Teoritë mbi zhvillimin e depresionit | Shkaqet e depresionit

Teoritë mbi zhvillimin e depresionit Ka shumë teori që merren me zhvillimin dhe mirëmbajtjen e depresionit. Këtu janë disa shembuj: Teoria e Lewinsohn për depresionin Sipas teorisë së Lewinsohn, depresioni ndodh kur keni pak përforcues pozitivë në jetën tuaj ose kur humbisni përforcuesit e mëparshëm. Përforcuesit në këtë kontekst janë shpërblyes, pozitiv… Teoritë mbi zhvillimin e depresionit | Shkaqet e depresionit

Shkaqet e depresionit

Depresioni është një nga sëmundjet më të zakonshme mendore në të gjithë botën. Ajo prek deri në 16% të popullsisë në mbarë botën. Aktualisht, deri në 3.1 milion njerëz vetëm në Gjermani vuajnë nga depresioni që kërkojnë trajtim; kjo është deri në 10% të të gjithë pacientëve të mjekëve të përgjithshëm. Sidoqoftë, vetëm më pak se 50% përfundimisht konsultohen me një mjek. Por çfarë janë… Shkaqet e depresionit

Faktorët e personalitetit | Shkaqet e depresionit

Faktorët e personalitetit Personaliteti i secilit person mund të vendosë nëse dikush sëmuret apo jo me depresion. Studimet kanë treguar se njerëzit jashtëzakonisht të rregullt, të detyruar, të orientuar drejt performancës (të ashtuquajturit tip melankolik) me vetëbesim të ulët kanë më shumë gjasa të vuajnë nga depresioni sesa, për shembull, njerëzit me tipare shumë të sigurta të vetes dhe të forta të personalitetit. Njerëzit me një nivel të ulët… Faktorët e personalitetit | Shkaqet e depresionit

Somatike (faktorët fizikë) | Shkaqet e depresionit

Somatike (faktorët fizikë) Sëmundjet aktuale ose kronike (të tilla si kanceri, sëmundjet kardiovaskulare dhe metabolike ose dhimbjet kronike), si dhe medikamente të ndryshme mund të shkaktojnë depresion. Për shembull, ilaçet e përdorura për të trajtuar presionin e lartë të gjakut (beta-bllokuesit), sëmundjet autoimune (kortizon), dhimbjet kronike (veçanërisht novalgin dhe opioidet), si dhe aknet e rënda (izoretinoin), hepatitin C (interferon alfa) ose… Somatike (faktorët fizikë) | Shkaqet e depresionit

Shkaku i mungesës së vitaminës | Shkaqet e depresionit

Shkaku i mungesës së vitaminës Pyetja nëse mungesa e vitaminës mund të jetë shkaku i depresionit është subjekt i studimeve të shumta. Sidomos sa i përket vitaminës D, ka dëshmi se mungesa e kësaj vitamine mund të çojë në simptoma depresive. Numrat mbi mesataren e pacientëve që vuanin nga depresioni treguan gjithashtu një vitaminë… Shkaku i mungesës së vitaminës | Shkaqet e depresionit

Ilaçet shtëpiake për thonjtë e brishtë

Shumë njerëz vuajnë nga thonjtë e brishtë të gishtërinjve. Sidomos gratë shpesh ankohen për pamjen e brishtë të thonjve të tyre dhe kërkojnë këshilla për t’i bërë thonjtë të duken më të shëndetshëm. Sidoqoftë, thonjtë e brishtë nuk janë vetëm një defekt i papërfillshëm i bukurisë, por shpesh një shenjë paralajmëruese e të ushqyerit të dobët. Prandaj, thonjtë me pamje të paqëndrueshme nuk duhet të merren në asnjë mënyrë… Ilaçet shtëpiake për thonjtë e brishtë

Taka të çara

Thembrat e plasaritura (çarje, med. Rhagades) janë shpesh zona të thera thellë në skajin e jashtëm të thembrës, të cilat mund të ndodhin për shkak të kornesë së thatë. Funksioni aktual mbrojtës i kornesë humbet dhe mund të çojë në probleme të mëtejshme. Zhvillimi i zonave të thata të plasaritura të lëkurës mund të ketë shkaqe të ndryshme. Shkaqet e plasaritjes së thembrave… Taka të çara

Diagnostifikimi | Taka të çara

Diagnoza Diagnoza është mjaft e lehtë për t'u bërë dhe shpesh personi i prekur vëren ënjtje dhe skuqje në thembra mjaft herët. Lëkura ndihet shumë e ashpër dhe e thatë dhe është formuar një shtresë e tepërt e kallusit. Çarje më të vogla deri më të thella mund të jenë zhvilluar tashmë. Mund të jetë e nevojshme të konsultoheni me një mjek nëse… Diagnostifikimi | Taka të çara

Profilaksia | Taka të çara

Profilaksia Zhvillimi i plasaritjes së thembrave dhe lëkurës së thatë mund të parandalohet shumë mirë me kujdesin tuaj të rregullt. Shtresat më të trasha të kornesë duhet të hiqen rregullisht me një rrafsh ose gur shtufi. Para se ta bëni këtë, rekomandohet të njomni thembrat me banja të ngrohta. Heqja e kornesë është e rëndësishme për të parandaluar shtresat e poshtme… Profilaksia | Taka të çara

Testi i gjakut

Hyrje Për mjekun është pjesë e biznesit të përditshëm, për pacientin mund të sjellë djersë në vetull: një test gjaku. Shpesh është pjesë e programit bazë të veprimtarisë mjekësore. Por pse një test gjaku kryhet kaq shpesh dhe në shumë raste të ndryshme? Ajo që fshihet… Testi i gjakut

Vlerat e zgjedhura të gjakut: vlera e CRP | Testi i gjakut

Vlerat e zgjedhura të gjakut: Vlera CRP Vlera CRP ka fituar një rëndësi të madhe për diagnostikimin dhe monitorimin e reaksioneve inflamatore. CRP qëndron për proteinën C-reaktive. Ky emër vjen nga vetia që kjo proteinë endogjene lidhet me të ashtuquajturin C-polisakarid të një bakteri të caktuar. Më pas shkakton aktivizimin e një sërë procesesh imune… Vlerat e zgjedhura të gjakut: vlera e CRP | Testi i gjakut

Vlerat e zgjedhura të gjakut: Vlerat e mëlçisë | Testi i gjakut

Vlerat e zgjedhura të gjakut: Vlerat e mëlçisë Një larmi e madhe e testeve të gjakut mund të përmblidhen nën të ashtuquajturat vlera të mëlçisë. Në një kuptim më të ngushtë, vlerat e mëlçisë janë dy enzima me emra të gjatë: aspartat aminotransferase (AST, ASAT, ose e njohur si GOT për glutamate oxaloacetate transaminase) dhe alanine aminotransferase (ALT, ALAT, ose e njohur si GPT për pirutin glutamate… Vlerat e zgjedhura të gjakut: Vlerat e mëlçisë | Testi i gjakut