Tuberkuloz

Sinonimet në kuptimin e gjerë

konsumi, sëmundja e Koch (pas zbuluesit Robert Koch), Tbc

Përkufizimi Tuberkulozi

Tuberkulozi është një sëmundje infektive e shkaktuar nga bakteret të klasës së mikobaktereve. Përfaqësuesit më të rëndësishëm të këtij grupi janë mycobacterium tuberculosis, i cili është përgjegjës për mbi 90% të sëmundjeve dhe mycobacterium bovis, i cili është përgjegjës për shumicën e 10% të mbetur. Kjo e fundit është e rëndësishme në atë që është i vetmi mikobakter i aftë të mbijetojë në një strehë kafshësh.

Janë rreth dy miliardë (!) Njerëz në të gjithë botën që janë të infektuar me bakterin, me përqendrimin kryesor në Afrikë dhe vendet e ish-Bllokut Lindor. Tuberkulozi është kështu sëmundja infektive më e zakonshme. Përafërsisht tetë milion njerëz vdesin nga tuberkulozi çdo vit, i cili është një numër i vogël krahasuar me numrin e njerëzve të infektuar (vdekshmëri e ulët). Në Gjermani, aktualisht ka më pak se 10,000 të sëmurë, megjithëse numri i personave të infektuar është në rënie të vazhdueshme për disa vjet.

Shkaqet e tuberkulozit

Bakteri zakonisht (në më shumë se 80% të të gjitha rasteve) transmetohet nga personi në person nga infeksioni i pikave (pështymë) Rrugë të tjera transmetimi përmes lëkurës (vetëm nëse lëkura është e dëmtuar), urina ose feces janë të mundshme, por janë përjashtim. Nëse lopët janë të infektuara me patogjenin mikobakterium bovis, ato mund të infektojnë njerëzit përmes qumështit të tyre të papërpunuar.

Sidoqoftë, në vendet perëndimore sëmundja e tuberkulozit të bagëtive është çrrënjosur dhe kështu është shmangur rreziku i prekjes nga tuberkulozi përmes konsumit të qumështit. Nëse një person i shëndetshëm ka kontakt me bakteret, ai mund ta largojë sëmundjen në rreth 90% të rasteve. Me fjalë të tjera: infektiviteti i patogjenëve është i ulët.

Në njerëzit me imunosupresion (një përkeqësuar Sistemi imunitar, Për shembull, SIDA pacientë, alkoolistë, të rëndë diabet sëmundja e sheqerit, njerëzit e kequshqyer) rreziku i infeksionit është rritur ndjeshëm. Tuberkulozi është shkaku kryesor i vdekjes së personave të infektuar me HIV! Mikobakteret karakterizohen nga fakti se ato janë të rrethuara nga një shtresë e trashë dylli përveç strukturës normale të një bakteri me mur qelizor.

Kjo shtresë dylli është arsyeja për tiparet e shumta të veçanta: Njeriu Sistemi imunitar lufton me bakteret në një mënyrë të veçantë. Nëse sistemi mbrojtës i trupit nuk arrin të vrasë të gjitha bakteret kur ato hyjnë në trup, qelizat mbrojtëse përpiqen të murohen në patogjenët. Kjo ka avantazhin që bakteret nuk mund të përhapen më tej, por gjithashtu edhe disavantazhi që ato nuk mund të luftohen më tej brenda kësaj strukture.

Përkundrazi, patogjenët mund të mbijetojnë për vite me radhë në këtë strukturë, e njohur gjithashtu si granuloma ose tuberkulozi, dhe nëse mbrojtja e trupit përkeqësohet, ato mund të shkaktojnë një rritje të re të sëmundjes (ri-infektimi endogjen, infeksion sekondar). Me kalimin e kohës, ndodh një kalcifikim i këtyre granulomave, i cili mund të shihet në Radioskopi toraksi (imazhi me rreze X i toraksit). Në parim, bakteret e tuberkulozit mund të sulmojnë të gjitha organet e njeriut.

Meqenëse rruga kryesore e infeksionit të tuberkulozit është inhalacion, mushkëritë preken gjithashtu në më shumë se 80% të rasteve. Organe të tjerë të prekur më shpesh janë bërtiti, tru dhe mëlçi. Nëse preken disa organe, dikush flet edhe për tuberkulozin miliar, sepse nyjet e ngjashme me bizelet në organet e prekura mund të zbulohen me sy të lirë (për shembull gjatë operacioneve ose autopsisë).

Një përmbledhje e hollësishme e të gjitha sëmundjeve tropikale mund të gjendet në artikullin: Pasqyrë e sëmundjeve tropikale

  • Shkëmbimi i lëndëve ushqyese me mjedisin (difuzioni) është fort i kufizuar. Kjo është arsyeja pse tuberkulozi është i vështirë për tu luftuar antibiotikët (barna speciale që veprojnë mjaft selektive kundër baktereve), sepse edhe ato së pari duhet të hyjnë në qelizë në mënyrë që të jenë efektive.
  • Mikobakteret ndahen jashtëzakonisht ngadalë. Ndërsa disa baktere, të tilla si Escherichia coli, e cila gjendet në zorrë, kanë një kohë gjenerimi prej 20 minutash (d.m.th. dyfishohen çdo 20 minuta), patogjenit që shkakton tuberkulozin i duhet rreth një ditë.

    Kjo do të thotë që ekziston një periudhë e gjatë kohore (afërsisht gjashtë javë) midis infeksionit me patogjenin dhe shpërthimit të sëmundjes

  • Qelizat imune (qelizat mbrojtëse) të trupit të njeriut vështirë se mund të njohin bakteret pasi të kenë infektuar trupin dhe kështu vështirë se mund t'i luftojnë ato. Përkundrazi, mikobakteret madje mund të mbijetojnë në disa qeliza të mbrojtjes, të ashtuquajturat fagocite, dhe të përhapen në të gjithë trupin.
  • Për shkak të shtresës së tyre të dylli, ata mund të mbijetojnë edhe në një mjedis shumë acid (për shembull në lëngun e stomakut).