Masat kundër plakjes: Shmangia e agjentëve të dëmshëm mjedisorë

Mjekësia mjedisore merret me ndikimet e mjedisit në trup dhe zhvillimin e sëmundjeve për shkak të faktorëve mjedisorë që shkaktojnë sëmundje. Mjedisi është një sistem kompleks i substancave natyrore, por edhe artificiale, ndaj të cilave gjithnjë e më shumë njerëz reagojnë me sëmundje dhe ankesa të tilla si alergjitë. Mjedisi përbëhet nga ajri nëntokësor i ujit… Masat kundër plakjes: Shmangia e agjentëve të dëmshëm mjedisorë

Masat kundër plakjes: Bilanci i acidit bazë

Të gjitha proceset e rëndësishme metabolike - reaksionet enzimatike, mekanizmat e transportit, ndryshimet e mundshme të membranës, etj. - në trupin tonë varen nga një vlerë optimale e pH, e cila qëndron midis 7.38 dhe 7.42. Për të siguruar që pH është përgjithmonë në këtë varg, trupi ynë ka një mekanizëm të veçantë rregullues, bilancin acid-bazë. Qëllimi është homeostaza -… Masat kundër plakjes: Bilanci i acidit bazë

Çrregullimet e gjumit: Këshilla të higjienës së gjumit për një gjumë të mirë

Kohëzgjatja e gjumit Kohëzgjatja e rekomanduar e gjumit për të gjitha moshat: Moshat Kohëzgjatja ideale e gjumit E porsalindur (0-3 muaj) 14-17 Foshnja (4-11 muaj) 12-15 Foshnje (1-2 vjet 11-14 Fëmijë të kopshtit (3-5 vjet) 10-13 Fëmijët e shkollës (6-13 vjeç) 9-11 Adoleshentët (14-17 vjeç) 8-10 Të rriturit e rinj (18-25 vjeç 7-9 Të rriturit (26-64 vjeç) 7-9 Të moshuarit (≥ 65 vjeç) 7-8 Sjelljet që promovojnë… Çrregullimet e gjumit: Këshilla të higjienës së gjumit për një gjumë të mirë

Kontaktet shoqërore: Të nevojshme për shëndet të mirë

Nga studimet shkencore dihet se njerëzit që janë ndarë ose divorcuar kanë më shumë gjasa të vuajnë nga depresioni. Në fakt, sa më i vetmuar të jetë një person, aq më i lartë është rreziku i tij / saj i vdekshmërisë (rreziku i vdekjes), sepse izolimi social ka një efekt të krahasueshëm negativ në shëndetin, si faktorët e rrezikut të pirjes së duhanit, obezitetit dhe… Kontaktet shoqërore: Të nevojshme për shëndet të mirë

Menaxhimi i stresit

Termi stres i referohet, nga njëra anë, reagimeve mendore dhe fizike (somatike; trupore) të shkaktuara nga stresues (stimuj të jashtëm specifikë; tendosje) që i mundësojnë trupit të përballojë kërkesat e veçanta, dhe, nga ana tjetër, fizike dhe tendosje mendore që rezulton. Prandaj stresi mund të përshkruhet si çdo reagim i arsyeshëm i… Menaxhimi i stresit

Adrenopauza

Adrenopauza (sinonimet: pamjaftueshmëria DHEA (S), e pjesshme; mungesa e DHEA; ICD-10-GM E88.9: çrregullim metabolik, i paspecifikuar) përshkruan kryesisht një rënie eksponenciale në rritje të veshkave (me origjinë nga korteksi mbiveshkor) DHEA (S) në të rriturit, e cila shprehet klinikisht në vitet e mesme të jetës në të paktën insuficiencë të pjesshme të DHEA (S). Në mënyrë endokrinologjike, adrenopauza manifestohet me uljen e niveleve të dehidroepiandrosteronit në serum… Adrenopauza

