Semundje kronike

Përcaktim

Një sëmundje kronike është një sëmundje që prek shëndetësor gjatë një periudhe më të gjatë kohore ose do të jetë i pranishëm gjatë gjithë jetës. Megjithëse sëmundja mund dhe zakonisht duhet të trajtohet nga një mjek, ajo nuk mund të shërohet. Disa sëmundje quhen tashmë kronike nga momenti i diagnostikimit, sepse sipas gjendjes aktuale të hulumtimit nuk është ende e mundur të trajtohet shkaku i sëmundjes.

Këto shpesh janë sëmundje të lindura. Sëmundjet e tjera bëhen kronike vetëm me kalimin e kohës. Nëse një sëmundje nuk shërohet nga një akut kusht, për shembull përmes trajtimit joadekuat ose nëse trajtimi nuk përgjigjet, ai bëhet një proces kronik.

Për shembull, një akut hepatit (pezmatimi i mëlçisë) mund të shndërrohet në një kronike hepatit. madje dhimbje që ekziston për një kohë të gjatë mund të shndërrohet në një sindrom dhimbje kronike. Në cilën pikë në kohë dikush flet për një sëmundje kronike ndryshon nga modeli i sëmundjes në modelin e sëmundjes.

Sidoqoftë, shpesh përcaktohet që një rrjedhë akute e sëmundjes ndryshon në një kurs kronik pas 14 ditësh. Ndonjëherë, megjithatë, katër ose gjashtë javë tërhiqen gjithashtu si një kufi. Një pamje shumëngjyrëshe e sëmundjeve i përket sëmundjeve kronike. Një sëmundje kronike mund të jetë, për shembull, sëmundje organike si p.sh. zemër dështim, diabet, sëmundjet kronike të frymëmarrjes, sëmundjet tumorale, sëmundjet mendore të tilla si depresion ose një sëmundje e lindur gjenetike. Varësia nga alkooli është gjithashtu një sëmundje kronike.

Përmbledhje e sëmundjeve kronike në Gjermani

Në Gjermani, sëmundjet kronike më të zakonshme përfshijnë sëmundje që lidhen me sistemi kardiovaskular. Kjo është shkaktuar nga faktorë të ndryshëm të rrezikut si p.sh. pirje duhani, mbipeshë, Të varfër dietë dhe mungesa e aktivitetit fizik. Sëmundja kronike më e zakonshme në Gjermani është presion të lartë të gjakut.

Kjo pasohet nga çrregullime të metabolizmit të lipideve, të tilla si të ngritura kolesterolit nivelet. Të dy sëmundjet rrisin rrezikun e a zemër sulm Të dy sëmundjet ndiqen nga shpina kronike dhimbje, për shkak të shkaqeve të ndryshme.

prapa dhimbje është arsyeja më e zakonshme për konsultë me kirurgët ortopedë dhe ka tendencë të bëhet kronike. Në vendin e katërt dhe të pestë midis dhjetë sëmundjeve kronike më të zakonshme në Gjermani, ka përsëri dy sëmundje që kanë një ndikim në sistemi kardiovaskular, përkatësisht lloji 2 diabet (diabeti me fillimin e të rriturve) dhe koronar zemër sëmundja (CHD). Në sëmundjen koronare të zemrës, faktorë të ndryshëm të rrezikut shkaktojnë arteriet koronare të ngushtohet për shkak të depozitave vaskulare, në mënyrë që zemra të mos mund të furnizohet me oksigjen dhe të punojë më keq.

Kjo gjithashtu mund të çojë në një krizë zemre. Zgjerimi i gjëndër tiroide është gjithashtu një sëmundje e zakonshme kronike. Gjithashtu nuk duhet harruar se qenia mbipeshë është një sëmundje kronike dhe mund të çojë në sëmundje të mëtejshme kronike.

Përveç çrregullimeve kardiovaskulare, sëmundjet e frymëmarrjes gjithashtu luajnë një rol kryesor. Sëmundjet më të zakonshme kronike të frymëmarrjes janë astma dhe COPD (= sëmundje pulmonare obstruktive kronike). COPD shkaktohet nga kronike e larte nikotinë konsumi.

Nuk regreson edhe pas nikotinë konsumi ka pushuar. Mëlçia sëmundjet janë ndër sëmundjet kronike më të zakonshme; këto shpesh shkaktohen nga konsumimi i tepërt i alkoolit ose një yndyre të lartë dietë. Sëmundjet mendore nuk duhet të harrohen në sëmundjet kronike.

Depresion në veçanti luan një rol kryesor këtu. Gjatë viteve të fundit ka pasur një rritje drastike të incidencës së sëmundjes. Supozohet se numri i depresioneve do të rritet në vitet e ardhshme dhe se sëmundjet kardiovaskulare do të zhvendosin pozitat udhëheqëse. Demenca dhe sëmundja e Parkinsonit janë gjithashtu ndër sëmundjet kronike që ndodhin jo rrallë në Gjermani.