Humbje dëgjimi

Humbja e dëgjimit është një humbje e pjesshme akute dhe e papritur e dëgjimit me humbje shoqëruese të dëgjimit në një, dhe në raste të rralla, të dy veshët. Ashpërsia e humbjes së dëgjimit varion nga zor se vërehet deri në shurdhim të plotë. Në Gjermani, rreth 15,000 deri në 20,000 njerëz në vit preken nga shurdhimi i papritur. Si gratë ashtu edhe burrat preken në mënyrë të barabartë shpesh. Fëmijët dhe adoleshentët vuajnë më rrallë nga kjo sëmundje, ndërsa burrat dhe gratë mbi 40 vjeç janë grupi më i zakonshëm i vuajtësve.

Shkaqet

Për të përshkruar shkaqet, duhet bërë dallimi midis shurdhimit të papritur simptomatik dhe shurdhimit të papritur idiopatik. Shurdhimi simptomatik i papritur mund të shkaktohet nga etiologji të tilla si tumoret ose dëme nervore. Ndër tumoret, neuroma akustike është një nga tumoret më të zakonshme beninje që mund të shkaktojë shurdhim të papritur.

Shtë një përhapje e mbështjelljes nervore të nervit vestibulocochleraris. Kompresimi i nervit mund të shkaktojë marramendje, pasiguri të ecjes, dridhje të syve dhe tringëllimë në veshët përveç humbjes së dëgjimit. Untshtë jo tipike që simptomat të ndodhin papritmas, siç mund të vërehet në shumicën e shurdhimit të papritur.

Shkaqet e mëtejshme diagnostike diferenciale, të cilat duhet të dallohen nga shurdhimi i papritur idiopatik, janë Shkaqet e një shurdhimi të papritur janë kështu të shumëfishta. Prandaj, më të rëndësishme janë simptomat e mundshme shoqëruese dhe forma në të cilën ato zhvillohen. Edhe një ftohje e thjeshtë me ënjtje të bajameve mund të çojë në a ventilim problem në veshi i mesëm nëse tubi është i bllokuar, i cili nga ana tjetër mund të shkaktojë një inflamacion të veshit të mesëm me humbje të dëgjimit.

Nga ana tjetër, humbja e papritur e dëgjimit idiopatike, ndodh papritmas dhe brenda disa sekondave deri në minuta ndodh një humbje e padëgjimit, e njëanshme e dëgjimit. Shkaku i kësaj nuk është ende i qartë, dyshohet se ka probleme të qarkullimit të gjakut në veshi i brendshem. Shpesh dikush gjen lidhje me situatat e stresit.

Në situata stresuese, trupi çliron më shumë katekolamina (adrenalina, noradrenaline) dhe keto kane efekt vazokonstriktiv. Dyshohet se humbja e dëgjimit në situata stresuese rezulton në një sekondar të zvogëluar gjak rrjedhin në vesh për shkak të vazokonstriksionit. Ky shpjegim përdoret gjithashtu për humbjen e dëgjimit në kontekstin e a sindroma e djegies or depresion.

Të dy fotografitë klinike shoqërohen me rritje kortizon nivelet. Kortizoni ka një efekt në qendër të enëve të gjakut, dmth vazokonstriksioni ndodh në periferi dhe vazodilatacioni në qendër (organet vitale). Per gjak rrjedhja në vesh kjo do të thotë një rënie e mëtejshme.

Një supozim tjetër është lidhja midis shurdhimit të papritur dhe goditjeve. Besohet se në disa raste shurdhimi i papritur mund të jetë paralajmërues i një të mundshme pash. Megjithatë, kjo nuk është provuar ende.

  • Sëmundjet e sistemit nervor qendror: skleroza e shumëfishtë, meningjiti, humbja e lëngut cerebrospinal
  • Sëmundjet e veshit: Inflamacion i veshi i brendshem (labirintiti), barotrauma (dëmtimi i veshit të mesëm ose të brendshëm të shkaktuar nga ndryshime ekstreme të presionit në mjedis), Sëmundja e Meniere, perilimf fistula ose pengesa e jashtme kanali dëgjimor by dyllë beshi.
  • Marrja e ilaçeve ototoksike, të tilla si të zgjedhura antibiotikët.
  • Humbja e dëgjimit në kuptimin e një infeksioni viral (p.sh. shytat, zoster oticus, adenoviruset)
  • Humbje akute psikogjene akute (zakonisht ndodh në të dy anët)
  • Çrregullimet e qarkullimit të gjakut për shkak të trup vertebral veshin në shtyllën e qafës së mitrës ose humbjen e dëgjimit pas goditje kamzhiku trauma që prek shtyllën kurrizore të qafës së mitrës.

Humbja e papritur e dëgjimit e njërit vesh është karakteristik. Shpesh, pak para humbjes së dëgjimit / dështimit për të dëgjuar, pacientët përjetuan një zhurmë më të gjatë, të tilla si fishkëllima monotone ose gumëzhitje, e njohur gjithashtu si tringëllimë në veshët. Dhimbje në vesh praktikisht nuk ndodh kurrë gjatë një humbje të papritur të dëgjimit, megjithëse në disa raste është raportuar një ndjenjë presioni në vesh.

Simptoma të njëkohshme të marramendjes mund të ndodhin edhe herë pas here (shih: Marramendje e shkaktuar nga sëmundjet e veshit) Humbja e papritur e dëgjimit të njëanshme mund të çojë në të ashtuquajturin dëgjim të dyfishtë (diplacusis), si dhe në një ndjenjë të mpirjes dhe një ndjesi tundjeje. Pacientët me shurdhim të papritur zakonisht janë shumë të frikësuar dhe të pasigurt, pasi shumë nuk kanë pasur kurrë një të papritur humbja e dëgjimit para dhe dëgjimi i papritur i veshit të vetëm është plotësisht i panjohur. Në disa pacientë, humbja e papritur e njërit vesh gjithashtu shkakton një sindromë marramendje akute me një tendencë për të rënë, pasi trupi është mësuar të përdorë të dy veshët për të matur bilancit.