Cilat janë aminoacidet?

Përcaktim

Aminoacidet njihen si blloqet ndërtuese të proteinat dhe gjenden në çdo qelizë të një qenieje të gjallë. Ato mund të ndahen në dy grupe, aminoacidet thelbësore (nuk mund të prodhohen në trup) dhe jo-thelbësore (mund të prodhohen në trup) aminoacidet. Ka gjithsej 20 aminoacide që mund të kombinohen për të formuar një larmi të madhe të proteinat.

Tetë aminoacidet thelbësore kontrastohen nga dymbëdhjetë aminoacide jo-thelbësore. Sipas hulumtimit të fundit, grupi i proteinogenic (e nevojshme për prodhimin e proteinat) aminoacidet mund të rriten në 23. Nëse shikoni jo vetëm aminoacidet proteinogjene por të gjitha aminoacidet ekzistuese, do të zbuloni se ka shumë më shumë se 200 aminoacide. Sidoqoftë, shumica e këtyre aminoacideve nuk kanë asnjë lidhje me sintezën e proteinave në trup.

Efekti i aminoacideve

Si blloqet më të vogla ndërtuese të proteinave, aminoacidet marrin pjesë në shumë procese në trupin e njeriut. Ato gjenden në shumë organe dhe kontrollojnë proceset metabolike dhe Enzimat. Në varësi të destinacionit dhe detyrës së tyre, aminoacidet individuale bashkohen së bashku për të formuar zinxhirë të gjatë të degëzuar.

Në varësi të cilës dhe sa aminoacide bashkohen, zhvillohen efekte të ndryshme dhe në këtë mënyrë edhe vendet e ndryshme të aplikimit. Aminoacidet luajnë një rol në durim, performanca, rigjenerimi dhe ndjeshmëria ndaj lëndimeve. Por aminoacidet mund të ndihmojnë gjithashtu depresion dhe disponimet negative mund të zvogëlohen nga përgatitjet e aminoacideve.

Aminoacidet gjithashtu mund të forcohen kockat dhe kërc dhe gjithashtu mund të ndihmojë me mosfunksionim ngrerë te burrat. Ato luajnë një rol në prodhimin e produkteve të reja gjak qelizat si dhe në çlirimin e hormonet. Kështu që ata janë indirekt përgjegjës për kontrollin e energjisë dhe duke çliruar testosterone aminoacidet mund të marrin pjesë në rritjen e muskujve dhe të kontrollojnë këto procese.

Gjatë ndërtimit të muskujve dhe rritjes së performancës, aminoacidet janë të nevojshme për të siguruar energji dhe për të formuar qeliza të reja muskulore. Aminoacidet janë të rëndësishme për rigjenerimin, sepse ata janë bashkërisht përgjegjës për proceset e ndërtimit të muskujve dhe rimbushjen e rezervave të lëndëve ushqyese në trup menjëherë pas trajnimit. Një mungesë këtu manifestohet në lodhje, disponimi i depresionuar dhe mungesa e makinës, e cila gjithashtu dëmton performancën.

La Sistemi imunitar është dobësuar gjithashtu në këtë rast dhe trupi është më i ndjeshëm ndaj sëmundjeve dhe lëndimeve. Nëse dikush vëren simptoma të mungesës si p.sh. depresion, vetë mungesa e imunitetit ose lodhja, kjo mund të jetë për shkak të një niveli të ulët të aminoacideve. Edhe pse trupi i njeriut nuk ka depo të drejtpërdrejta të aminoacideve, ka rreth 200 gram aminoacide në një të ashtuquajtur pishinë aminoacidesh që është gjithmonë në dispozicion të trupit. Atletët konkurrues dhe gjithashtu ndërtuesit e trupit përdorin përgatitjet e aminoacideve në mënyrë që të sigurojnë trupin me energji të mjaftueshme në çdo kohë, si dhe për të ndikuar pozitivisht në aftësinë e rigjenerimit dhe ndërtimin e muskujve.