Të vjella

Sinonime

Të vjella, të vjella, të vjella, regurgitation, biliare të vjella sinonime bisedore: të vjella, pështymë, çafka Zbrazja retrograda e përmbajtjes gastrointestinale përmes gojë për shkak të tkurrjes së pavullnetshme të diafragmë dhe muskujt e barkut. Të vjellat kanë pasur një vend të rëndësishëm në histori si të vjella terapeutike, dmth. Shumë mjekë të shquar, përfshirë Hipokratin, e konsideruan atë si një ilaç jashtëzakonisht të efektshëm, pasi ata besonin se shërbente për pastrimin e trupit.

Të vjellat gjithmonë ndodhin kur qendra e të vjellave (zona postrema) është irrituar mjaftueshëm. Zona e postremës është e vendosur në palcën e zgjatur, pjesa më e pasme e tru. Ndikimet mekanike ose kimike (agjentë të dëmshëm, toksina / ilaçe) dhe dëmtimi i membranës mukoze të shkaktuar nga Helmimi alkool çojnë në aktivizimin e shtrirjes dhe kimioreceptorëve në gastrointestinal mukozës, të cilat dërgojnë informacionin e tyre përmes nervi vagus në qendrën e të vjellave.

Nëse merren ilaçe dhe toksina, qendra e të vjellave mund t’i zbulojë ato në gjak sepse nuk ka pengesë për gjakun e trurit në qendrën e të vjellave. Në rastin e kinetozës, konstelacioni stimulues i pazakontë i sensorëve të ndryshëm çon në ngacmim të organit vestibular. Ky ngacmim së pari dërgohet në Talamusi, pastaj te hypothalamus, të dy pjesët e diencefalonit. Nga këtu, ngacmimi kthehet në qendër të të vjellave.

Simptomat

Shumica e simptomave shkaktohen nga humbja e lëngjeve dhe mineraleve gjatë të vjellave. Ju mund të gjeni më shumë informacion në lidhje me këtë këtu: Dehidrimi

 • Të përzier
 • zbehje
 • Dridhu
 • Zhvatje
 • Rënia e presionit të gjakut
 • takikardi
 • Djersitje
 • Freeze
 • Rritja e pështymës për të mbrojtur gojën dhe ezofagun nga acidi gastrik
 • Frymemarrje e thelle
 • Mbyllja e glotisit dhe nazofaringit
 • Lëvizja e transportit të orizit ushqimor në drejtim të kundërt nga zorrë e hollë përsëri në stomak: përmbajtja e zorrëve mund të vjellë gjithashtu. Gjithashtu hollon dhe zbut acidin stomak përmbajtjen përmes sekretimit themelor të pankreasi të përfshira në përmbajtjen e zorrëve.
 • Zbehja e muskujve të stomakut dhe muskujve unazorë të ezofagut
 • Tkurrja e muskujve të kontrolluar në mënyrë arbitrare të ezofagut: stomak është tërhequr lart në mënyrë që këndi midis stomakut dhe ezofagut të jetë më pak i ngushtë.
 • Tkurrje e papritur e muskujve të barkut dhe diafragmës
 • Presioni në zgavrën e barkut është rritur
 • Përmbajtja e stomakut shtypet lart
 • Zbrazja retrograde

Diagnostikimi i të vjellave bazohet në një pyetje precize (anamnezë) të pacientit.

Shfaqja e të vjellave, koha e të vjellave, simptomat shoqëruese, sëmundjet e mëparshme dhe ilaçet janë veçanërisht të rëndësishme. Në rastin e të vjellave me gjak, duhet të bëhet një dallim midis të kuqes së lehtë dhe të kuqes së errët gjak, ku e kuqja e lehtë është një shenjë e gjakderdhjes së freskët, për shembull, gjakderdhja nga venat me variçe në ezofag (variçet e ezofagut). E kuqe e erret gjak (Pamja "si llumi i kafesë"), nga ana tjetër, tashmë ka pasur kontakt me të acid gastrik, e cila çon në pamjen "si kafe" dhe mund të ndodhë në rastin e një stomaku ulçerë (ulcus ventriculi) ose një formë e inflamacionit të stomakut (gastrit hemorragjik).

Nëse e vjella duket e verdhë-jeshile, biliare është vjellë; nëse është i bardhë i pastër, lëngu i stomakut është vjellur. Nëse është kafe, tregon të vjella (mjerim), që është shenjë e obstruksioni i zorrëve (ileus). erë e të vjellave mund të ndihmojë gjithashtu në diagnozën.

Një erë acide tregon përfshirjen e lëngut gastrik, një erë e keqe tregon ushqim të prishur. Era e acetonit sugjeron ndarjen e yndyrnave, siç ndodh te njerëzit esëll ose diabetikët. Të vjellat në mëngjes tregojnë shtatzënësi, presion i rritur intrakranial ose konsum i tepërt i alkoolit si shkak.

Nëse të vjella ndodh pa para të përzier, kjo tregon një shkak në lidhje me atë qendror sistemi nervor. Nëse të vjella ndodh në një përrua, kjo është një shenjë e një pengese kalimi në daljen e stomakut (stenoza e daljes gastrike). Simptomat shoqëruese gjithashtu tregojnë për shkaqe të caktuara.

Marramendja është një shenjë e një shkaku në sistemin vestibular, ethe për një shkak infektiv, diarre për një sëmundje të të gjithë sistemit gastrointestinal, dhimbje koke për migrenë dhe dhimbje në sy për një sulm akut të glaukomë.Rrezatues dhimbje në zonën e toraksit dhe barkut mund të jetë shenjë e a zemër sulm (infarkt miokardi), në formë rripi dhimbje tregon një inflamacion të pankreasi (pankreatiti). Të përzier dhe të vjellat mund të ndodhin si efekt anësor i barnave të caktuara si p.sh. citostatikët, antibiotikët ose kontraceptivë oralë. A ekzaminim fizik gjithashtu kryhet.

Barku palpohet dhe dëgjohet, dhe zemër dhe mushkëritë gjithashtu dëgjohen. Përveç kësaj, kryhen ekzaminime të përafërta neurologjike dhe pjesa e pasme e syrit shqyrtohet. Ekzaminime të mëtejshme si p.sh. ultratingull në rast të dyshimit gurëve të tëmthit, Gastroskopi në rast të dyshimit të stomakut ulçerë ose EKG në rast të dyshimit zemër sulmi kryhet në varësi të diagnozës së dyshuar.