Diarre

Sinonime

Med. = diarre, diarre

Përcaktim

Diarreja përkufizohet si defekim i shpeshtë me konsistencë të paformuar ose të lëngshme dhe me një sasi të shtuar. Ka forma akute dhe kronike, me diarre kronike që përkufizohet si diarre që zgjat më shumë se 2 javë. Nëse diarreja shfaqet në lidhje kohore me marrjen e ushqimit, ka një tregues të fortë se është një reagim i drejtpërdrejtë i intolerancës ndaj ushqimit të konsumuar.

Diarreja pas ngrënies nuk është e pazakontë dhe nganjëherë "vetëkufizuese" (duke përfunduar vetë). Mjeku në përgjithësi bën dallimin midis keqtretjes dhe keqpërthithjes. Si në procesin e tretjes së keqe ashtu edhe në keqpërthithjen, uji më pas tërhiqet nga qelizat e zorrëve në brendësi të zorrëve, gjë që më pas shkakton diarre.

Nëse bëhet fjalë për diarre pas një vakti, e cila ndodh vetëm një ose dy herë, shkaku mund të jetë një infeksion më i padëmshëm dhe toksinat e patogjenëve shpërndahen drejtpërdrejt. Mjeku e ndan këtë në grupin e diarresë sekretore, e njohur më mirë si "helmim nga ushqimi” (p.sh. nga E. coli). Më rrallë, shkaku i diarresë pas ngrënies mund të jetë edhe në një organ që ndodhet më larg: gjëndër tiroide, me metabolikisht aktive hormonet, mund të stimulojë zorrët të veprojnë tepër.

Kjo quhet diarre hipermotile dhe nuk ka lidhje me llojin e ushqimit apo përbërjen e zorrëve. mukozës. Nëse diarreja shfaqet gjithmonë vetëm në lidhje me konsumimin e ushqimeve të caktuara, këto mund të anashkalohen në baza eksperimentale.

 • Maltretja përshkruan kusht kur ushqimi nuk mund të zbërthehet siç duhet.

  Ky mund të jetë rasti, për shembull, me një mungesë enzime, e cila nga ana tjetër mund të ndodhë pas operacioneve në dhe me sëmundje kronike të organeve të traktit gastrointestinal.

 • Malabsorbimi përshkruan procesin kur thithja e ushqimit tashmë të ndarë nëpërmjet traktit të zorrëve nuk është i garantuar. Ky është rasti me intolerancat e zakonshme ushqimore, si p.sh lactose intolerancë, intoleranca e glutenit, por edhe me sëmundje inflamatore kronike të zorrëve (dhe më rrallë me tumore malinje hormon-aktive). Të gjitha këto bazohen në faktin se mukoza e zorrëve është e dëmtuar në atë masë saqë përthithja e përbërësve të ushqimit nuk është e mundur.

Diarre pas marrjes antibiotikët sugjeron fuqishëm një infeksion me patogjen "Clostridium difficile".

Pamja klinike e zorrëve quhet atëherë “pseudomembranoze kolit“. Ky nuk është një infeksion i ri me një patogjen të jashtëm, por një infeksion endogjen, dmth që vjen nga brenda dhe shkaktohet nga një patogjen që tashmë është gëlltitur. Clostridium difficile ndodh “kudo”, pra kudo në mjedis.

Ai transmetohet “fekalo-oral”, p.sh. nëpërmjet marrjes së ushqimit nga zorrët bakteret. Një rrugë e zakonshme e transmetimit është përmes duarve të personelit të spitalit, prandaj pacientët në spital kanë një rrezik më të lartë të infeksionit. Ndërsa ky patogjen është shumë i zakonshëm tek fëmijët dhe nuk shkakton simptoma, është më pak i zakonshëm tek të rriturit.

Kur antibiotikët administrohen (p.sh. pas një operacioni ose në rastin e bajamet), flora e zorrëve ndryshohet në atë mënyrë që krijohet një çekuilibër në favor të klostrideve. Patogjeni "rritet" tjetrin, tani i ndrydhur bakteret, si të thuash, dhe më pas ndodh në një numër kaq të lartë sa që personi i prekur zhvillon diarre (i ashtuquajturi "përparësi përzgjedhëse" e patogjenit). Të antibiotikët me rrezikun më të lartë për të shkaktuar këtë lloj diarreje janë nëse PPI-të dhe NSAID-të (p.sh. pantozoli dhe ibuprofen) merren në të njëjtën kohë, kanë një efekt shtesë të dobishëm në diarre.

Kjo lloj diarreje karakterizohet nga natyra e saj e përgjakshme dhe veçanërisht me erë të keqe. Të prekurit gjithashtu vuajnë nga të larta ethe dhe ngërçet dhimbje barku. (Megjithatë, në shumicën e rasteve, Clostridium difficile infeksionet janë pa simptoma).

Si terapi, ndonjëherë është tashmë e përshtatshme të ndaloni antibiotikun ose mjekimin shkaktar dhe të zëvendësoni lëngun e humbur. Përndryshe, ilaçi i zgjedhur është një ose dy antibiotikë specifikë që veprojnë pikërisht mbi këta bakteret: metronidazoli dhe vankomicina. Ato duhet të merren kryesisht si tableta dhe të jepen vetëm si plani B nëpërmjet venë.