Adrenopauza: Histori Mjekësore

Historia mjekësore (historia e sëmundjes) përfaqëson një komponent të rëndësishëm në diagnostikimin e adrenopauzës. Historia familjare A ka ndonjë sëmundje të zakonshme në familjen tuaj? Cili është shëndeti i përgjithshëm i anëtarëve të familjes tuaj? Anamneza sociale Historia mjekësore aktuale/historia mjekësore sistemike (ankesa somatike dhe psikologjike). A ndiheni të dobët, të ulët në makinë? I lodhur? Bëni… Adrenopauza: Histori Mjekësore

Adrenopauza: Apo diçka tjetër? Diagnoza diferenciale

Diagnozat e mëposhtme diferenciale janë shkaqe po aq të mundshme të adrenopauzës: Sëmundjet endokrine, ushqyese dhe metabolike (E00-E90). Gonadopauza e Obezitetit (rënie e testosteronit) Rezistenca ndaj insulinës - ulje e efektivitetit të insulinës së trupit në organet e synuara të muskujve skeletorë, indit dhjamor dhe mëlçisë. Somatopauza (ulje e hormonit të rritjes dhe IGF-1). Sëmundja e Addison (Pamjaftueshmëria primare adrenokortikale) për shkak të… Adrenopauza: Apo diçka tjetër? Diagnoza diferenciale

Adrenopauza: Ndërlikimet

Më poshtë janë sëmundjet ose ndërlikimet më të rëndësishme që mund të kontribuojnë nga adrenopauza: Psikika-Sistemi nervor (F00-F99; G00-G99). Sindroma e lodhjes kronike Pagjumësia (çrregullimet e gjumit) Deficitet njohëse - dëmtimi i kujtesës, përqendrimi dhe deficitet e vëmendjes. Zvogëlimi i performancës, lodhja, mungesa e vozitjes. Mosfunksionimi erektil (ED). Çrregullime të libidos Pjekuria e mëtejshme imune Djersitje, lodhje nga nxehtësia Trupi i ndryshuar… Adrenopauza: Ndërlikimet

Menopauza e meshkujve, Andropauza: Histori Mjekësore

Historia mjekësore (historia mjekësore) përfaqëson një komponent të rëndësishëm në diagnozën e andropauzës (menopauzës mashkullore). Historia familjare Historia sociale A ka ndonjë dëshmi të stresit ose tendosjes psikosociale për shkak të situatës tuaj familjare? Historia mjekësore aktuale/historia sistemike (ankesa somatike dhe psikologjike). A vëreni një ulje të aftësisë për të performuar? A keni vënë re një rënie të… Menopauza e meshkujve, Andropauza: Histori Mjekësore

Menopauza e meshkujve, Andropauza: Apo diçka tjetër? Diagnoza diferenciale

Keqformimet kongjenitale, deformimet dhe anomalitë kromozomale (Q00-Q99). Sindroma Klinefelter - çrregullim gjenetik me trashëgimi kryesisht sporadike: aberracioni kromozomik numerik (aneuploidia) i kromozomeve seksuale (anomali gonosomale) që ndodh vetëm tek djemtë ose Burrat; në shumicën e rasteve të karakterizuara nga një kromozom X mbinumeror (47, XXY); tablo klinike: shtat i madh dhe hipoplazi testikulare (testis i vogël),… Menopauza e meshkujve, Andropauza: Apo diçka tjetër? Diagnoza diferenciale

Menopauza e meshkujve, Andropauza: Sëmundjet pasuese

Më poshtë janë sëmundjet ose ndërlikimet më të rëndësishme që mund të shkaktohen nga andropauza (menopauza mashkullore) gjithashtu: Fotografia klinike e hipogonadizmit (mod. By). Gjaku, organet hematopoietike-sistemi imunitar (D50-D90). Anemia (anemia) Sëmundjet endokrine, ushqyese dhe metabolike (E00-E90). Obeziteti (mbipeshë) (29.5 kundrejt 26.7). Hipogonadizmi (hipofunksioni gonadal) - nivelet e ulëta të testosteronit shoqërohen me… Menopauza e meshkujve, Andropauza: Sëmundjet pasuese