Antikolinergjikët

Përcaktim

Një antikolinergjik është një substancë aktive që vepron në parasimpatik sistemi nervor. Parasimpatike sistemi nervor është pjesë e sistemit nervor autonom. Padashur, dmth. Nuk i nënshtrohet vullnetit, kontrollon pjesën më të madhe të organet e brendshme dhe gjak qarkullimi.

Ka një funksion kontrolli të frenimit dhe amortizimit në metabolizëm, duke siguruar kështu rigjenerimin, rigjenerimin dhe mbrojtjen. Transmetuesi (neurotransmitter) të parasimpatikut sistemi nervor is acetilkolinės. Kur acetilkolinės është lëshuar, ajo vepron në receptorë të ndryshëm, të cilët nga ana tjetër transmetojnë informacion nga sistemi nervor parasimpatik në qelizë.

Termi nt ntAnticholinergika ́ ́ tani përfshin një grup të substancave aktive që shtypin efektin e acetilkolinės. Këto veprojnë në një lloj të caktuar të receptorëve, llojin e receptorëve muskarinikë. Ky lloj i receptorëve gjendet kryesisht në zemër dhe në muskujt e lëmuar, veçanërisht në trakti tretës. Këtu, antikolinergjikët bëjnë që stimujt nervorë të ndërpriten dhe kështu të kundërveprojnë sistemin nervor parasimpatik i cili ngadalëson dhe dëmton metabolizmin

Efekt

La sistemi nervor parasimpatik stimulon tretjen dhe ul zemër norma, antikolinergjikët kanë saktësisht efektin e kundërt. Antikolinergjikët relaksojnë muskujt e lëmuar të trakti tretës dhe keshtu frenojne aktivitetin gastrointestinal. Për më tepër, kjo çon në një rritje në zemër shkalla, e cila përdoret në shqetësime të ngadalta (bradikardike) të ritmit të zemrës.

Antikolinergjikët shtypin prodhimin e pështymë, djersën dhe lëngun e stomakut dhe zgjeroj nxënës (mydriasis) në sy, i cili përdoret, për shembull, në ekzaminimet oftalmologjike të pjesa e pasme e syrit. Kjo zgjerim i nxënës zvogëlon aftësinë për të parë (veçanërisht në afërsi) dhe çon në ndjeshmëri të fortë ndaj dritës (fotofobi). Antikolinergjikët mund të përdoren gjithashtu për të trajtuar mosmbajtje urinare, shumë urinim i shpeshtë dhe tepër aktiv fshikëz, pasi ato kanë një efekt relaksues në muskujt e lëmuar.

Kjo përdoret gjithashtu, për shembull, për lagështimin gjatë natës (Enuresis nocturna) tek fëmijët. Antikolinergjikët gjithashtu luajnë një rol në trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit. Për shembull, ato përdoren në një pacient me Parkinson kundër ngurtësisë së trupit dhe ngurtësisë së shikimit.

Atropina dhe antikolinergjikët e ngjashëm

Përbërësi aktiv më i njohur i antikolinergjikëve është atropina. Atropina është një përbërës aktiv helmues që gjendet në bimët e errësirës së natës siç janë tromba e engjëjve, xhinsonweed dhe belladonna. Në Rilindje, nxënësit e mëdhenj konsideroheshin veçanërisht të bukur në mesin e grave Evropiane (́ donna ́).

Përdorimi i belladonna ekstrakte në sy bënë që nxënësit të zgjerohen deri në disa ditë. Ende përdoret në oftalmologji edhe sot, pasi e bën më të lehtë ekzaminimin e pjesa e pasme e syrit kur nxënësit janë të gjerë. Sidoqoftë, efekti antikolinergjik i atropinës përdoret gjithashtu në rastet e dhimbjeve barku të traktit biliar ose urinar dhe gastrointestinal dhimbje barku.

Efekti antikolinergjik i atropinës është gjithashtu i rëndësishëm në reanimim pas dështimit kardiovaskular dhe në trajtimin e rrahjeve të zemrës që janë shumë të ngadalta (bradycardia) për shkak të efektit në rritje të ritmit të tij në zemër. Antikolinergjikët, të cilët janë të lidhur ngushtë me atropinën në strukturën e tyre kimike, të tilla si tiotropium bromide, përdoren në mjekësi për sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD) sepse ato zgjerojnë bronket. Një ilaç që lidhet me atropinën përdoret gjithashtu për të trajtuar sëmundja e udhëtimit. Për shembull, një copë toke skopolamine shtyp të përzier. Atropina mund të përdoret gjithashtu kundër djersitjes së tepruar (hiperhidroza) për shkak të efektit të saj frenues në prodhimin e djersës.