lodhje

Studimet pretendojnë të kenë zbuluar se një person kalon mesatarisht 24 vjet të jetës së tij duke fjetur. Sidomos në kohën e ftohtë të vjeshtës dhe dimrit shpesh ndihemi të lodhur. Por nga vjen kjo lodhje dhe cilat janë shkaqet?

Dihet mirë se të porsalindurit kanë nevojë për shumë më shumë gjumë sesa të rriturit - ata flenë deri në 16 orë në ditë, kështu që ata janë të lodhur përgjithmonë, si të thuash. Për ne të rriturit, zakonisht 8 orë gjumë në ditë janë të mjaftueshme, megjithëse këto 8 orë u mungojnë shumë shpesh. Lodhja është një shenjë e trupit për të na bërë të kuptojmë se ka nevojë për pushim dhe dëshiron të kursehet.

Lodhja është pasojë e mungesës së gjumit. Gjatë gjumit, trupi përfundimisht vihet në një lloj gjendje letargjie në të cilën ndodhin vetëm proceset themelore: Aktiviteti i muskujve, pasi na duhet që të qëndrojmë në këmbë, ose duke parë, nuk nevojiten gjatë gjumit. Kjo gjendje ndihmon trupin të rigjenerohet dhe të fitojë forcë për të nesërmen.

Gjumi dhe lodhja janë të lidhura ngushtë me një hormon të gjëndrës pineale, ose "epifizën". Gjëndra pineale është e vendosur thellë në pjesën e pasme të tru dhe prodhon hormonin melatonin. Megjithatë, melatonin lirohet vetëm në errësirë, dmth kur jemi në dhoma të errëta, ose kur - si në vjeshtë - jashtë errësohet më shpejt.

Trupi e di se një të lartë melatonin lëshim do të thotë se bie nata, lodhja vendoset dhe ju zë gjumi. Rreth orës 3 të mëngjesit përfundimisht niveli i melatoninës arrin maksimumin e tij, në orët e mëngjesit përqendrimi zvogëlohet përsëri. Nuk është çudi që ne lodhemi më shpejt në muajt e errët të dimrit!

Por gjithashtu punëtorët e turneve dhe fletushkat e shpeshta (fjala kyçe: jet lag!) Duhet të luftojnë me melatoninën. Mbi të gjitha, trupi me qëllim sillet plotësisht asinkronisht ndaj lëshimit të zakonshëm të melatoninës. Përveç melatoninës, e cila është kryesisht përgjegjëse për lodhjen dhe gjumin, ka një sërë shkaqesh të tjera që mund të jenë përgjegjëse për lodhjen e tepruar.