Mundësia e tretë, e cila është gjithmonë e disponueshme si një opsion shtesë, është ndërtimi i florës natyrale me transplantim jashtëqitjeje.megakolon toksik“. Prandaj, sqarimi i rrethanave dhe simptomave të përshkruara dhe terapia e menjëhershme janë absolutisht të nevojshme.

 • Fluorokinolonet,
 • Cefalosporinat,
 • Klindamicina dhe A
 • Moxicillin-acid klavulanik.

Sporti është stimulues për aktivitetin e përgjithshëm të zorrëve, por nuk ka lidhje shkakësore me diarrenë.

Përkundrazi, duhet të shqyrtohet në mënyrë kritike ajo që ndodhi rreth sportit si një shkak i mundshëm. Kështu, shumë pije sportive përmbajnë ëmbëlsues në vend të sheqerit, i cili ka një efekt laksativ. Gjithashtu, mjetet ndihmëse ushqimore për shkak të përbërësve të tyre dhe materialeve të përmbajtjes së përqendruar mund të çojnë në reaksione të mbindjeshmërisë.

Në këtë seksion nuk po flasim për faktin se pilula mund të jetë një nxitës për diarre, por që në rastin e diarresë së rëndë pilula mund të ketë një efekt të dobësuar apo edhe të anuluar. Përveç diarresë, të vjella ka një efekt të ngjashëm. Pilula merret nga goja për kontraceptim dhe përbërësit aktivë të pilulës absorbohen përmes mukozave në sistemin gastrointestinal në mënyrë që të mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të shpërndahen në të gjithë trupin.

If të vjella ose diarreja shfaqet menjëherë pas marrjes së pilulës, brenda rreth tre deri në katër orë, ky proces nuk mund të vazhdojë siç duhet, sepse përbërësit aktivë të pilulës më pas humbasin me diarre ose të vjella. Nëse është kështu, duhet të veproni në këtë mënyrë, pra nëse keni harruar të merrni pilulën. Si rregull, duhet të merret një pilulë e re – por kjo ndryshon nga një përgatitje në tjetrën.

Zakonisht ka edhe informacione për diarre dhe të vjella gjatë marrjes së pilulës në paketimin e pilulës. Megjithatë, nëse pilula është marrë më shumë se katër orë para fillimit të diarresë, mund të supozohet se trupi ka pasur kohë të mjaftueshme për të absorbuar substancën aktive dhe nuk ka nevojë për një marrje shtesë. Nëse diarreja është më e rëndë dhe marrja e mëpasshme e pilulës ndoshta nuk është efektive, duhet të konsultohet gjinekologu për veprime të mëtejshme.

Kafeja stimulon jashtë mase aktivitetin e zorrëve, kështu që shpesh konsumimi i vetëm një gllënjke kafeje mund të çojë në nxitjen për të defekuar. Kafeja nuk mund të lëngëzojë lëvizja e zorrëve në atë masë sa mund të flitet për diarre të vërtetë. Megjithatë, të prekurit shpesh i referohen lëvizjeve shumë të buta të zorrëve si diarre.

Përkundrazi, duhet të merret parasysh nëse kafeja është pirë me qumësht dhe nëse personi ka më shumë gjasa të jetë lactose intolerant. Në doza të larta, magnez shkakton një të butë lëvizja e zorrëve, por jo diarre aktuale ujore, e cila shfaqet disa herë në ditë. Në këtë drejtim, një i butë lëvizja e zorrëve shkaktuar nga magnez prandaj nuk do të ishte shkak për shqetësim.

Nëse në të njëjtën kohë ka probleme me kontinencën tek personi i prekur, kjo jashtëqitje e butë mund të përkeqësohet mosmbajtjeje dhe të jetë një kundërargument për marrjen magnez. Përndryshe, mund të merret pluhur molle, gjë që e bën lëvizjen e zorrëve përsëri më të vështirë. Ngjyra e diarresë mund të japë informacion për shkakun e diarresë.

Ekzaminimi i ngjyrës së lëvizjes së zorrëve mund të përfshihet vetëm në konsideratat në lidhje me diagnostifikimet e tjera, por rrallëherë është në krye të qartë.

 • Diarre e verdhë tregon fuqishëm një mbiprodhim të biliare, e cila shfaqet në sindromën e humbjes së acidit biliar ose në rastin e mungesës së enzimës për ndarjen e yndyrave.
 • Nëse jashtëqitja është vetëm e zbardhur, shkaku mund të jetë gjithashtu në mëlçi zona (pezmatimi i mëlçisë, gurëve të tëmthit).
 • Diarre jeshile mund të shkaktohet nga konsumimi i tepërt i ushqimeve jeshile ose nga marrja e tabletave të hekurit, të cilat kanë tendencë të marrin një ngjyrë të zezë-jeshile.
 • Diarre e ngjashme me bizelet e lidhur me udhëtimin në vendet tropikale me higjienë të dobët sugjeron fuqimisht kolerë infeksion. Këtu ndodhin deri në 20 raste diarreje në ditë dhe pamja e tyre si qull bizele është novator për diagnozën e dyshuar.