Dietë

Përcaktim

Me fjalën dietë zakonisht nënkuptohet dieta reduktuese, në kuptimin e përgjithshëm dieta do të thotë sa "mënyra e jetës" dhe mund të ndahet kështu në dietë reduktuese dhe në mënyrën e rekomanduar ushqyese me sëmundjet. Biznesi me dieta është bërë një treg shumë i madh dhe varion nga ushqimi i pastër i karbohidrateve deri te dieta e pastër me proteina. Sidoqoftë, shumë prej këtyre dietave klasifikohen nga mjekët si të pashëndetshme dhe ndonjëherë edhe të dëmshme për to shëndetësor. Në artikullin vijues, theksohen dietat më të njohura, si dhe avantazhet dhe disavantazhet e tyre.

Dieta hyrëse

Dietat e ofruara për eliminimin e mbipeshë janë po aq komplekse dhe individuale sa edhe zhvillimi i saj. Ekzistojnë forma ushqyese me përbërje më të ndryshme. Paleta arrin nga kurat shamive dhe formon shtesat parlamentare për Crashdiäten afatshkurtër deri në kompensimin parlamentar të përshtatur për jetën e përditshme, në grupe efektesh afatgjata. Për ta bërë këtë xhungël të vërtetë më transparente, parimet e dietave më të njohura përshkruhen në vijim.

Plani i dietës

Me numrin e madh të dietave dhe koncepteve ushqyese që qarkullojnë në librat udhëzues dhe në internet, është e vështirë të bësh deklarata detyruese për krijimin e një plani diete që plotëson të gjitha kërkesat e përdoruesit. Zona e specializuar e Dietekut ka të bëjë me mënyra të ndryshme ushqyese, të cilat janë kryesisht të favorshme për pranimin e peshës trupore ose trajtimin e sëmundjeve të caktuara. Po aq e ndryshme sa zonat, në të cilat një Di? T vjen në zbatim, është zgjedhja e Di? Tpläne.

Këto përshkruhen, për shembull, si pjesë e trajtimit të sëmundjeve të ndryshme metabolike ose si një terapi plotësuese për ndërhyrjet kirurgjikale. Në përdorimin gjerman, dieta zakonisht kuptohet si krijimi i një plani diete për zvogëlimin e peshës. Planet e paracaktuara mund të ndihmojnë në zbatimin e një koncepti dietik edhe në jetën e përditshme zakonisht stresuese.

Në këtë pjesë do të shkojmë në më shumë detaje rreth të ashtuquajturës dietë reduktuese, e cila përdoret për të zvogëluar peshën e trupit. Përpara hartimit të një plani diete, duhet të theksohet se konsensusi i Shoqërisë Gjermane për Mjekësinë Nutricionale dhe Shoqatës Gjermane të Ushqimit është që dietat e reduktimit duhet të kryhen vetëm për një periudhë të shkurtër kohe. Për më tepër, një dietë zvogëluese është kuptimplotë vetëm nëse bëhet një shndërrim i qëndrueshëm ushqyes dhe jetësor.

Përndryshe efekti i mirënjohur yo-yo kërcënon, sipas të cilit vjen pas humbjes së peshës së një Diet me rifillimin e zakoneve të vjetra ushqyese deri në rritjen e ripërtërishme të peshës. Seksioni i mëposhtëm ka për qëllim të ofrojë ndihmë në hartimin e një plani diete për një javë si pjesë e një diete reduktimi. Në një dietë reduktimi, sasia e energjisë së konsumuar duhet të jetë 500-800kcal më pak se sa kërkesa aktuale ditore.

Kjo rezulton në llogaritur afërsisht 1500 kcal / ditë për gratë dhe 1700 kcal / ditë për burrat. Ka shumë programe të disponueshme në internet që ju lejojnë të llogaritni kërkesën për kalori në varësi të peshës trupore, gjatësisë dhe aktivitetit ditor. Përmbajtja e energjisë së ushqimit zakonisht mund të gjendet në paketim.

Hani tre vakte në ditë (mëngjes, drekë dhe darkë) dhe shmangni rostiçeri të shpeshta. dieta e mëngjesit nuk duhet të kalojë 450 kcal. Për shembull, merrni një fetë kungulli ose alternativë një rrotull integrale me një lugë gjelle djathë të përhapur dhe një domate ose kastravec.

Një fetë proshutë e zier ose një fetë djathë janë gjithashtu të përshtatshme si shtesa. Versioni me shije frutash i një mëngjesi të reduktuar në kalori përbëhet nga 125 mg kos me pak yndyrë, një grusht musli të pa ëmbëlsuar me dhe një banane ose një mollë. Dreka e përditshme duhet të përmbajë rreth 500 kcal.

Hani sallatë dhe perime të papërpunuara siç ju pëlqen. Për pjatën e mishit, përdorni mish me avull, me pak yndyrë, të tilla si gjel deti ose peshk. Nëse është e mundur, hani vetëm një pjatë me mish në javë.

Ulja karbohidratet siç janë patatet, makaronat ose buka e bardhë ose zëvendësojini ato me alternativa të tilla si patatet e ëmbla ose makaronat integrale. Orizi mund të përdoret gjithashtu si një pjatë e përshtatshme anësore. Djathi i gjizës me pak yndyrë mund të hahet i stinës si zhytje në perime të papërpunuara.

Edhe darka duhet të përmbajë vetëm rreth 500 kcal si vakt kryesor. Ulja e sasisë së kalori dhe karbohidratet gëlltitet, sidomos në mbrëmje. Përgatitni sallata nga perime të papërpunuara dhe shtojcë ato me gjel deti të dobët ose viçi ose një vezë të zier nëse është e nevojshme. Një tigan me perime me oriz është një alternativë e mirë pa mish. Për ta bërë sa më të larmishëm planin e dietës javore, ka receta të panumërta të përshtatshme në internet dhe në literaturën përkatëse, shumica e të cilave madje përfshijnë informacione për kaloritë dhe lëndët ushqyese.