Qelizat etmoidale

Anatomia Kocka etmoid merr emrin nga pllaka etmoid (lamina cribrosa), e cila si një sitë ka vrima të shumta dhe gjendet në kafkën e fytyrës (viscerocranium). Kocka etmoidale (Os ethmoidale) është një strukturë kockore midis dy gropave të syrit (orbitae) në kafkë. Ajo formon një nga strukturat qendrore të… Qelizat etmoidale

Swnjtje e qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Swnjtja e qelizave etmoidale Në një gjendje të shëndetshme, grimcat dhe mikrobet në mukus transportohen nga lëvizja e qelizave, qerpikët rrahin, drejt daljes (ostium, njësia ostiomeatale). Gjatë një inflamacioni të qelizave etmoidale (sinusiti ethmoidalis) mukoza (epiteli i ciliuar respirator) i qelizave etmoidale mund të bymehet. Ky ënjtje mund të mbyllë… Swnjtje e qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Inflamacion i qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Inflamacioni i qelizave etmoidale Në varësi të gjatësisë së simptomave, bëhet një dallim midis inflamacionit akut (që zgjat 2 javë), nën-akut (që zgjat më shumë se 2 javë, më pak se 2 muaj) dhe kronik (që zgjat më shumë se 2 muaj) të qelizave etmoidale (sinusit). Qelizat etmoid janë sinuset e vetme paranazale që tashmë janë… Inflamacion i qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Dhimbje në qelizat etmoidale | Qelizat etmoidale

Dhimbje në qelizat etmoidale Inflamacioni i qelizave etmoidale (sinusiti) mund të shkaktojë dhimbje të forta në sinuset paranazale. Kjo dhimbje mund të nxitet dhe intensifikohet kur përkuleni, kolliteni ose trokitni, domethënë në situata kur presioni është rritur. Për më tepër, veçanërisht nëse sinuset nofullës janë prekur gjithashtu, mund të shfaqen dhimbje të trokitjes dhe presionit në… Dhimbje në qelizat etmoidale | Qelizat etmoidale

Mukozën e hundës

Anatomia Mukoza e hundës është një shtresë e hollë e indeve që rreshton zgavrat tona të hundës nga brenda. Ai përbëhet nga qeliza të caktuara të lëkurës, të cilat kanë rreth 50-300 qime të hundës të shkurtra si furça, të ashtuquajturat qerpikë. Përveç kësaj, gjëndrat për formimin e sekrecioneve dhe plekset venoze për rregullimin e rrjedhës së ajrit janë ngulitur në… Mukozën e hundës

Fotografitë klinike | Mukozën e hundës

Fotografitë klinike Një inflamacion i mukozës së hundës, i njohur mjekësisht si rinit ose i njohur më mirë si ftohje, rezulton në një inflamacion akut ose të përhershëm të mukozës së hundës. Shkaktarët mund të jenë patogjenë (shpesh viruse), alergji (p.sh. poleni, marimangat e pluhurit të shtëpisë, qimet e kafshëve), humbja e indeve të mukozës së hundës për shkak të keqformimeve ose tumoreve, ose… Fotografitë klinike | Mukozën e hundës

Sinus frontalis (sinus ballor)

Sinusi frontal (Sinus frontalis) i përket si sinusit nofull, sinusit sphenoidal dhe qelizave etmoidale sinuseve paranazale (Sinus paranasales). Ai përfaqëson një zgavër të mbushur me ajër në kockë që formon ballin dhe, si pjesët e tjera të sinuseve paranazale, ajo gjithashtu mund të bëhet e përflakur, e cila njihet si sinusit (shih më poshtë). … Sinus frontalis (sinus ballor)

Septumi i hundës

Sinonimet Ndarja e hundës, septumi nasi Anatomia Septumi i hundës ndan zgavrat kryesore të hundës në anën e majtë dhe të djathtë. Ndarja e hundës formon kështu kufirin qendror të hundëve (hundëve). Septumi i hundës formon formën e jashtme të dukshme të hundës me një kockë të pasme (vjellës dhe lamina perpendicularis ossis ethmoidalis), një… Septumi i hundës

Ekzaminimi i septumit të hundës | Septumi i hundës

Ekzaminimi i septumit të hundës Meqenëse septumi i hundës është tashmë pjesërisht i dukshëm nga jashtë, një inspektim i jashtëm mund të zbulojë një pozicion të zhdrejtë, një gungë, shpime apo edhe infeksione të shtrira larg dhe kështu të japë të dhëna për problemin në fjalë. Si rregull, kjo pasohet nga një ekzaminim duke përdorur një speculum. Këtu… Ekzaminimi i septumit të hundës | Septumi i hundës

Sinusi maksillar

Hyrje Sinusi nofull (Sinus maxillaris) është sinusi më i madh paranazal në çifte. Ofshtë me formë dhe madhësi shumë të ndryshueshme. Dyshemeja e sinusit nofull shpesh tregon zgjatime, të cilat shkaktohen nga rrënjët e dhëmbëve të vegjël dhe të mëdhenj të pasmë. Sinusi nofull është i mbushur me ajër dhe i veshur me epitel ciliar. Ka… Sinusi maksillar