Qëndrueshmëri

djegia e dhjamit, humbja e peshës

Prezantimi

Qëndrueshmëria në sport është padyshim më shumë se një vrapim monoton 10 km. Qëndresa është një fushë aq e gjerë sa vrapimi mbi 100 metra është po aq pjesë e durimit sa një njeri i hekurt për më shumë se 10 orë. Edhe ne stervitje me pesha, ka ushtrime që mund të shpjegohen me ndihmën e rezistencës. Të kesh një aftësi të mirë durimi është gjithashtu në gjendje të rrisë aftësinë për rigjenerim dhe rezistencën psikologjike.

Përcaktim

Qëndrueshmëria si aftësi motorike përcaktohet në zonën e kushtëzuar si aftësia për të ruajtur një ngarkesë atletike për aq kohë sa është e mundur, për të vonuar humbjen e performancës të shkaktuar nga lodhja për një kohë të gjatë dhe për të qenë në gjendje të rigjenerohet shpejt pas ngarkesave atletike.

Performanca e qëndresës

Një performancë e qëndrueshmërisë është një performancë që arrihet për një periudhë më të gjatë kohore pa u ndërprerë performanca nga lodhja e tepërt. Lodhja mund të ndodhë si mendërisht ashtu edhe fizikisht. Me performancën e qëndrueshmërisë, zemër norma, gjatë funksioni dhe gjak presioni rritet.

Sidoqoftë, muskulatura lodhet vetëm vonë. Dikush flet për një të ashtuquajtur gjendje të qëndrueshme në qëndresën aerobike. Këtu, ka kaq pak laktat se mund të metabolizohet drejtpërdrejt përsëri dhe lodhja nuk ndodh. Jashtë gjendjes së qëndrueshme, laktat grumbullohet në muskul, shkakton muskul djegur dhe një humbje të performancës. Një performancë e qëndrueshmërisë mund të konsiderohet si një performancë e gjatë e vazhdueshme, por edhe puna me interval për një periudhë të gjatë kohore korrespondon me një performancë të qëndrueshmërisë.

Strukturë

Qëndrueshmëria në thelb është e ndarë në dy zona. 1. qëndresa themelore paraqet një bazë për performancën e qëndrueshmërisë. Kjo përfshin të gjitha format e sporteve dhe shëndetësor, sportet parandaluese, sporte rehabilituese dhe zhvillimin e gjeneralit durim.

Përveç kësaj, qëndrueshmëria themelore është një parakusht për zhvillimin e aftësive të mëtejshme të performancës së rezistencës. Kjo do të thotë që një vrapues 100 metra ka nevojë për qëndresë themelore në të njëjtën masë si një çiklist. Blerja e një qëndrueshmërie themelore solide nuk është specifike për ndonjë sport të veçantë dhe zakonisht merret nga running, not dhe çiklizmit.

2. sidoqoftë, nëse zhvillimi i qëndresës synon performancën në një sport specifik siç është tenis, futboll, hendboll, not etj., kjo quhet rezistencë specifike. Këtu, stërvitja e qëndresës duhet mbi të gjitha të përshtatet për llojin përkatës të sportit. Si rezultat, qëndrueshmëria specifike ndahet në qëndrueshmëri afatshkurtër, durim afatmesëm dhe durim afatgjatë.

Çështje të tjera të qëndrueshmërisë

 • Djegia e shëndoshë
 • Sportet e durimit të fëmijërisë
 • drejtimin
 • Analiza drejtuese
 • Not
 • Diagnostifikimi i qëndresës
 • Shkalla e zemrës
 • Testet e qëndresës

Cilat sporte bien nën sportet e rezistencës

Tipik sportet e rezistencës janë p.sh. gjithashtu në futboll ose hendboll kryhen shfaqje të qëndrueshmërisë, megjithatë, këtu më tepër alternimi i forcës dhe shpejtësisë dhe qëndrueshmërisë është në plan të parë. Lessshtë më pak një performancë e pastër e qëndrueshmërisë kur shkalla e pulsit mbetet realisht konstante për një periudhë të gjatë kohore (më pak se disa orë), ashtu si parametrat e tjerë kardiovaskular. - Hiking

 • ecje
 • Vrapim në distancë të gjatë
 • Vrapim, çiklizëm rrugor
 • Not
 • Skijimi ndër-vend
 • Triathlon
 • kanotazh
 • Cycling