Hepatit

pezmatimi i mëlçisë, pezmatimi i parenkimës së mëlçisë, hepatiti viral, hepatiti autoimun, hepatiti toksik

Përcaktim

Nga hepatiti mjeku kupton një pezmatimi i mëlçisë, të cilat mund të shkaktohen nga një larmi ndikimesh dëmtuese të qelizave të mëlçisë si p.sh. viruset, toksina, procese autoimune, barna dhe shkaqe fizike. Shkaktojnë hepatitidet e ndryshme mëlçi shkatërrimi i qelizave dhe imigrimi i qelizave inflamatore në mëlçi. Simptomat karakteristike mund të jenë një zgjerim i mëlçi me kapsulë mëlçie dhimbje dhe zhvillimin e verdhëz (akterus). Ashpërsia e simptomave ndryshon nga kushtet e lehta, pothuajse pa simptoma deri te ato mbresëlënëse mëlçi dështim.

Klasifikimi i hepatitit

Hepatiti mund të ndahet në mënyra të ndryshme:

  • Në fillim, mund t'i ndani sipas progresit të tyre: Hepatiti akut tregon një kurs të shkurtër (<6 muaj). Hepatiti kronik ka një rrjedhë të gjatë (> 6 muaj) dhe, sipas përkufizimit, ka një IND lidhës dhëmbëza (fibroze) të indit të mëlçisë në ekzaminimin histologjik.
  • Klasifikimi sipas shkakut (etiologjia, patogjeneza): Hepatiti infektiv: viral (hepatiti A, B, C, etj.) Hepatiti toksik: hepatiti toksik alkoolik, i shkaktuar nga ilaçet, hepatiti i induktuar nga ilaçet dhe hepatiti në helmim Hepatiti autoimun: AIH (hepatiti autoimun), PSC (kolangiti primar sklerotizues), PBC (cirroza primare e lirë) Hemokromatoza trashëguese, kongjenitale Hemokromatoza, sëmundja Wilson, mungesa α1-trypsin, pezmatimi granulomatoz (sarkoidoza) hepatiti fizik: hepatiti pas rrezatimit, hepatiti pas dëmtimit të mëlçisë sëmundje ekstrahepatike: hepatit kongeztiv në dështim të zemrës, hepatit në mëlçi yndyrore (steatohepatiti) kanalet biliare (kolangiti)
  • Klasifikimi sipas kritereve histologjike: Hepatiti akut karakterizohet nga një rritje e qelizave Kupffer, qelizë e vetme nekrozë, hepatocitet e fryra dhe infiltrimi i qelizave inflamatore. Hepatiti kronik karakterizohet nga mbresë fibroze dhe humbje e strukturës tipike të mëlçisë. Në hepatitin fulminant, gjenden të ashtuquajturat nekroza urinuese (bashkuese) (ind i mëlçisë i vdekur).

Virusi i Hepatitit

Virologjia, shkenca e viruset, dallon disa patogjenë të hepatitit. Këto janë emëruar sipas alfabetit nga A në E dhe kanë karakteristika të ndryshme:

  • Hepatiti A (HAV): Transmetimi fekal-oral përmes ushqimit / ujit të kontaminuar, kryesisht në vendet në zhvillim, rajonet mesdhetare dhe tropikët; pa kronikim
  • Hepaititi B (HBV): Transmetimi përmes marrëdhënieve seksuale, dëmtimeve të shkopit, nga nëna tek i porsalinduri gjatë lindjes; kurs kronik i mundshëm në 5% të infeksioneve
  • Hepatiti C (HCV): rruga e transmetimit e panjohur në 40% të rasteve, transmetimi përmes lëndimeve të shkopit, gjilpërave të ndara në narkomanët, gjatë lindjes, gjatë marrëdhënieve seksuale; kronizmi në 50-85% të rasteve; rrjedha e infeksionit shpesh pa simptoma
  • Hepatiti D (HDV): Transmetimi përmes marrëdhënieve seksuale, dëmtimi i gjilpërave, gjatë lindjes; infeksioni është i mundur vetëm në lidhje me infeksionin e hepatitit B
  • Hepatiti E (HEV): transmetimi fekal-oral, përmes ushqimit / ujit të kontaminuar; në gratë shtatzëna, kurse serioze mund të ndodhin dukshëm më shpesh dhe të bëhen kërcënuese për jetën e nënës dhe fëmijës; e mundur kronifikimi pas transplantimit të organeve

Periudha e inkubacionit përcaktohet si koha midis hyrjes së një patogjeni në trup dhe shfaqjes së një sëmundjeje përkatëse me simptomat e saj të para. Periudha e inkubacionit të a hepatiti A infeksioni është ndërmjet 14 dhe 50 ditë në varësi të burimit.

