Katekolaminat

Prezantimi

Katekolaminat, ose katekolaminat, bëjnë pjesë në grupin e hormonet me efekte androgjene ne sistemi kardiovaskular. Katekolaminat janë të ashtuquajtura ilaçe simpatomimetike, të prodhuara nga trupi ose substanca të sintetizuara artificialisht, dhe veprojnë në receptorët alfa dhe beta. Ndër katekolaminat janë

  • Adrenalin
  • Noradrenalina
  • Dopamina
  • Isoprenalin (substancë droge)
  • Dobutamine (substancë droge)
  • Dopeaxamine (substancë droge)

Biosinteza e katekolaminës zhvillohet në gjëndra mbiveshkore dhe sistemi nervor.

Së pari, aminoacidi tirosinë shndërrohet në levodopa me ndihmën e enzimës tirozinë hidroksilazë. Dopa më pas shndërrohet në dopamine me ndihmën e aminoacidit dekarboksilazë. Në hapin tjetër, dopamine shndërrohet në noradrenaline nga hidroksilaza e dopaminës.

Në hapin e fundit, norepinefrina - N- metiltransferaza e shndërron atë në adrenalinë. Katekolaminat ndahen nga renalaza. Katekolaminat përdoren si ilaçe në formën e adrenalinës, noradrenaline dhe dobutamine.

Katekolaminat përdoren ekskluzivisht në mjekësi emergjente në rast të kardiopulmonareve reanimim, reagimet e tepërta alergjike dhe goditje. Zakonisht administrohen në mënyrë intravenoze. Mbidozimi (forma e gabuar e dozimit) mund të çojë në zemër sulmet ose hemorragjitë cerebrale. Katekolaminat përfshijnë adrenalinën (epinefrinën) dhe noradrenaline (norepinefrin), të cilat njihen si stres hormonet.