Të përzier

Përcaktim

Nauzeja është stimuli ose ndjenja e urgjencës të vjella. Prandaj është një pararendës ose shenjë e të vjella. Trupi dërgon një sinjal me stimulin e përzier se diçka i është ushqyer, për shembull, që nuk i pëlqen dhe përpiqet të heqë qafe substancën e ushqyer me të vjella.

Stimuli i përzierjes është një mekanizëm mbrojtës i trupit tonë. Stimuli i përzier transmetohet përmes të ashtuquajturës qendër e përzier, e cila është e vendosur në tru rrjedhin e trurit tonë. Mund të stimulohet nga sinjale të ndryshme. Këto përfshijnë aromat, bilancit, psikika, toksinat ose presioni i shtuar në qendrën e përzierjes.

Shkaqet

Shkaqet e përzierjes janë të shumëfishta. Kryesisht shkaqet e padëmshme janë prapa stimulit të përzier. Nëse një stimul i përzier ndodh vetëm pa të vjella të mëvonshme, kjo shpesh shkaktohet nga faktorë psikologjikë si neveri nga aromat ose shikimi i tyre.

Një stimul i përzier gjithashtu ndodh natyrshëm në kontekstin e një gastro-enterit, i cili shkaktohet nga një infeksion viral ose bakterial. Përzier gjithashtu ndodh shpesh pas konsumit të tepërt të alkoolit. Në rast të një përzierjeje me të vjella shoqëruese, gjithmonë duhet të kihet parasysh nëse dikush ka ngrënë ushqim të prishur ose të ngjashëm.

Sëmundja e udhëtimit, migrenë ose goditje nga dielli gjithashtu mund të shkaktojë të përziera. Disa njerëz gjithashtu vuajnë nga e ashtuquajtura Sindromi i zorrëve nervoz, e cila shoqërohet me ankesa të ndryshme të traktit gastrointestinal, si p.sh. dhimbje barku, diarre apo edhe të përziera dhe të vjella. Këto simptoma përkeqësohen nga stresi psikologjik / stresi psikologjik tek njerëzit që vuajnë Sindromi i zorrëve nervoz.

Një nauze me ose pa të vjella gjithashtu ndodh pjesërisht si pasojë e një anestetiku të mëparshëm. Po kështu, por zakonisht më e theksuar, kjo gjithashtu ndodh si një efekt anësor i kimioterapia. Një tronditje gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje koke, të përzier dhe të vjella.

Përveç këtyre shkaqeve mjaft të padëmshme, presioni i rritur intrakranial, i cili mund të shkaktohet nga një tumor për shembull, mund të çojë gjithashtu në një të përzier me të vjella, pasi presioni i rritur irriton qendrën e përzierjes. Nëse ndodh një stimul i përzier, natyrisht nuk është e nevojshme të mendoni menjëherë për një tru tumori. Vetëm kur të përzierat ose të vjellat nuk mund të shpjegohen në ndonjë mënyrë tjetër, mund të konsiderohet një diagnozë e tillë e dyshuar.

Simptoma të tjera të përzier

Simptoma më e zakonshme shoqëruese e një të përzierje është e përzier. Ata shpesh shkojnë dorë për dore. Përzier zakonisht ndodh para stimulit të përzier.

Si rezultat i të përzierit, shpesh vjellja është rezultat. Përveç të përzier, urth (djegur/dhimbje pas kockave të gjirit) shpesh ndodh sepse nauzeja shpesh transporton acid stomak përmbajtja drejt gojë përmes ezofagut. Meqenëse ezofagu nuk është i dizajnuar për një vlerë të tillë acidike pH si stomak, kjo pjesërisht manifestohet si urth.

Nëse shkaku kryesor i të përzierit është një infeksion gastrointestinal, nauzeja zakonisht shoqërohet me diarre dhe nganjëherë gjithashtu dhimbje barku. Ethe dhe djersitja gjithashtu ndodh shpesh gjatë një infeksioni. Disa njerëz ndiejnë një përzierje të fortë kur lajnë dhëmbët, kështu që duhet të mbyten gjatë gjithë kohës.

Kjo sigurisht që është shumë e pakëndshme. Ende nuk është e mundur të thuhet saktësisht se nga vjen kjo mbytje. Possibleshtë e mundur që refleksi gagging, i cili normalisht shkaktohet vetëm kur muri i pasëm i fytin preket, është më e theksuar tek këta njerëz.

Ka masa të ndryshme që mund të lehtësojnë të përzierat kur lani dhëmbët. Së pari, frymëmarrje nëpërmjet hundë në vend të përmes gojë ndihmon për të shtypur stimulin e përzierjes. Provimi i llojeve të ndryshme të pastë dhëmbësh gjithashtu mund të ndihmojë.

Nëse është e nevojshme, a pastë dhëmbësh mund të gjendet që nuk shkakton të përziera. Shijet dhe aromat gjithashtu mund të stimulojnë qendrën e përzierjes në tru. Një furçë dhëmbësh më e vogël, për shembull një furçë dhëmbësh për fëmijë, gjithashtu mund të ndihmojë.

Disa pacientë gjithashtu raportojnë se të përzierat nuk ndodhin kur lani dhëmbët me një furçë elektrike. Përkulja e pjesës së sipërme të trupit përpara gjatë larjes së dhëmbëve gjithashtu mund të lehtësojë të përzierat. Më pak pastë dhëmbësh bie në kontakt me mukozën e ndjeshme të fytin.

Fatkeqësisht, nuk ka asnjë rekomandim të terapisë uniforme kundër të përzierit kur lani dhëmbët. Një përzierje në mëngjes i bën gratë veçanërisht të mendojnë shpejt për një shtatzënësi në të cilën sëmundja e mëngjesit është një simptomë e njohur. Sidoqoftë, një përzierje ose përzierje në mëngjes mund të ndodhë gjithashtu pa ekzistuar shtatzënësi, për shembull para mëngjesit.

Kjo nauze shpesh shkaktohet nga niveli i ulët gjak presion (dobësia e qarkullimit të gjakut) dhe / ose të ulët sheqerit në gjak nivelet (hipoglikemia). Marrja e ushqimit dhe lëngjeve gjatë mëngjesit ndihmon në normalizimin e kësaj. Në njerëz të tjerë, arsyeja për të përzier në mëngjes është përsëri për shkak të ngrënies shumë herët.

Disa njerëz ende nuk kanë oreks pasi ngrihen herët në mëngjes dhe duhet të detyrojnë veten të hanë diçka, e cila nganjëherë çon në të përziera. Në këto raste duhet të prisni pak derisa të hani ushqim. Pirja e duhanit gjithashtu mund të shkaktojë të përziera.

Kjo shpesh shkaktohet nga pirje duhani në një bosh stomak. Në këtë rast, duhet të keni kujdes të veçantë që të mos pini duhan para mëngjesit. Pirja e duhanit gjithashtu mund të shkaktojë probleme në qarkullim dhe kështu të përziera.

Ky është veçanërisht rasti me duhanpirësit që pinë shumë pak duhan. Pirja e duhanit gjithashtu mund të shkaktojë të përziera ose të vjella gjatë shtatzënisë. Sigurisht, jo çdo nauze që ndodh gjatë pirjes së duhanit shoqërohet me a shtatzënësi. Nëse keni simptomat përkatëse, duhet të kryeni edhe vetë-testin e përzierjes: