Anestetikë

i përgjithshëm

Anestetikët (anestetikë të përgjithshëm) janë substanca që përdoren zakonisht para operacionit të madh për të siguruar që pacientët nuk janë as të vetëdijshëm dhe as në dhimbje gjatë operacionit, që refleks janë të fikur dhe se muskujt janë të relaksuar. Në ditët e sotme, disa ilaçe zakonisht përdoren në kombinim për të arritur rezultate sa më të mira me sa më pak efekte anësore. Grupet e substancave për një anestetik mund të ndahen në grupe të ndryshme: Gaze anestetike, të njohura gjithashtu si inhalacion anestetikët, janë substanca të gazta ose të lëngshme që administrohen përmes rrugët e frymëmarrjes dhe prej andej shpërndahen në të gjithë trupin.

Droga që administrohen përmes sistemit vaskular. Ky grup i substancave përfshin ilace gjumi, painkillers (analgjetikë) dhe relaksues të muskujve, të cilat sigurojnë të plota çlodhje të muskujve gjatë procedurës. Si rregull, anestezi kryhet në formën e një anestezie të ekuilibruar.

Kjo do të thotë që barnat e ndryshme të këtyre klasave të substancave kombinohen.

 • Gazrat anestetikë, të njohur gjithashtu si inhalacion anestetikët, janë substanca të gazta ose të lëngshme që administrohen përmes rrugët e frymëmarrjes dhe prej andej u përhap në të gjithë trupin.
 • Droga që administrohen përmes sistemit vaskular. Ky grup i substancave përfshin ilace gjumi, painkillers (analgjetikë) dhe relaksues të muskujve, të cilat sigurojnë të plota çlodhje të muskujve gjatë procedurës.

Lista / emrat e anestetikëve

inhalacion anestetikët janë gazra që mbajnë anestezi. Sot, gazrat luajnë vetëm një rol të vogël në anestezi.

 • Sevofluran,
 • Desfluran

Anestetikë injeksioni (pilula gjumi)

 • propofol
 • Lugina tipike
 • Etomidate
 • Ketamine

Opiatet dhe Opioids (morfina) përdoren gjatë anestezisë për tu mbajtur dhimbje gjatë dhe pas anestezisë në një nivel të tolerueshëm.

Sidomos administrimi i hershëm i opiumeve dhe Opioids është provuar të jetë efektive për sa i përket kursimit painkillers. Sidoqoftë, ky grup i substancave aktive është kryesisht përgjegjës për të të përzier pas nje anestetiku.

 • morfinë
 • fentanil
 • Sufentanil
 • Alfentanil
 • Remifentanil
 • Dipidolor
 • Sulfon Novamine (Novalgin®)
 • Paracetamol

Efekti i jondepolarizimit relaksues të muskujve mund të anulohet menjëherë nga një i ashtuquajtur antidot. Antidot:

 • Mivakurium
 • Atrakuriumi
 • Rokuronium
 • Neostigminë
 • Piridostigmina
 • Sukcinilkolina

Drogat e urgjencës përdoren në rast të incidenteve të tilla si arrest kardiak, bie brenda gjak presion, hipertermia malinje ose reaksione alergjike gjatë anestezisë. Përdoren përbërësit aktivë të mëposhtëm:

 • Adrenalin
 • Noradrenalina
 • Amiodarone
 • atropine
 • prednisolon
 • Dantrolene (hipertermi malinje)