Foli

Sinonimet Radius head, Processus styloideus radii, Thyerje e rrezeve, kyçin e dorës, bërryl Mjekësi: Anatomia e rrezeve Folja në mjekësi quhet edhe rreze. Rrezja formohet me ulna kockat e parakrahut. Së bashku me kockat e kyçit të dorës të eshtrës së hënës (Os lunatum) dhe kockës skafoide (Os navicularescaphoideum), rrezja formon pjesën thelbësore të… Foli

Osifikimi

Informacion i përgjithshëm Osifikimi është formimi i vlimeve. Bëhet një dallim midis formimit të kockës nga indi lidhës, i cili quhet ossifikim desmal dhe ossifikim kondral, në të cilin kocka formohet nga kërc ekzistues. Zakonisht, kockëzimi është një proces i natyrshëm që ndërton skeletin jo të plotë, veçanërisht në fëmijëri. Sidoqoftë, ossifikimi i shtuar mund të… Osifikimi

Osifikimi Desmal | Osifikimi

Osifikimi Desmal Osifikimi desmal është bërë nga indi lidhës. Kjo formohet nga qelizat mesenkimale. Gjatë kockëzimit, qelizat së pari pozicionohen pranë njëra -tjetrës dhe më pas furnizohen gjithnjë e më mirë me gjak. Pastaj qelizat mesenkimale ndryshojnë në osteoblaste, qeliza që formojnë kockën. Këto pastaj së pari formojnë pjesët organike të… Osifikimi Desmal | Osifikimi

Qafa e femurit

Përkufizimi Qafa e femurit është një pjesë e femurit (Os femoris, femur). Femuri mund të ndahet në katër seksione. Koka e femurit (caput femoris) ndiqet nga qafa e femurit (collum femoris). Kjo përfundimisht bashkohet në boshtin e femurit (corpus femoris). Më në fund, femuri ka dy zgjatime kockore (condyli femoris) në nivelin e gjurit,… Qafa e femurit

Rindërtimi i kockave

Sinonimet Struktura e kockave, formimi i kockave, skeleti Mjekësi: Os Kocka e gërshetuar dhe kockat Lamellar Periostumi ndodhet në pjesën e jashtme, Kjo pasohet nga shtresa e compacta dhe më pas Shtresa e kockave kanceroze. Periostumi i brendshëm (endosteum) shtrihet ende në brendësi. Periostumi përbëhet nga një shtresë kolagjene e tendosur, si rrjetë… Rindërtimi i kockave

Rrënjë dore

Sinonimet Dore, kocka skafoide, kocka skafoide, kocka navikulare, kocka lunate, kocka hënore, kocka trekëndore, kocka trekëndore, kocka të mëdha poligonale, kocka trapeziumi, kocka të vogla poligonale, kocka tapezoid, kocka kapitale, kocka kapitale, këmba e fiksuar, kocka hamate, kocka bizele, kocka piziform Ulna (ulna) Foli (rrezja) Procesi i stilolapsit të kyçit të dorës (Processus styloideus ulnae) Këmba e hënës (Os lunatum) Skafoidi (Os naviculare)… Rrënjë dore

Dhimbje në kyç | Rrënjë dore

Dhimbje në kyçin e dorës Për shkak të kompleksitetit të kyçit të dorës dhe numrit të madh të strukturave të vendosura në këtë zonë, dhimbja në kyçin e dorës mund të tregojë një sërë sëmundjesh dhe dëmtimesh. Shpesh rrethanat e ankesave vetëm mund të ngushtojnë pak shkaqet e mundshme. Nëse, për shembull, dhimbja ishte paraprirë… Dhimbje në kyç | Rrënjë dore

Trokitje e doreve | Rrënjë dore

Prekja e kyçit të dorës Kyçi i dorës është një pjesë shumë e stresuar e trupit, si në shumë sporte ashtu edhe në jetën e përditshme. Për të mbrojtur një dore tashmë të prekur nga dëmtimet e mëtejshme të shkaktuara nga ky stres dhe për të promovuar shërimin e lëndimeve të vogla, një fashë kasetë mund të ndihmojë në shumë raste. Ky është një fashë… Trokitje e doreve | Rrënjë dore

Qafa femorale

Hyrje Kocka e kofshës (gjithashtu: femuri) është kocka më e gjatë në trupin e njeriut dhe siguron një lidhje midis legenit dhe kockës së poshtme të këmbës. Isshtë e lidhur me kockat e tjera nga nyja e hipit ose gjurit. Në fund të kofshës, kocka e kofshës ka një formë sferike, kjo është arsyeja pse… Qafa femorale