Indeksi i masës trupore

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

BMI, Indeksi i Masës, Mbipesha e Indeksit Quetelet, mbipesha, mbipesha, dhjami i trupit

Cili është indeksi i masës trupore?

BMI është një figurë kryesore që mund të përdoret për të vlerësuar nëse një person është mbipeshë dhe, nëse po, sa, dhe mundëson një klasifikim. Indeksi i Masës Trupore rekomandohet nga Bota Shëndetin Organizimi (OBSH) si udhëzues. BMI nuk merr parasysh gjininë, moshën dhe shtatin dhe është e vlefshme vetëm për të rriturit.

Për njerëzit nën 18 vjeç, të ashtuquajturat kthesa përqindëshe (kthesat referuese) janë hartuar në bazë të BMI. Këtu, rritja, mosha dhe gjinia u përfshinë në llogaritjen dhe u përmbledhën në tabela. Këto tabela përdoren për të vlerësuar peshën trupore të fëmijëve dhe adoleshentëve.

Llogaritja e BMI

Formula për llogaritjen e BMI tek të rriturit shkon te matematikan belg Adolph Quetelet dhe është: pesha / kgBMI = —————————————————————— Lartësia x lartësia Pesha e mëposhtme rezultatet e klasifikimeve: Meqenëse formula e dhënë injoron përmbajtjen e muskujve dhe dhjamit të personit në fjalë, një konsideratë më e diferencuar e përbërjes së trupit do të ishte e këshillueshme që të përdoret, ndër të tjera, analiza e rezistencës bioelektrike (BIA). Duke bërë diferencimin midis dhjamit dhe indeve muskulore, kjo mund të ofrojë një deklaratë me cilësi më të lartë në lidhje me trajnimin dhe shëndetësor statusi i një personi sesa BMI vetëm. - nënpeshë: <18.5

  • Pesha normale: 18,5 - 25,0
  • Mbipesha:> 25,0
  • Predipoziteti: 25.0 - 30.0
  • Trashje shkalla I: 30.0 - 35.0
  • Trashje shkalla II: 35.0 - 40.0
  • Trashje shkalla III:> 40.0

nënpeshë

nënpeshë përcaktohet se ka një BMI më të vogël se 18.5. Kjo fillimisht nuk është patologjike kusht, por kjo përfshin shëndetësor rreziqet dhe një kontroll mjekësor është i nevojshëm. Mungesa e furnizimit me lëndë ushqyese të rëndësishme mund të dëmtojë shëndetin. Në këtë kontekst, një hahet çrregullim duhet të merren parasysh, veçanërisht në mesin e të rinjve. Sëmundje të rënda gjithashtu mund të çojnë në nënpeshë.

Pesha normale

Sipas BMI (Indeksi i Masës Trupore), diapazoni i peshës normale të trupit është ndërmjet 18.5 dhe 25.0. Ky klasifikim nuk është jokritik. Atletët me peshë të rritur trupore për shkak të rritjes së masës muskulore (muskujt peshojnë më shumë se indet dhjamore) dhe "mbipeshë BMI ”duhet të masë gjithashtu rrethin e barkut dhe të përcaktojë përqindja e yndyrës trupore.

BMI (Indeksi i Masës Trupore) merr parasysh vetëm peshën dhe lartësinë e trupit, por jo përbërjen e trupit. Në përgjithësi, njerëzit e stërvitur mirë peshojnë më shumë sesa njerëzit e pa trajnuar për shkak të rritjes së masës muskulore. E ashtuquajtura peshë normale gjithashtu rritet me moshën.

Ndërsa BMI optimale për 19 deri në 24 vjeç është midis 19 dhe 24, "diapazoni i gjelbër" për 45-54 vjeç kalon në 22 në 27 dhe të moshuarit mbi 65 vjeç mund të kenë një BMI prej 24 deri në 29. Meqenëse burrat zakonisht kanë më shumë masë muskulore sesa gratë, Shoqata Gjermane e Ushqimit (DGE) gjithashtu diferencon sipas gjinisë. Për shembull, një BMI prej 20 deri në 25 është mjaft normale për burrat e rinj.

Një BMI (indeksi i masës trupore) prej 25.0 deri në 30.0 zakonisht referohet si mbipeshë ose, në gjuhën mjekësore, si parapëlqim. Sidoqoftë, kriteret e përmendura më lart, të tilla si mosha, gjinia, trajnimi kusht dhe faktorët e rrezikut duhet të merren parasysh gjatë vlerësimit. Vendimi nëse zvogëlimi i peshës është i nevojshëm duhet të bazohet kryesisht në praninë e disa faktorëve të rrezikut si p.sh. presion të lartë të gjakut, i ngritur sheqerit në gjak, nivele të ngritura të lipideve në gjak, nivele të ngritura të acidit urik ose probleme të kyçeve.

Njerëzit me një BMI mbi 25 dhe nën 30 zakonisht nuk janë ende të ekspozuar ndaj rreziqeve të përmendura. Sidoqoftë, ekziston një shans që ata një ditë të kenë një BMI mbi 30. Ky supozim bazohet në faktin se njerëzit në vendet e industrializuara fitojnë mesatarisht rreth 5 kg për një periudhë prej 10 vjetësh.