I ftohte i zakonshem

Sinonime

mjekësore: Riniti Anglisht: Ftohtë

  • Ftohës
  • Nuhatje
  • Grip

Përcaktim

Termi i ftohtë nuk është i kufizuar në mënyrë bisedore dhe mjekësore në mënyrë rigoroze. Kryesisht fotografia klinike e një ftohjeje përfshin një inflamacion të pjesës së sipërme rrugët e frymëmarrjes dhe / ose fytin me enjtje inflamatore te mukozave te hundes dhe rritje te prodhimit te mukusit dhe lengjeve. Kollë- simptoma të ngjashme (bronkit) si dhe dhimbje koke, dhembje të gjymtyrëve, dhimbje fyti dhe ethe gjithashtu mund të ndodhë.

Ftohja e zakonshme është një nga sëmundjet më të zakonshme tek njerëzit. Mesatarisht, një person sëmuret nga një ftohje 3-4 herë në vit. Simptomat dhe shtrirja e sëmundjes mund të ndryshojnë në ashpërsi dhe kohëzgjatje. Fëmijët ftohen deri në 15 herë në vit. Nuk mund të përcaktohet një ndryshim specifik gjinor në frekuencën e sëmundjes.

Shkaqet

Një ftohje mund të shkaktohet nga shumë të ndryshme viruset. Vetëm temperaturat e ftohta dhe ngrirja nuk janë të mjaftueshme për të shkaktuar një sëmundje, por ato e nxisin atë. Nëse trupi është hipotermik, mukozat furnizohen më pak gjak dhe mund të ofrojë më pak rezistencë ndaj patogjenëve.

Shkaktarët e zakonshëm të një ftohjeje janë për shembull adenoviruset. Infeksioni zakonisht shkaktohet nga infeksioni i pikave (duke teshtitur, kollitur ose folur). Kur patogjenët thithen, ato arrijnë në mukozat, nga ku mund të infektojnë rrugët e frymëmarrjes.

Simptoma të tilla si faringjit (inflamacion i fytin), riniti ose kollitja ndodhin pas rreth 5 deri në 8 ditë. Infeksionet me rinovirus janë gjithashtu shumë të zakonshme. Këto ndodhin kryesisht në pranverë dhe në fund të verës, kështu që çdo person infektohet rreth 4 herë në vit.

Transmetimi nga personi në person bëhet ose përmes infeksioni i pikave ose përmes njollosjes dhe infeksionit të kontaktit. Këtu, transmetimi ndodh ose përmes kontaktit të drejtpërdrejtë fizik si gjatë shtrëngimit të duarve (infeksion kontakti) ose duke prekur objekte të ndotura me sekrecione trupore si p.sh. pështymë (shami të përdorura, doreza dere, etj.). Patogjenët zakonisht arrijnë në mukozën e syve, hundë or gojë përmes duarve.

Patogjenë të tjerë janë Parainfluenza, RS ose Coxsackieviruset. Viruset që shkaktojnë ftohje mund të transmetohen si nga të ashtuquajturat infeksioni i pikave dhe nga një infeksion i njollosjes. Përmes pikave, në formën e frymëmarrjes përmes ajrit, viruset mund të transmetohet mjaft shpejt nga një person tek tjetri dhe kështu të hyjë në trup përmes inhalacion.

Një infeksion shpifjes do të transmetohet përmes materialeve të kontaminuara (p.sh. shami të përdorura, etj.). Sa shpejt ndodh një infeksion i tillë dhe nëse një patogjen duhet të mbetet në kontakt me njerëzit për një kohë të gjatë apo jo derisa të shkaktohet një infeksion nuk është kuptuar ende plotësisht. Supozohet, megjithatë, se koha e nevojshme për infeksion përcaktohet nga patogjeni dhe nëntipi.

Sapo virusi të ketë hyrë në trup, ai bashkohet me qelizat e vetë trupit. Meqenëse vetë virusi nuk ka Mitochondria (termocentralet e qelizës) që mund të prodhojnë proteinat, është e varur nga qelizat e huaja që ndihmojnë në shumimin e virusit. Pasi të bashkohet me qelizën njerëzore, virusi injekton materialin e tij gjenetik (acid nukleik) në brendësi të qelizës.

Materiali gjenetik riprodhohet më pas nga qeliza njerëzore. Virusi shumëzohet në qelizë dhe më pas ose shpërndan qelizën njerëzore, duke lëshuar shumë viruse të reja, ose çlirohet nëse muri qelizor është i paprekur. Sidoqoftë, në secilin rast, qeliza njerëzore shqetësohet aq shumë nga procesi i riprodhimit, saqë ndodhin simptomat përkatëse të sëmundjes.

Viruset e sapoformuara infektojnë menjëherë qelizat e mëtejshme të trupit, gjë që çon në një sistem topi dëbore që përparon me shpejtësi në trupin e njeriut. Kjo temë gjithashtu mund të jetë me interes për ju: Periudha e inkubacionit në një të ftohtë Ftohjet e ftohta shkaktohen nga patogjenë virale dhe zakonisht janë shumë ngjitëse. Zakonisht duhen vetëm një ose dy ditë nga infeksioni deri në shfaqjen e simptomave të para, gjatë së cilës personi i infektuar tashmë mund të infektojë njerëz të tjerë.

