuar një urë fikse për të zëvendësuar një ose më shumë dhëmbë, dhëmbët e destinuar si mbështetës të urës duhet të përgatiten (tokëzohen) për të marrë një kurorë ose kurorë të pjesshme. Dhëmbët mbështetës duhet të përputhen kryesisht në shtrirjen e boshtit të tyre gjatësor. Në parim, … Ura e Fiksuar