Djegia e shëndoshë

Qëllimi i çdo njeriu është të djegë mjaftueshëm yndyrë në çdo kohë në mënyrë që të parandalojë rritjen e yndyrës në trup. Yndyrë djegur nënkupton të gjitha reaksionet kimike në trup që kanë të bëjnë me përthithjen, ndarjen, përpunimin dhe nxjerrjen e yndyrës dhe acideve yndyrore të saj. Për të thjeshtuar shpjegimin, trupi i njeriut konsiderohet si një motor.

Ashtu si një motor, trupi gjithashtu ka nevojë për karburant për të kryer detyrat që i nevojiten (running, ecja, puna, sporti, etj.). Dhe sa më shumë trupi të lëvizë, aq më shumë karburant ka nevojë. Kalori janë njësia në të cilën matet konsumi i karburantit.

Çdo person ka një kërkesë individuale për kalori (kërkesa për karburant) bazuar në fizikun e tij ose të saj kusht dhe stilin e jetesës. Termi yndyrë djegur është deri diku e vetëshpjegueshme, pasi yndyra digjet gjatë këtij procesi. Gjatë një performance sportive, trupi ka nevojë përkatësisht më shumë karburant për të përballuar tendosjen.

Trupi e merr këtë energji, ndër të tjera, nga jastëkët e yndyrës që shpërndahen në të gjithë trupin. Yndyra nga jastëkët e yndyrës shpërbëhet dhe transportohet nëpërmjet qarkullimit të gjakut në vendin e kërkuar. Yndyrnat më pas ndahen në acide yndyrore dhe më pas shndërrohen në energji përmes oksidimit (reaksion kimik që përfshin oksigjen).

Ashtu si shumë procese të tjera kimike në trup, procesi i yndyrës djegur zhvillohet vazhdimisht pasi trupi duhet të furnizohet vazhdimisht me energji. Sa më shumë energji që ka nevojë trupi, aq më shumë stimulohet djegia e yndyrës. Prandaj, njerëzit që merren me sport kanë një shkallë më të lartë të djegies së yndyrës sesa njerëzit që bëjnë më pak ose aspak sport.

Ndër substanca të tjera, shumë hormonet përfshihen në djegien e yndyrës, të cilat ndër të tjera vendosin nëse yndyra duhet të ruhet apo të digjet. Më i njohuri hormonet janë hormoni i rritjes (hormoni somatropik) dhe hormonet tiroide (insulinë dhe glukagon). Hormoni i rritjes është përgjegjës për rritjen e trupit dhe gjymtyrëve, veçanërisht në vitet e para të jetës.

Megjithatë, ky hormon nuk funksionon gjithmonë, por bëhet aktiv vetëm gjatë natës për pak më shumë se një orë. Detyra kryesore e hormonit të rritjes është të zbërthejë yndyrën nga dhjami i trupit dhe ta shndërrojë atë në energjinë e nevojshme. Trupi në këtë mënyrë furnizohet me energji të re gjatë natës dhe pasi ngriheni zakonisht ndiheni të pushuar dhe të aftë për ditën e re.

Për të kryer punën e tij në mënyrë efektive dhe të plotë, hormoni i rritjes gjithmonë ka nevojë për proteina të mjaftueshme, vitaminë C dhe vitaminë B6. Një hormon tjetër është glukagon. Është prodhuar në pankreasi dhe është kundërshtar i insulinë, e cila prodhohet edhe në pankreas.

glucagon është përgjegjës për rregullimin e gjak niveli i sheqerit. Në njeriun gjak ka gjithmonë një sasi të caktuar sheqeri në formën e glukozës. Nëse ky nivel bie nën një nivel të caktuar, pankreasi bëhet aktiv dhe prodhon glukagon.

Kjo pastaj siguron që gjak niveli i sheqerit rritet përsëri dhe nuk bëhet shumë i lartë. Në situata të veçanta, në rrezik ose nën goditje, kjo mund të ndodhë shumë shpejt. Më pas, shumë yndyrë lirohet në një kohë të shkurtër dhe shndërrohet në energji.