Personi i infektuar është ndoshta më ngjitës në dy-tre ditët e para të sëmundjes, megjithëse rreziku i infektimit mbetet për rreth një javë. Të moshuarit, fëmijët dhe njerëzit me një të dobësuar Sistemi imunitar gjithashtu mund të jenë ngjitëse për më gjatë. Nga ana tjetër, jo të gjithë që bien në kontakt me virusin zhvillojnë automatikisht simptoma. Viruset si shkaktarë të sëmundjes mund të transmetohen nga mukozat e një personi në tjetrin nga infeksioni i pikave, dmth. Teshtitja, kollitja ose të folurit, nga ku ata infektojnë rrugët e frymëmarrjes.

Mundësia tjetër e transmetimit të patogjenit është përmes njollosjes dhe infeksionit të kontaktit. Në këtë rast, transmetimi bëhet ose përmes kontaktit fizik të drejtpërdrejtë, si gjatë shtrëngimit të duarve (infeksion kontakti), ose duke prekur objekte të ndotura me sekrecione trupore si p.sh. pështymë (siç janë shamitë e përdorura ose dorezat e dyerve). Për të mbrojtur personat e kontaktit nga infeksioni, këshillohet që të teshtini dhe kollë në një shami për të shmangur përhapjen e virusit në dhomë dhe për të shmangur kontaktin fizik siç është shtrëngimi i duarve.

Masa më e rëndësishme e higjienës është të lani duart rregullisht. Një i ftohtë zakonisht shfaqet duke u gërvishtur fytin, por kjo zakonisht nuk zgjat më shumë se dy deri në tre ditë. Alsoshtë gjithashtu e mundur që të ndodhë gjithashtu një ndjenjë e ftohtë dhe dridhje.

Kjo pasohet nga zhvillimi i inflamacionit të mukozave të hundës (rinitit) me running hundë dhe teshtima. Simptomat e njohura si rinitit pastaj arrijnë kulmin në ditën e dytë të sëmundjes. Pas 4-5 ditësh, dhimbje koke dhe mund të shfaqen gjymtyrë të dhembura, në disa raste të shoqëruara me ethe deri në rreth 38.5 gradë Celsius.

Të prekurit shpesh raportojnë shpesh a djegur ndjesi në hundë. Çfarë mund të jetë me interes për ju në këtë drejtim: Gërvishtje në fyt Shumica e pacientëve ankohen për lodhje dhe lodhje pas disa ditësh kur ftohja është zhvilluar plotësisht. Swellingnjtja inflamatore e mukozën e hundës shkakton aftësinë për të shije të zhduket, në varësi të ashpërsisë së inflamacionit, por kjo aftësi kthehet pasi të qetësohet ftohja.

Kohëzgjatja mesatare e sëmundjes është rreth një javë. Në disa raste rrjedha e sëmundjes është e ndërlikuar. Kjo përfshin një përhapje në sinuset paranazale me rezultate sinusit, një përhapje në tubat bronkial me bronkit ose një përhapje në veshi i mesëm me mes të rezultuar infeksion veshi (otitis media).

Në raste ekstreme, të patrajtuara sinusit gjithashtu mund të çojë në ulçerim të sinusit, i cili më pas duhet të trajtohet kirurgjikal me ilaçe me antibiotikë ose edhe në rastin e një kursi kronik. Për më tepër, pneumoni dhe laringitit janë kurse të mëtejshme të komplikuara, por të rralla të ftohjes.

  • Simptomat e ftohjes
  • Pse zëri shpesh është zhdukur kur kam ftohtë?

Një ftohje është zakonisht një infeksion viral që prek vetëm mukozën e traktit respirator.

Meqenëse veshi është i lidhur me faringun përmes të ashtuquajturit tub dëgjimor, ose tuba audiva, një inflamacion i hundës dhe faringut mukozës gjithashtu mund të çojë në dëmtim të veshit dhe funksionit të tij. Pasoja zakonisht është një ndjenjë e shtuar e presionit në vesh ose ndjenja se veshi është i mbyllur. Ose mukozës në zonën e fytit fryhet gjatë një të ftohti, kështu që hyrja në veshi i mesëm, dmth boria dëgjimore, gjithashtu preket dhe ventilim e veshit nuk funksionon më si zakonisht.

Si rezultat, daulle e veshit nuk mund të dridhen në mënyrë adekuate dhe transmetimi i tingujve zvogëlohet. Ky është veçanërisht rasti nëse rregullisht keni probleme me tubin ventilim gjithsesi dhe janë më të ndjeshëm ndaj kësaj. Përndryshe, veshi i mesëm pezmatimi mund të shkaktohet nga kullimi i kufizuar përmes tubit dëgjimor nga njëra anë dhe një bakteri superinfektimi ne tjetren.

Pika e hundës shpesh mund të ndihmojë jo vetëm për të parandaluar ënjtjen e mukozën e hundës, por edhe për të minimizuar rajonin ku ndodhet tuba auditiva. Pastaj veshi nuk është më i mbyllur dhe të dy daulle e veshit dhe funksioni i kullimit normalisht përsëri. Nëse ka vesh të rëndë dhimbje dhe pa ndonjë përmirësim të simptomave, duhet të konsultohet një mjek për të sqaruar kolonizimin bakterial dhe trajtimin e mundshëm me antibiotikë.