Shëndeti mendor

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) po jep alarmin: stresi negativ është kërcënimi më i madh shëndetësor i shekullit 21. Dhe depresioni - aktualisht shkaku i katërt më i zakonshëm i sëmundjeve në mbarë botën - pritet të jetë dëmtimi më i përhapur i shëndetit pas sëmundjeve kardiovaskulare deri në vitin 2020. Në aspektin shkencor, shpirti është identik me… Shëndeti mendor

Shëndeti mendor: Psikoterapia, por si?

Çdokush që ka nevojë për ndihmë psikoterapeutike përballet me një xhungël pothuajse të pakontrollueshme: Ka psikiatër dhe psikoterapistë, psikologë dhe praktikues alternativë, dhe një listë po aq komplekse të formave të mundshme të terapisë. Këto përfshijnë: Psikoanaliza / Psikoterapia analitike Terapia e sjelljes Psikoterapi bashkëbiseduese Psikoterapi e bazuar në thellësi Psikoterapi Gestalt Terapi Psikodramë Terapi sistemike Përveç kësaj, ka ende një… Shëndeti mendor: Psikoterapia, por si?

Kafshët ndihmojnë në shërimin

Lepujt dhe qentë që vizitojnë shtëpitë e pleqve dhe madje edhe spitalet, kuajt dhe delfinët si terapistë për fëmijët me aftësi të kufizuara rëndë dhe të sëmurët rëndë - një qasje terapeutike po fiton ngadalë pranim. Terapia e kafshëve është hulumtuar shkencërisht që nga fillimi i viteve 1960, por kafshët u përdorën për të ndikuar pozitivisht në shëndetin e njerëzve shumë më herët. Qeni, macja dhe… Kafshët ndihmojnë në shërimin

Melankolia e pushimeve dhe depresioni i dimrit: ju mund të bëni diçka për këtë!

Sidomos në festat si Krishtlindjet dhe Vitin e Ri, shumë njerëz nuk janë vetëm humor të gëzuar, por edhe të trishtuar. Sigurisht, kjo godet veçanërisht, por jo vetëm njerëzit e vetëm, të vetmuar. Zemërimi, plogështia, tërheqja, lodhja, çekuilibri dhe një gjendje e përgjithshme depresive mund të jenë simptoma të çrregullimit afektiv sezonal (SAD). Lajmi i mirë është se diçka mund të… Melankolia e pushimeve dhe depresioni i dimrit: ju mund të bëni diçka për këtë!

Ndryshimet e personalitetit në moshën e vjetër konsiderohen normale nga shumë

Kur nëna dikur e dashur bëhet një zhurmë inatçore, e acaruar në vitet e saj të muzgut, ose kur një partner jete reagon gjithnjë e më me dyshim dhe agresivitet me rritjen e moshës, shumë njerëz e konsiderojnë këtë si normale. Ky është rezultati i një sondazhi përfaqësues të kryer nga instituti i kërkimit të opinioneve TNS-Emnid. Gjithsej 1,005… Ndryshimet e personalitetit në moshën e vjetër konsiderohen normale nga shumë

Si ndikon ushqimi në shpirt

Ushqimi është më shumë sesa marrja e lëndëve ushqyese, siç thotë fjala e urtë: "Ushqimi dhe pirja mban trupin dhe shpirtin së bashku". Psikika gjithashtu dëshiron të përfitojë nga kënaqësia e të ngrënit, dhe nuk është e pazakontë që marrja e ushqimit të shërbejë si balsam për shpirtrat tanë. Lexoni se si ndikon ushqimi në shpirtin tonë… Si ndikon ushqimi në shpirt

Shpirti dhe ushqimi: Shijoni me të gjitha kuptimet

Ata që kontrollojnë vazhdimisht sjelljen e tyre të të ngrënit dhe dëgjojnë sinjalet natyrore të trupit janë veçanërisht të prekshëm nga situatat shqetësuese emocionale dhe psikologjike. Kjo është veçanërisht e theksuar kur ndjenja e urisë është shtypur në mënyrë të qëndrueshme dhe ushqimet nuk merren parasysh. Trupi shpesh reagon ndaj kësaj me uri të egër, e cila bëhet e dukshme përmes problemeve të qarkullimit të gjakut, nauze… Shpirti dhe ushqimi: Shijoni me të gjitha kuptimet

Shpirti dhe ushqimi: Çokollata si një ushqim komod

Për më tepër, ndikimi i situatës sonë psikologjike në zgjedhjen e ushqimit dhe shpeshtësinë e vakteve nuk duhet të nënvlerësohet. Nëse fëmijët janë të pangushëllueshëm sepse kanë rënë gjatë lojës ose shoku i lojës nuk dëshiron të heqë dorë nga lodra e preferuar, diçka e ëmbël zakonisht ndihmon për të tharë rrjedhjen e lotëve. … Shpirti dhe ushqimi: Çokollata si një ushqim komod

Biorhythm: Ora kineze

Në mjekësinë tradicionale kineze (TCM), proceset kohore të tilla si stinët, fazat e hënës ose ritmet e përditshme kanë luajtur gjithmonë një rol të rëndësishëm. Tradicionalisht, atyre u atribuohet një ndikim i rëndësishëm në gjendjen e shëndetit, kështu që ato merren parasysh si në diagnostikim ashtu edhe në terapi. Ekziston një lidhje e veçantë midis kohës së ditës… Biorhythm: Ora kineze

Biorhythm: Kronobiologjia

Ora biologjike luan një rol të rëndësishëm: i tregon trupit tonë kur mund të jetë aktiv dhe kur është koha për të zbritur shpejtësinë. Ndikon në funksionet tona trupore - presionin e gjakut, temperaturën e trupit, ekuilibrin e hormoneve. Qendra e kontrollit është një bërthamë në trurin tonë - jo më e madhe se një kokërr orizi. … Biorhythm: Kronobiologjia