Kortikoidet minerale

Formimi i kortikoideve minerale: Ndër hormonet të sintetizuara në glomerulozën e zonës janë aldosteroni dhe kortikosteroni. Prodhimi për prodhimin e këtyre hormonet is kolesterolit me anë të paramenolonit dhe progesterone. Përmes ndryshimeve të mëtejshme enzimatike (hidroksilimi, oksidimi) më në fund prodhohen minerale kortikosteroide.

Kortikosteroni i formuar shndërrohet në aldosteron. Receptori ndodhet intraqelizor, nuk ka proteina specifike transportuese në gjak. Rregullimi i kortikosteroideve minerale: Lirimi i aldosteronit përcaktohet nga gjak presionin dhe vëllimin e gjakut përmes angiotenzinë ​​2 dhe me gjak nivelet e sodium dhe kalium.

Angiotensina II është një hormon indor (hormoni peptidik) që lirohet brenda sistemit renin-angiotensin-aldosteron. Ky sistem shërben për të rregulluar tensioni i gjakut si dhe uji dhe elektroliti bilancit. Vëllimi i ulët i gjakut dhe i ulët tensioni i gjakut, lartë kalium dhe të ulët sodium nivelet kanë një efekt pozitiv në përqendrimin e aldosteronit.

Përveç kësaj, hipofizë ACTH dhe substancat beta-adrenergjike (adrenalina, noradrenaline) stimulojnë çlirimin e aldosteronit. Kjo frenohet nga hormoni peptidik atriopeptina e atriumit dhe dopamine. Hormoni aldosteron si përfaqësues i mineraleve kortikoidë është përgjegjës për lëngun, sodium, kalium dhe acid-bazë bilancit. Ka një efekt në rritje në vëllimin e gjakut dhe tensioni i gjakut.