Puçrra fytyre

Aknet zakonisht kuptohet se janë ato mjekësore kusht e "Akne vulgaris“ Kjo sëmundje e lëkurës ndikon në gjëndra dhjamor dhe qime folikulat në kuptimin e vërtetë të fjalës. Këto fillimisht zhvillohen në komedone jo-inflamatore dhe, ndërsa sëmundja përparon, një seri simptomash inflamatore të lëkurës si nyjet, pustulat dhe papulat.

Puçrra (Akne vulgaris) është sëmundja më e zakonshme e lëkurës. Pothuajse të gjithë preken nga ajo, edhe pse sëmundja zakonisht fillon rreth moshës 12 vjeç dhe tërhiqet me dëshirën e saj në fund të pubertetit. Sidoqoftë, sëmundja mund të zgjasë edhe deri në moshën 30 vjeç.

Rreth një e treta e rasteve duhet të trajtohen me ilaçe. Shpërndarja gjinore është përafërsisht e barabartë, por puçrrat zakonisht janë më të forta tek djemtë. Përdorimi në rritje i "pilulës" tek gratë gjithashtu luan një rol këtu, pasi shpesh ka një efekt pozitiv në të puçrrat vulgaris.

Një predispozitë gjenetike për këtë sëmundje të lëkurës po diskutohet, pasi manifestimet e rënda janë përshkruar në historinë familjare. Aknet njiheshin tashmë në kohërat antike. Origjina e emrit nuk është sqaruar.

Shkaqet e puçrrave

Akne vulgaris shkaktohet nga shfaqja e njëkohshme e parametrave të ndryshëm: Aknet fillojnë me ndryshime në gjëndra dhjamor. Stimuluar nga seksi hormonet androgens dhe progesterone, të cilat prodhohen në sasi të rritura gjatë pubertetit (androgjenet) dhe para menstruacioneve tek gratë (progesteroni), gjëndrat zmadhohen dhe prodhojnë më shumë sebum. Përveç kësaj, në brendësi të gjëndër e flokëve bëhet me brirë, e cila quhet folikulare hyperkeratosis.

Si rezultat, gjëndra zmadhohet nga brenda me këtë keratinizim dhe përveç kësaj “bllokohet”, në mënyrë që sebumi i formuar të grumbullohet dhe të zhvillohet një komedo (cist i lëkurës i mbushur me sebum). Çfarë e shkakton saktësisht këtë hyperkeratosis është e panjohur. Hapi tjetër është shumëzimi i disa bakteret (Corynebacterium acnes dhe granulosum).

Këto ekzistojnë fiziologjikisht në qime folikulat dhe zbërthejnë sebumin. Numri i rritur prodhon më shumë produkte të dekompozimit, të cilat më pas shkaktojnë një inflamacion të komedoneve. - Rritja e rrjedhës së sebumit = Seborrhoea

 • Hiperkeratoza folikulare = rritje e formimit të qelizave në bazën e gjëndrës së flokëve dhe si rezultat i kësaj, çrregullimi i kornizimit
 • Shumëzimi i mikrobeve (Corynebacterium acnes dhe granulosum) në gjëndrat e flokëve dhe inflamacioni pasues
 • Ndikimi i androgjeneve

Simptomat janë të kufizuara në lëkurë; fytyra është veçanërisht e prekur, por edhe gjoks dhe mbrapa.

Përjetohen faza të ndryshme të puçrrave: Acne comedonica është faza e parë e puçrrave. Kjo do të thotë pamja e "komedoneve", të cilat zhvillohen kryesisht në mjekër, hundë dhe ballin. Bëhet një dallim midis komedoneve të zeza (= të hapura) dhe të bardha (= të mbyllura), të cilat zakonisht bashkëjetojnë.

Komedonët e bardhë, megjithatë, ndezin më shpesh dhe janë kështu në fazën tjetër, përkatësisht "Acne papulopustulosa". Kjo karakterizohet nga pezmatimi, gjatë së cilës pustulat (qelb-mbushur “pimples“) Forma. Kjo formë më pas referohet si folikuliti.

Pas shërimit, shenjat mbeten, por këto zakonisht nuk vërehen shumë. Nëse shërimi nuk bëhet, por përparon, zhvillohet një “Acne nodulocystica” / “Acne vulgaris conglobata”. Në këtë rast shpërthimi ose shtrydhja spontane e pustules shkakton infiltrate dhe abscese (shkrirja e indeve me formimin e qelb), i cili mund të formojë një sistem koherent me disa dalje ("fistula") nën sipërfaqen e lëkurës.

Forma më e rëndë e puçrrave, dhe kështu faza e fundit, kombinon të gjitha të lartpërmendurat ndryshimet e lekures. Përveç kësaj, ka edhe plagë shumë të dukshme, të ashtuquajturat "acnekeloid". Në gjuhën popullore kjo quhet ndryshe "e zhveshur". Për më tepër, ndërlikimet e puçrrave superinfektimi me të tjera bakteret (Stafilokoket, enterobakteret, klebsielles, proteus) mund të ndodhin. Si forma të veçanta ose nga figura ndodhin sëmundje të ngjashme:

 • Faza jo-inflamatore = Acne comedonica
 • Fazat inflamatore:
 • Akul papulopustulosa
 • Nodulocistika e puçrrave / konglobata vulgaris
 • Defektoni fazën si foto shumëngjyrëshe plagët
 • Kozmetikë për puçrra (e shkaktuar nga produktet kozmetike, veçanërisht në gratë më të mëdha se 20)
 • Akne të vona (puçrra të vazhdueshme në gratë e rritura për shkak të niveleve të larta të androgjenit)
 • Acne excoriée des jeunes filles (ndikimi psikogjenik)
 • Akne tropica (puçrra të rënda për shkak të superinfektimit me stafilokok) Akne neonatorum (tek të sapolindurit, ndoshta për shkak të androgjeneve të nënës)
 • Aknet e shkaktuara nga ilaçet (p.sh. nga kortikosteroidet, izoniazidi, jodi, bromi)
 • Fulminanët e aknes (puçrra të forta, akute që fillojnë me ethe, probleme të nyjeve dhe organeve)