Semundje seksualisht te transmetueshme

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST) janë ndër sëmundjet më të vjetra të njerëzimit. Në çdo vend ku njerëzit jetojnë në shoqëri dhe mbajnë kontakte seksuale, do të ketë një ose tjetrën sëmundje seksualisht të transmetueshme. Patogjenë të ndryshëm, disa prej të cilëve mund t'i atribuohen viruset, disa te bakteret, por edhe te kërpudhat, mund të konsiderohen si shkaktarë.

Ajo që kanë të përbashkët të gjithë është se ata ndihen shumë rehat në një mjedis të errët, të ngrohtë dhe të lagësht, ku gjejnë kushte optimale për rritje. Sëmundjet më të zakonshme seksualisht të transmetueshme në Gjermani janë infeksionet me Klamidia, gonorre, Sifilis dhe infeksionet me virusin HI; virusi HI merr një pozicion të veçantë për shkak të ashpërsisë së sëmundjes dhe konceptit të terapisë intensive. Në vijim, ai do të luajë një rol vartës.

Frekuenca e shfaqjes së sëmundjet veneriane në përgjithësi ka rënë ndjeshëm në të kaluarën e afërt pas rritjes së arsimit dhe prezervativ fushatat. Vetëm në vitet e fundit ka një rritje të ripërtërirë të numrit të infeksioneve seksualisht të transmetueshme. Ky fenomen mund të shpjegohet mbi të gjitha me një ndryshim të perceptimit dhe një vetëdije të zvogëluar të problemit.

Që prej sëmundjet veneriane nuk janë më të gjithëpranishme dhe opsionet e trajtimit janë (në shumicën e rasteve!) mjaft efektive, shumë njerëz nënvlerësojnë rrezikun e infeksionit dhe shfaqin një sjellje seksuale mjaft të rrezikshme. Më të rrezikuarit janë njerëz të rinj, seksualisht aktivë, të cilët përjetojnë ndryshime të shpeshta të partnerit.

Per shumicen sëmundjet veneriane, rreziku i infektimit është gjithashtu më i lartë për burrat sesa për gratë e së njëjtës moshë. Rreziqet ekzistojnë nëse një sëmundje veneriane nuk zbulohet ose nuk trajtohet; megjithatë, shumica e rasteve zakonisht menaxhohen mirë. Shumica e tyre mund të sillen në shërim të plotë nën terapi adekuate.

Simptomat

Simptomat e sëmundjeve të ndryshme veneriane janë të shumëfishta. Disa shenja mund të vërehen shumë shpesh dhe janë të zakonshme për pothuajse të gjitha infeksionet. Këto do të renditen këtu për një përmbledhje në fillim.

Kjo pasohet nga disa karakteristika të veçanta në rrjedhën e sëmundjeve në zonën gjenitale, të cilat janë të zakonshme në Gjermani. Lista e mëposhtme natyrisht nuk është e plotë. Në rast dyshimi, një mjek gjithmonë duhet të konsultohet drejtpërdrejt.

Shpesh sëmundjet veneriane shfaqen si ulçera në organet gjenitale. Dhimbje në zonën gjenitale, e cila mund të ndodhë si në pushim ashtu edhe si a djegur ndjesi ose dhimbje barku që e bëjnë marrëdhënien seksuale të pakëndshme, si dhe parregullsitë në urinim janë simptoma të qarta. Situata bëhet e rrezikshme nëse nuk shfaqen simptoma.

Në rastin më të keq, infeksionet ngjitëse mund të shkaktojnë ngjitje të tubat fallopiane në gra ose kronike pezmatim i testikujve te burrat, gjë që mund ta bëjë personin e prekur jopjellor. Tek gratë, ngjitjet e sipërpërmendura gjithashtu rrisin rrezikun e ekstravuterinës shtatzënësi, dmth a shtatzënësi që nuk zhvillohet brenda mitër. Nëse simptomat shfaqen më vonë, ekziston edhe rreziku që në këtë kohë të keni infektuar persona të tjerë të kontaktit.

Simptomat kryesore në gratë e infektuara me një sëmundje veneriane janë dhimbje barku dhe shkarkimi vaginal (fluori). Kjo mund të jetë shumë purulente dhe e trashë, ose më saktë e lëngët dhe e lehtë. Në shumicën e rasteve, do të ndodhë një erë me erë të keqe.

Fatkeqësisht, për shkak të sëmundjeve ngjitëse seksuale, shkarkimi nuk dallohet gjithmonë qartë nga shkarkimi normal që kanë shumë gra për shkak të cikleve të tyre. Një shkarkesë e ndryshuar fort, sidoqoftë, gjithmonë tregon një sëmundje themelore dhe duhet të ekzaminohet nga një gjinekolog. Përveç kësaj, pacientët raportojnë rregullisht simptoma të ngjashme me ato të a fshikëz infeksioni ose a infeksion të traktit urinar; ata ndiejnë një djegur dhe ndjesi kruajtje kur urinojnë, ata vizitojnë tualetin më shpesh se zakonisht.