vegetarianism

Përkufizimi- Çfarë është vegjetarianizmi?

Termi vegjetarianizëm përdoret në ditët e sotme për të përshkruar një larmi dietash që kanë të përbashkët se nuk konsumojnë mish dhe produkte peshku. Termi rrjedh nga latinishtja "vegetus", që do të thotë i gjallë, i freskët ose me shkëlqim. Në një kuptim më të gjerë, termi vegjetarianizëm përshkruan një mënyrë jetese që, në shkallë të ndryshme, jo vetëm që abstenon nga ngrënia e mishit dhe peshkut, por edhe nga përdorimi i produkteve të tjera shtazore, të tilla si lëkura.

Fillimisht, vegjetarianizmi madje përkrahu një heqje dorë të plotë nga produktet e kafshëve të gjalla dhe të ngordhura (pra edhe produktet e qumështit ose vezët). Sot, megjithatë, termi veganizëm zakonisht përdoret për këtë mënyrë jetese. Kufijtë midis vegjetarianizmit dhe Veganismus janë megjithatë të rrjedhshëm.

Cilat janë arsyet për t'u bërë vegjetarian?

Ka shumë arsye pse njerëzit zgjedhin një nga dietat e ndryshme vegjetariane dhe stilin e jetës. Prandaj, vegjetarianët formojnë një grup shumë heterogjen për sa i përket arsyeve, formave dhe qëllimeve të vegjetarianizmit të tyre. Shumë vegjetarianë e konsiderojnë thjesht joetike mbajtjen e kafshëve për të prodhuar ushqim me ndihmën e tyre ose edhe nga trupat e tyre.

Ndër të tjera, ata tregojnë pa dyshim inteligjencën dhe aftësinë e respektuar për vuajtjen e shumë kafshëve, si dhe sjelljen e tyre komplekse shoqërore. Përveç mbajtjes së konsideruar të padenjë të kafshëve në stalla apo edhe fermave të majmërisë, vrasja në shënjestër dhe shkurtimi i bërë nga njeriu i jetës së kafshëve është kritikuar mbi të gjitha. Një pjesë e madhe e vegjetarianëve gjithashtu justifikojnë të tyre dietë me ndotjen e lartë mjedisore që rezulton nga industria e mishit ose blegtorisë.

Kjo varion nga konsumi i lartë i ujit në pastrimin e pyjeve të shiut dhe ndikimi në klimë përmes emetimit të gazrave serë. Sipas Institutit Worldwatch, prodhimi i mishit, vezëve dhe produkteve të qumështit gjeneron 32.6 miliardë tonë dioksid karboni çdo vit në të gjithë botën. Ekspertët kryesisht pajtohen se një kalim gjithëpërfshirës në një vegjetarian dietë jo vetëm që mund të zvogëlojë emetimet e dioksidit të karbonit të bëra nga njeriu, por edhe pabarazinë e shpërndarjes dhe urisë në vendet e varfëra të botës.

Situata është e ngjashme për sa i përket konsumit të peshkut: Deti i Veriut, për shembull, tani konsiderohet të jetë tepër i peshkuar, por industria e peshkimit ka kufizuar shumë mundësitë për rikuperimin e rezervave të peshkut. Shumë vegjetarianë shpresojnë se të bësh pa mish dhe peshk apo edhe të gjitha produktet shtazore do të ketë një efekt pozitiv në to shëndetësor. Beenshtë vërtetuar se shumë mish rrit rrezikun e zemër semundja, diabet dhe mbipeshë.

Gjithashtu zorrë kancer rreziku rritet me një të tretën nga konsumi i gjerë i mishit. Përveç kësaj, mishi mund të shkaktojë përdhes gjatë një periudhe më të gjatë kohore ose të paktën të kontribuojë në përforcimin e një përdhes ekzistues. Studimet kanë treguar se marrja e fibrave dietike të veganëve (dhe ndoshta edhe vegjetarianëve) është dukshëm më e lartë se në popullatën mesatare, ku marrja është nën nivelin e synuar.

Meqenëse Kolesterina përmbahet vetëm në ushqimin e kafshëve, një ushqim rreptësisht vegjetarian ndikon te Cholesterinwerte jashtëzakonisht pozitivisht - Kolesterina e nevojshme për trupin e prodhon këtë gjithsesi madje. Gjithashtu në lidhje me acidet yndyrore, magnez, Studimet e Vitaminës E dhe antioksidantëve përcaktuan një furnizim të shtuar me ushqim vegjetarian, i cili mund të vlerësohet si pozitiv. Përtej kësaj vegjetarianët tregojnë se punësimi intensiv i antibiotikët në mbarështimin e bagëtive shkakton shfaqjen e rezistencave ndaj antibiotikëve.