Kapsllëk

Kapsllëk, kapsllëk, tretje e ngadaltë Mjekësi: kapsllëk Anglisht = kapsllëk, kapsllëk Kapsllëku është një shqetësim në zbrazjen e zorrëve, i cili karakterizohet nga mungesa e lëvizja e zorrëve. Bëhet dallimi midis një forme akute dhe asaj kronike të kapsllëkut. Lloji i parë i kapsllëkut fillon papritmas (akut) dhe zgjat vetëm një kohë të shkurtër, lloji i fundit i kapsllëkut ekziston për një periudhë më të gjatë kohore dhe karakterizohet nga karakteristika të ndryshme - jo të gjitha njëkohësisht të pranishme -.

Këto përfshijnë një lëvizja e zorrëve frekuencë më pak se tre herë në javë, jashtëqitje e fortë, shtypje e fortë, ndjenja e bllokimit ose defekimit jo të plotë dhe ndihmë manuale (me dorë) me jashtëqitje. Tek fëmijët, përkufizimi i "kapsllëkut" paraqet disa vështirësi, pasi jashtëqitja ndryshon shumë nga një individ te tjetri dhe varet shumë nga dietë. Me ushqim normal, foshnjat e moshuara kanë lëvizje të zorrëve rreth një deri në tre herë në ditë pa kapsllëk, ndërsa te fëmijët e vegjël frekuenca është një ose dy herë në ditë deri një herë në dy ditë.

Nxënësit e shkollës bëjnë jashtëqitje rreth një ose dy herë në ditë nëse nuk janë kaps. Në përgjithësi, megjithatë, me këto variacione të forta ndër-individuale, mund të thuhet se një ndryshim në zakonet e mëparshme të jashtëqitjes (frekuenca, qëndrueshmëria) siguron një tregues të kapsllëkut. Për sa kohë që një fëmijë pi në mënyrë adekuate, nuk vjell dhe rritet ose rritet në mënyrë të duhur, dyshimi për një sëmundje është i pabazuar.

Kapsllëku kronik: Kjo formë e kapsllëkut është një pamje e zakonshme klinike. Rreth 10% e popullsisë së rritur në vendet e industrializuara preken nga kapsllëku. Në përgjithësi, më shumë gra sesa burra vuajnë nga kapsllëku.

Njerëzit e moshuar dhe fëmijët e vegjël gjithashtu preken më shpesh. Në njerëzit mbi 60 vjeç, kapsllëku ndodh me 20 deri në 30%. Numri rritet me moshën dhe numri i rasteve të pa raportuara është i lartë, pasi jo të gjithë të sëmurët me kapsllëk konsultohen me një mjek.

Tek fëmijët, 3% vuajnë nga kapsllëku, ndërsa në 90 deri 95% një problem funksional (kryesisht i gabuar dietë) shkakton kapsllëk. Kapsllëku është një sëmundje e ashtuquajtur e civilizimit (e vendeve perëndimore); në Afrikë ndodh më rrallë. Kapsllëku akut: Një kapsllëk akut zhvillohet brenda një kohe të shkurtër dhe papritmas shfaqet.

Në rastin e kapsllëkut pasagonal ose situatës, një ndryshim afatshkurtër në dietë, ndryshimet në kushtet e jetesës (për shembull, shtrati në shtrat ose udhëtimi), infeksionet akute ose luhatjet hormonale mund të jenë shkaku. Disa ilaçe gjithashtu mund të shkaktojnë kapsllëk akut (kapsllëk i shkaktuar nga ilaçet). Kapsllëku akut gjithashtu mund të jetë një shenjë e obstruksioni i zorrëve (ileus), a pash ose një disk hernie.

Në rastin e një obstruksioni i zorrëve, kalimi nëpër zorrë është i bllokuar. Shkaku mund të jetë ose një pengesë mekanike (për shembull shtrëngimi = stenoza; ileusi mekanik), shtrëngimi i zorrëve, gjarpërimi i zorrëve, mbytja e zorrëve ose paraliza e peristaltikës së zorrëve (ileusi paralitik; paraliza = paraliza). A pash (apopleksia, çrregullimi i qarkullimit të gjakut të tru me humbjen e qelizave të trurit) ose një hernie diskale (prolapsi i diskut) mund të shkaktojë bllokime nëse nerva ose qendrat e tyre të origjinës në tru, të cilat janë përgjegjëse për proceset e tretjes, preken.

Kapsllëku kronik: Në lidhje me kapsllëkun kronik (= të zgjatur), mund të dallohen tre forma: Në rastin e kapsllëkut, zgjatet koha e transportit të mbetjeve të ushqimit në zorrë. Normalisht, kjo kohë nga marrja e ushqimit në sekretim është dy deri në pesë ditë; nëse koha e kalimit është më e gjatë se pesë ditë, ajo referohet si kapsllëk. Për shkak të peristaltikës së zvogëluar të zorrëve (lëvizshmëria e zorrëve), slurgu i ushqimit lëviz ngadalë përpara.

Sidoqoftë, meqenëse uji hiqet, prodhohet jashtëqitje e fortë, duke rezultuar në kapsllëk. Lëvizshmëria e zvogëluar e zorrëve që rezulton në kapsllëk mund të ketë shkaqe të ndryshme. Shkaqet e mundshme janë një shqetësim i nerva ose muskujt që furnizojnë zorrën (për shembull në sklerozë të shumëfishtë), një çrregullim i hormoneve (për shembull hypothyroidism, diabet mellitus ose shtatzënësi), efektet anësore të ilaçeve (përfshirë opiatet, antikolinergjikë) ose një dietë me pak fibra.

Forma e dytë, kapsllëku anorektal, ndikon në rektum dhe anus dhe karakterizohet nga dështimi i defekimit pavarësisht shtypjes. Që nga muskuli muskul unazor i rektum tensionohet kur muskujt e barkut janë të tensionuar për shtypje, jashtëqitja parandalohet, duke rezultuar në kapsllëk. Arsyet për një kapsllëk anorektal përfshijnë ngushtimin e kanalit anal (stenozë anale), një prolaps i rektum gjatë shtypjes (prolapsi i rektumit), ndryshimet në funksionin motorik të rektumit ose anusit ose muskulit të muskulit muskulor dhe çrregullimet e ndjeshmërisë së rektumit. Kapsllëku idiopatik si forma e fundit nuk tregon as një funksion të trazuar të zorrëve dhe as ndryshime strukturore të zorrëve. Shkaku i këtij lloji të kapsllëkut është i panjohur, nuk gjendet asnjë çrregullim organik.

  • Kapsllëku kologjen = ngurtësim i ngadaltë i tranzitit
  • Kapsllëku anorektal = pengesa e daljes
  • Kapsllëku idiopatik = shkak i panjohur