Periudha e inkubacionit të a hepatiti E infeksioni është relativisht i gjatë dhe është midis 14 dhe 70 ditë. Këto dy inflamacione të mëlçisë tregojnë një rrugë të ngjashme transmetimi, si dhe karakteristika të njëjta të virusit siç u përmend më lart, gjë që përfundimisht çon në periudhën e krahasueshme të inkubacionit. Hepatiti B mund të ketë një periudhë inkubacioni prej 1 deri në 6 muaj, siç mundet hepatiti D, e cila është e lidhur me të.

La hepatiti C ka një periudhë inkubacioni rreth 8 javë. Hepatiti A është një pezmatimi i mëlçisë shkaktuar nga virusi i hepatitit A. .Itshtë forma më e zakonshme e "hepatitit akut" - akute do të thotë që te të gjithë të prekurit shërohet pas disa javësh, në disa raste pas disa muajsh dhe nuk bëhet kronike. Kryesisht pushuesit në vendet e jugut me kushte të këqija higjienike sëmuren me hepatit A pasi të kenë gëlltitur virusin përmes ujit të ndotur ose ushqimit të kontaminuar.

Përpara një udhëtimi të planifikuar, krijuesit e pushimeve duhet të pyesin një mjek të familjes nëse a vaksinimi i hepatitit A rekomandohet për vendin e destinacionit. Hepatiti A zakonisht fillon gjatë ose menjëherë pas qëndrimit jashtë vendit me simptoma që të kujtojnë grip dhe / ose problemet gastrointestinale. Simptomat e hepatitit A përfshijnë lodhje, dhembje të gjymtyrëve, shpesh në kombinim me humbja e oreksit, të përzier or dhimbje në mëlçi.

Këto simptoma zakonisht zgjasin për rreth 1 javë dhe mund të keqinterpretohen nga mjeku dhe pacienti si një ftohje e thjeshtë, grip ose infeksion gastrointestinal. Në rrjedhën e sëmundjes, ngjyrosja tipike e verdhë e syve ose e lëkurës mund të ndodhë, ku një njollë e syve zakonisht vërehet e para. Përveç kësaj, urina shpesh bëhet më e errët dhe kruarje të lëkurës kudo.

Në shumë njerëz, veçanërisht tek fëmijët, hepatiti A nuk shkakton asnjë simptomë dhe për këtë arsye mund të kalojë pa u vërejtur. Vetëm shumë rrallë hepatiti A përparon rëndë. Kryesisht është e padëmshme dhe shërohet pas një periudhe të shkurtër sëmundjeje pa pasoja.

Ajo lë pas një imunitet të përjetshëm. Hepatiti B shkaktohet nga virusi i hepatitit B. Kryesisht manifestohet përmes simptomave të shkaktuara nga dëmtimi i mëlçisë, por mund të ndikojë edhe në organe të tjera si lëkura ose joints.

Hepatiti B transmetohet zakonisht përmes kontakteve seksuale në vendet me një prevalencë të lartë të infeksionit, por gjithashtu mund të transmetohet me thithjen e drejtpërdrejtë të virusit në gjak. Veçanërisht të varurit nga droga rrezikohen këtu duke përdorur gjilpëra të kontaminuara. Transmetimi nga nëna tek fëmija para ose gjatë lindjes është gjithashtu i mundur.

dhe transmetimi i hepatitit B Virusi është më i përhapur në Afrikën Qendrore dhe Kinë. Hepatiti B është hepatiti më i zakonshëm në të gjithë botën. Pas infektimit me virusin, sëmundja shpërthen zakonisht brenda disa javësh - në raste të jashtëzakonshme, megjithatë, mund të duhen gjashtë muaj para se të shfaqen simptomat e para.

Sidoqoftë, në 2/3 e të infektuarve, virusi i hepatitit B nuk shkakton simptoma dhe kalon plotësisht pa u vënë re. Virusi eliminohet nga trupi dhe nuk mund të shkaktojë më sëmundjen. Nëse shfaqen simptoma të sëmundjes së hepatitit B, sëmundja zakonisht fillon si çdo hepatit i shkaktuar nga viruset me grip-si simptoma të tilla si lodhja dhe lodhje ose simptoma të ngjashme me një infeksion gastrointestinal, të tilla si të përzier, diarre dhe humbja e oreksit.

Më pas, siç është tipike për shumë sëmundje të mëlçisë, lëkura dhe sytë mund të bëhen të verdhë. Kjo zverdhje shpesh shoqërohet me kruarje të të gjithë lëkurës dhe errësim të urinës. Në një pjesë të vogël të të prekurve që shfaqin simptoma, Sistemi imunitar nuk është në gjendje të eleminojë virusin në trup.

Kjo quhet qëndrueshmëri e virusit. Qëndrueshmëria e virusit mund të mbetet pa u vërejtur dhe pa simptoma. Personat e prekur nga jashtë janë të shëndetshëm.

