Bllokues i dhjamit

Cilat janë bllokuesit e dhjamit

Bllokuesit e dhjamit janë ilaçe që synojnë të mbështesin humbjen e peshës. Ata nuk veprojnë si shtypës të oreksit në tru, por në traktin gastrointestinal. Atje ato pengojnë enzimën lipaza, i cili normalisht zbërthen yndyrnat e thithura (trigliceridet) në përbërës të vegjël.

Duke frenuar enzimën, ndarja e yndyrnave nuk është më e mundur. Sidoqoftë, meqenëse yndyrnat mund të absorbohen nga trupi vetëm në formë të ndarë, bllokuesit e yndyrës arrijnë një normë të përthithjes dhe thithjes së yndyrnave të gëlltitura me ushqim që zvogëlohet me rreth 35%. Bllokuesit e dhjamit nuk e ndryshojnë oreksin, ai mbetet i njëjtë apo edhe rritet.

Cilët bllokues të dhjamit janë në dispozicion?

I vetmi bllokues yndyror “real” është përbërësi aktiv Orlistat. Ofrohet në doza të ndryshme dhe për këtë arsye mban emra të ndryshëm tregtarë: Ndër barnat që reklamojnë si bllokues të dhjamit është një produkt i njohur me emrin tregtar Formoline.

  • Xenical
  • Orlistat
  • Alli Orlistat

Xenical përmban përbërësin aktiv Orlistat në dozën më të lartë të disponueshme në tregun farmaceutik.

Drogës përmban 120 mg Orlistat. Duhet të merren 3 kapsula në ditë me vaktet kryesore me pak ujë. Duhet të përdoret së bashku me një kalori të ulët dietë me një BMI të paktën 30 kg / m2 ose mbipeshë me faktorë rreziku si p.sh. diabet mellitus me BMI të paktën 28 ​​kg / m2. Xenical është në dispozicion në pako prej 42 ose 84 copë. Drogës është në dispozicion vetëm me recetë, por vetëm një recetë private mund të lëshohet, jo a shëndetësor receta e sigurimit, kështu që në shumicën e rasteve shpenzimet i nënshtrohen pacientit.

A janë bllokuesit e dhjamit të disponueshëm vetëm me recetë?

I vetmi bllokues yndyror aktual i disponueshëm aktualisht në treg me përbërësin aktiv orlistat nuk është i disponueshëm me recetë në doza të ulta (60 mg). Në doza më të larta (120 mg), megjithatë, është në dispozicion vetëm me recetë. Megjithatë, jo shëndetësor receta e sigurimit mund të lëshohet, pasi shpenzimet duhet të paguhen nga vetë pacienti. Prandaj lëshohet vetëm një recetë private.