Fryrje

Era e zorrëve Mjekësi: gazra anglisht: fryrje Fryrja, e quajtur ndryshe gazra, është një akumulim i tepërt i ajrit ose gazrave në trakti tretës. Gaz i padëmshëm dhe i lehtë për t’u trajtuar, gazrat janë kusht të shkaktuara nga ushqime të fryra ose nga një vakt i nxituar. Dikush flet për meteorizmin kur barku është i shtrirë dhe i fryrë ("bark i rrafshët").

Në fryrje, gazra aktuale, një sasi e tepërt e gazrave të zorrëve lirohet përmes anus. Sidoqoftë, nganjëherë gazrat mund të jenë simptomë e një sëmundjeje të rëndë, në këtë rast duhet të konsultohet mjeku. Në parim, është mjaft normale që në zorrë të formohen sasi të vogla gazrash.

Ato formohen kur stomak acidi neutralizohet dhe nga aktiviteti i dobishëm bakteret në zorrën e trashë dhe të shpëtojë natyrshëm pa shkaktuar shqetësime. Rreth 40 për qind e gjermanëve vuajnë nga këto dhe të tjera problemet gastrointestinale nganjëherë Gazrat e stomakut shkaktohen, ndër të tjera, nga konsumimi i ushqimeve të fryra (p.sh. lakër, fasule), zakone dhe intolerancë të ngrënies jo të shëndetshme (p.sh. lactose intolerancë, intoleranca e glutenit) si dhe stresi dhe ritmi i vrullshëm. Gazrat e stomakut mund të ndodhin gjithashtu si një efekt anësor i barnave të ndryshme ose si shoqërues i sëmundjeve të ndryshme.

Shkaqet

E mundshme shkaqet e gazit janë të shumëfishta. Zakonisht ato kanë shkaqe të padëmshme. Gazrat e stomakut janë një tepricë gazi që formohet në zorrë dhe përfundimisht zhduket në formën e gazrave.

Një shkak i shpeshtë i kësaj është ushqyerja. Disa ushqime shkaktojnë gazra, të tilla si bishtajoret dhe lakër. Produktet e drithërave gjithashtu nxisin formimin e gazrave të zorrëve.

Përveç kësaj, flora bakteriale e zorrëve është e përfshirë në mënyrë të konsiderueshme në formimin e gazrave. Këto gazra prodhohen në procesin metabolik të bakteret dhe pastaj bëhen të dukshëm nga gazrat. Nëse ëmbëlsirat hahen shpesh, fryrje e stomakut mund të ndodhë më shpesh, si bakteret preferojnë të metabolizojnë ushqimet me sheqer dhe kështu të prodhojnë më shumë gazra.

La flora e zorrëve është në një ekuilibër të ndjeshëm, i cili mund të dalë nga bilancit. Një shkak i shpeshtë i kësaj është terapia me antibiotikë. Kjo mund të bëjë që zorrët të rriten me kërpudha ose lloje të caktuara të baktereve.

Mosbalancimi i flora e zorrëve atëherë mund të shfaqet si gazra. (Sidoqoftë, një pjesë e erës së zorrëve shkaktohet gjithashtu nga ajri i gëlltitur, i cili hyn në traktin gastrointestinal kur flet, ha dhe pi dhe më pas udhëton nëpër të. Shumë ajër shpesh gëlltitet, veçanërisht gjatë ngrënies së vrullshme.

Së fundmi, gazrat mund të shkaktohen edhe nga intolerancat e ndryshme ushqimore. Gazrat zakonisht janë shumë të theksuara dhe ndodhin në lidhje të drejtpërdrejtë me marrjen e ushqimit. Nëse ushqimi nxitës lihet jashtë, gazrat gjithashtu zvogëlohen shpejt.

lactose intoleranca - intoleranca ndaj proteinave të qumështit - është veçanërisht e zakonshme në mesin e intolerancës ushqimore. Intoleranca ndaj glutenit dhe fruktoza gjithashtu mund të ndodhë. Faktorët psikologjikë gjithashtu luajnë një rol në tretjen e ushqimit.

Prandaj, stresi psikologjik, shqetësimet dhe faktorët e tendosjes mund të shfaqen gjithashtu në formën e gazrave. Shumë gra gjithashtu ankohen për gazra në raste gjatë shtatzënësi. Më pak të shpeshta shkaqet e gazit janë, për shembull, Sindromi i zorrëve nervoz, mëlçi ose sëmundjet e pankreasit, sëmundje kronike inflamatore të zorrëve ose zorre kancer.

Sidoqoftë, këto sëmundje zakonisht kanë simptoma të tjera që janë më të rëndësishme sesa vetë gazrat. Mënyra kryesore në të cilën ajri largohet nga trupi është shfryja. Gazrat hyjnë në qarkullimin e gjakut përmes murit të zorrëve dhe më në fund arrijnë në mushkëri, ku ata largohen nga trupi përsëri me ajrin që thithim.

Nëse sasia e gazrave në zorrë bëhet shumë e madhe, formohen flluska më të mëdha gazi, të cilat nuk mund të merren më jashtë. Ndodh shkumëzimi. Ekzistojnë dy mënyra që flluskat e gazit të grumbulluara në këtë mënyrë në bark për të shpëtuar nga trupi: "lart" nga gërvishtjet ("belching") ose "poshtë" nga gazrat (mjekësisht: gazrat).