Në rreth 1/3 e rasteve, megjithatë, ajo shkakton dhe mban një të përhershme pezmatimi i mëlçisë, e cila ndryshon nga personi në person. Ky i fundit njihet si hepatiti kronik B. Pas vitesh, kjo çon në cirroza e mëlçisë.

Indet e mëlçisë shkatërrohen, zëvendësohen nga IND lidhës dhe mëlçia humbet funksionin e saj. Mesatarisht, cirroza e mëlçisë mund të zbulohet në një në pesë pacientë pas 10 vjetësh. Përveç kësaj, mëlçisë kancer mund të zhvillohet në mëlçinë e sëmurë pas vitesh.

Një terapi shkakësore që sulmon virusin zakonisht përdoret vetëm kur virusi shkakton hepatit kronik B. Nga njëra anë, ilaçet përdoren për të aktivizuar vetë pacientin Sistemi imunitar, nga ana tjetër, ilaçet përdoren për të shtypur dhe luftuar vetë virusin. Zakonisht administrohen për të paktën gjysmë viti, në disa pacientë më gjatë.

Në shumicën e rasteve, hepatiti kronik nuk mund të shërohet plotësisht me barnat e disponueshme sot. Sidoqoftë, virusi mund të shtypet përgjithmonë në një masë të tillë që sëmundjet dytësore - cirroza e mëlçisë dhe mëlçia kancer - mund të parandalohet.A vaksinimi i hepatitit B rekomandohet për çdo fëmijë në Gjermani sot. Mbron me shumë besueshmëri nga një infeksion kur përgjigjet.

Hepatiti C është inflamacioni i mëlçisë pas transmetimit dhe infeksionit me virusi i hepatitit C. Në vendet perëndimore virusi zakonisht hyn në trup përmes "ndarjes së gjilpërave". Ky është përdorimi dhe ndarja e përsëritur e një gjilpëre për të injektuar ilaçe në një venë.

Në mënyrë të konsiderueshme më rrallë virusi transmetohet seksualisht përmes mukozave. Transmetimi nga nëna tek fëmija para ose gjatë lindjes gjithashtu luan një rol. Virusi është më i përhapur në pjesë të Afrikës.

Në Evropë, deri në 2% të të gjithë njerëzve janë hepatiti C bartës të viruseve. Një infeksion me hepatiti D virusi mund të ndodhë vetëm njëkohësisht me një infeksion të hepatitit B (infeksion i njëkohshëm) ose në njerëz që tashmë mbajnë virusin e hepatitit B. hepatiti D virusi nuk mund të riprodhohet pa pjesë të virusit të hepatitit B.

Kjo do të thotë që një vaksinim i suksesshëm kundër hepatitit B mbron edhe kundër hepatitit D. Ngjashëm me atë virusi i hepatitit C, virusi zakonisht transmetohet përmes injeksioneve venoze të barnave me hala të kontaminuara. Nëse një person është i infektuar me të dy viruset në të njëjtën kohë, hepatiti që rezulton shpesh ka një rrjedhë të rëndë. Të prekurit ndihen shumë të butë dhe mëlçia është e përflakur rëndë.

Zverdhja e syve dhe lëkurës shpesh ndodh. Në 95% të rasteve, megjithatë, sëmundja përparon vetëm pak dhe më pas shërohet plotësisht. Nëse pacientët me hepatit B infektohen gjithashtu me virusin e hepatitit D, mëlçia shpesh dëmtohet më shpejt.

Pas disa vitesh, kjo mund të çojë në cirroza e mëlçisë pa terapi të duhur. Si hepatiti A, hepatiti E është një inflamacion i mëlçisë që zgjat vetëm disa javë. Transmetohet nga hepatiti E virus.

Patogjenët zakonisht gëlltiten nga pushuesit në Azi, Lindjen e Mesme ose Afrikën Qendrore dhe Veriore përmes ujit të pijshëm të kontaminuar. Sidoqoftë, në këto vende virusi gjithashtu mund të hyjë në trup pas kontaktit me kafshë të tilla si derra dhe dele ose duke ngrënë mish të papërpunuar të këtyre kafshëve. Ashtu si hepatiti A, sëmundja zakonisht fillon me simptoma të tilla si shqetësimi i ngjashëm me gripin dhe / ose gastrointestinal.

E ndjekur nga lodhja e rëndë dhe zverdhja e syve dhe e lëkurës. Normalisht ajo shërohet pa pasoja. Një rast i veçantë janë gratë shtatzëna që vuajnë nga hepatiti E. Në deri në 20% të rasteve, sëmundja përparon rëndë këtu dhe mund të jetë e rrezikshme për jetën, pavarësisht nga trajtimi i mirë në spital. Prandaj pushuesit shtatzënë inkurajohen të konsultohen me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur në rast të simptomave të përmendura më lart.