Dhimbje koke

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Dhimbje koke, migrenë Mjekësi: Cephalgia

Përcaktim

Në përgjithësi, dhimbjet e kokës janë një nga simptomat më të zakonshme të sëmundjeve. Shkaqet e tillë dhimbje mund të jenë shumë të ndryshme. Sidoqoftë, edhe sot, duhet thënë se proceset e sakta që shkaktojnë format individuale të dhimbjes së kokës mund të dyshohen në shumë raste, sepse ato mund të provohen.

Ndodhja në popullatë

Rreth 30% e gjermanëve (pra gati 25 milion) kanë të paktën dhimbje koke të rastit. Pothuajse 12% e tyre janë fëmijë (kryesisht të moshës shkollore) dhe mbi 20% e tyre vuajnë nga migrenë. Në të gjithë botën, vetëm pacientët me dhimbje koke konsumojnë pothuajse 13,000 tonë aspirinë (acid acetilsalicilik).

Këto sasi të mëdha të painkillers që pacientët konsumojnë në shumicën e rasteve janë në dispozicion lirshëm. Nga njëra anë, kjo mbart rrezikun e zhvillimit të një varësie nga droga, por nga ana tjetër, ajo gjithashtu mund të çojë në dëmtime masive të organeve. Dihet, për shembull, se gati 10% e të sotmes dializë pacientët kanë dëmtuar masivisht veshkat e tyre duke marrë rregullisht painkillers.

Klasifikim

Klasifikimi është bërë sipas Shoqatës Ndërkombëtare të Dhimbjes së Kokës. Një mjek me përvojë zakonisht do të jetë në gjendje të bëjë klasifikimin e saktë pas një pyetjeje specifike. Bëhet një dallim themelor midis dhimbjes së kokës pa ndikime të jashtme (dhimbje koke primare) dhe dhimbje koke për shkak të ndikimeve të jashtme. Dhimbje koke primare:

 • Episodike (dhimbja vjen dhe ikën)
 • Kronike (dhimbje e përhershme)
 • Pa Aura
 • Me Aurën
 • Dhimbje koke tensioni episodike (dhimbja vjen dhe ikën) kronike (dhimbje e përhershme)
 • Episodike (dhimbja vjen dhe ikën)
 • Kronike (dhimbje e përhershme)
 • Migrena pa aura me aura
 • Pa Aura
 • Me Aurën
 • Dhimbja e kokës në grupe dhe hemikrania kronike paroksizmale
 • Dhimbje koke të ndryshme pa dëmtuar kokën ose organet e saj

Dhimbje koke sekondare

 • Dhimbje koke pas lëndimit të trurit (trauma)
 • Dhimbja e kokës i atribuohet çrregullimeve vaskulare
 • Dhimbja e kokës i atribuohet çrregullimeve të tjera të trurit
 • Dhimbja e kokës i atribuohet abuzimit ose tërheqjes së substancave
 • Dhimbje koke e shkaktuar nga infeksione që nuk ndikojnë në tru
 • Dhimbje koke me çrregullime metabolike
 • Dhimbje koke për shkak të dhimbje in nerva (i fytyrës nevralgji p.sh. nevralgji trigeminale)
 • Dhimbje koke e shkaktuar nga sëmundjet e kafkës, syve, hundës, veshëve, sinuseve, dhëmbëve ose gojës
 • Shumë shpesh dhimbje koke e shkaktuar nga presion të lartë të gjakut gjendet sidomos tek personat mbi 40 vjeç.