E tepërta ajri në bark mund të shkaktojë shqetësime të mëtejshme. Këto përfshijnë një ndjenjë të plotësisë dhe presionit dhimbje (gazra) në stomak dhe zorrët, bark i fryrë, të përzier dhe zhurmat e zorrëve. Në thelb, pacientët ndiejnë nevojën për të shfryrë ajrin në mënyrë që të zvogëlojnë presionin e tepërt përkatës në zorrë.

Shkalla e vuajtjes nga gazrat mund të ndryshojë. Veçanërisht është e theksuar kur gazrat shoqërohen nga të fortat dhimbje. Për ata që preken, të cilët janë në vëmendjen e publikut për shkak të profesionit të tyre ose që marrin pjesë rregullisht në takime në punën e tyre të përditshme ose mbajnë kontakte të shpeshta me klientët, gazrat në stomak gjithashtu mund të shkaktojnë një ndjenjë të fortë turpi.

Por fryrja e stomakut mund të jetë gjithashtu një problem shqetësues në sferën private. Ndonjëherë fryrja e stomakut kërkon trajtim. Gazrat e stomakut ndonjëherë kanë erë të keqe erë.

Kjo është normale, pasi gazrat e zorrëve kryhen përmes një zone të zorrëve që është e ndërthurur me baktere. Sidoqoftë, nëse gazrat e zorrëve janë jashtëzakonisht të forta, duhet gjithashtu të shqyrtohet nëse shkaku i gazrave mund të jetë një infeksion fungues. Me gazra, ka shumë ajër në traktin gastrointestinal, i cili zgjeron trakti tretës në mënyrë të panatyrshme dhe kështu shkakton shqetësim.

Meqenëse zorra furnizohet me nerva, i tepërt tendosje të murit të zorrëve shkakton një mesatare deri të rëndë dhimbje barku në rastin e fryrjes, e cila zgjat derisa ajri të shpërndahet ose të shpëtojë. dhimbje zakonisht ka një karakter tërheqës, grisës. Nëse ajri nuk mund të shpëtojë, mund të ndodhë gjithashtu dhimbje e ngjashme me ngërçin në zonën e zorrëve.

Dhimbja e shkaktuar nga gazrat mund të transmetohet edhe në pjesën e sipërme të barkut (sipërme) dhimbje barku dhe gazra) dhe mund të jetë aq i fortë sa gjenerali i pacientit kusht përkeqësohet. Nëse, përveç gazit, shfaqet edhe diarre, dy sëmundje renditen në listën e ngushtë si shkaqe. E para është lactose intolerancë ose intoleranca e glutenit, e dyta është një sëmundje infektive, siç është e ashtuquajtura gastroenterit.

Disa sëmundje kronike inflamatore, të tilla si kolit ulcerative or semundja Crohn, gjithashtu mund të jetë shkaku i bloating simptomat me diarre. Edhe këtu, një diagnozë e saktë duhet të bëhet sa më shpejt të jetë e mundur nëse simptomat nuk zhduken brenda 14 ditësh. Në mënyrë që të diagnostikojë gazrat (gazrat), mjeku së pari do të informojë veten në lidhje me ilaçet e mundshme të marra, sëmundjet e mëparshme dhe simptomat shoqëruese, si dhe dietë dhe mënyrën e jetesës.

Kjo pasohet nga një detaj ekzaminim fizik, gjatë së cilës mjeku prek barkun, e godet atë dhe e dëgjon atë me stetoskop. Nën rrethana të caktuara mjeku palpon rektum me e tij gisht (i ashtuquajturi ekzaminim rektal). Në varësi të rezultateve të ekzaminimeve të mëparshme dhe shkakut të supozuar, ekzaminimet e mëtejshme janë pjesë e diagnozës në rastin e gazrave.

Këto përfshijnë një ultratingull (sonografia) e barkut, rrezet X, gjak teste, teste të urinës dhe jashtëqitjes dhe teste për intolerancë ndaj ushqimit (p.sh. testi i tolerancës ndaj laktozës, shih intoleranca e laktozës) Mund të jetë e nevojshme të kryhet një Gastroskopi dhe / ose a colonoscopy me heqjen e sasive të vogla të indeve (biopsi) Procedurat e imazhit të tilla si tomografia kompjuterike ose rezonanca magnetike ose ERCP (imazhi i biliare dhe kanalet e pankreasit) gjithashtu mund të jenë të dobishëm në kërkimin e shkaqeve.

Si rregull, një diagnozë e tillë komplekse nuk është e nevojshme në rastin e gazrave. Në shumë raste, një test për intolerancën ndaj ushqimit tashmë ofron informacion të mjaftueshëm për shkakun e simptomave dhe mjeku mund të heqë dorë nga ekzaminimet e mëtejshme. Indikacionet e sëmundjeve të rënda gastrointestinale janë të shpeshta të vjella, të vjella të gjak, gjak në jashtëqitje, humbje peshe e paqëllimshme, ethe dhe jashtëqitje voluminoze me erë të keqe.