Ngjashëm me hormonin e rritjes, glukagoni gjithashtu kërkon një furnizim të mjaftueshëm të proteinave. Insulinë, e cila prodhohet edhe në pankreasi, ka për detyrë të ulë sheqerit në gjak niveli përsëri nëse është shumë i lartë. Pra insulina dhe glukagoni plotësojnë njëra-tjetrën dhe të dyja sigurojnë që tonë sheqerit në gjak nivelet mbeten nën kontroll.

Megjithatë, ngrënia e ushqimit që është shumë i pasur me karbohidratet mund të shkaktojë ngatërrim të metabolizmit. Pastaj insulina siguron që qelizat e muskujve dhe qelizat yndyrore të hapen për të ruajtur energji dhe yndyrë. Prandaj, një metabolizëm i shëndetshëm i sheqerit është i rëndësishëm për të mbajtur në rregull procesin e djegies së yndyrës.

Përveç të treve hormonet përmendur më lart, gjëndër tiroide gjithashtu prodhon hormone të tjera që janë të përfshira në humbjen e yndyrës. Ato hyjnë në qarkullimin e trupit nëpërmjet qarkullimit të gjakut dhe rregullojnë temperaturën e trupit, zemër aktivitet dhe humbje yndyre. Përveç këtyre hormoneve, ka edhe substanca të tjera që ndikojnë në djegien e yndyrës.

Ato nxisin pjesërisht humbjen e yndyrës dhe mund t'i sigurohen trupit përmes një ekuilibri dietëAto përfshijnë karnitinë, acid linoleik, magnez, metioninë, taurinë dhe vitaminë C. Karnitina siguron, për shembull, transportin e yndyrës në qelizat e trupit dhe kështu kontribuon në djegien e yndyrës. Mund të furnizohet me shpendë, mish qengji, dele, proshutë dhe djathë. Acidi linoleik siguron një zorrë të shëndetshme mukozës dhe kështu siguron që yndyra e mjaftueshme të përthithet gjatë tretjes dhe të shndërrohet në energji.

Si rezultat, më pak yndyrë migron gjithashtu në depot e energjisë së trupit. Acidi linoleik gjendet kryesisht në vajrat bimore të presimit të ftohtë. Një substancë shumë e rëndësishme në djegien e yndyrës është magnez, pasi është efektiv si një përbërës i ndryshëm Enzimat.

Magnez gjendet kryesisht në produktet me drithëra dhe arrat. Metionina dhe taurina kanë një efekt nxitës në djegien e yndyrës dhe stimulojnë shumë procese metabolike. Vitamina C nga ana tjetër është thelbësore për djegien e yndyrës.

Siguron që një sasi veçanërisht e madhe yndyre të jepet në procesin e djegies dhe të shndërrohet në energji. Nëse i shikoni të gjitha së bashku, shpejt bëhet e qartë se një i ekuilibruar dhe i shëndetshëm dietë mund të japë një kontribut të madh në djegien efektive të yndyrës dhe ta forcojë atë në mënyrë të qëndrueshme. Ushtrimet shtesë mbështesin djegien jashtëzakonisht të yndyrës në afat të gjatë dhe siguron prodhim optimal të energjisë.

Megjithatë, djegia e yndyrës mund të pengohet edhe nga mekanizma të caktuar. Për shembull, sa herë që hani sheqer ose ushqim që është shumë i pasur me karbohidratet, insulina sekretohet nga pankreasi dhe frenohet djegia e yndyrës. Një pjesë e madhe e procesit të djegies së yndyrës ndodh gjatë natës.

Për të mos i shqetësuar këto procese, nuk duhet të hahet shumë karbohidratet ne mbrëmje. Trupit i duhet kjo kohë për të marrë yndyrë nga jastëkët e yndyrës dhe për ta kthyer atë në energji. Prandaj, një natë e gjatë me gjumë të mjaftueshëm dhe pak karbohidrate është optimale për të aktivizuar procesin e djegies së yndyrës dhe për të lënë që dhjamitë të shkrihen.