Të dridhura

  • Febris undularis
  • Dridhje muskulore

Dridhjet nuk janë sëmundje më vete, por mund të jenë simptomë e shumë sëmundjeve të tjera. Kjo simptomë përcaktohet si një ndjesi e të ftohtit, shoqëruar me dridhje të pavullnetshme të muskujve. Muskujt tkurren me një frekuencë shumë të shpejtë dhe më pas relaksohen përsëri pa pasur ndikimin e personit të prekur.

Normalisht, dridhja prek kryesisht muskujt e mëdhenj, dmth kofshë dhe muskujt e shpinës, dhe relativisht rregullisht muskujt përtypës janë gjithashtu të përfshirë në proces. Zakonisht, një episod i tillë zgjat disa minuta, me dridhjet që bëhen gjithnjë e më të dobëta në intervale. Meqenëse ky fenomen i dridhura është një tendosje e madhe në trup, pas një sulmi të dridhura shpesh lodhet aq shumë sa që bie direkt në gjumë të thellë.

Kështu që mund të ndodhë që një sulm praktikisht të shkojë direkt në gjumë. Dridhjet duken pothuajse tamam si kur dikush fillon të dridhet për shkak të të ftohtit të fortë, për të mbrojtur trupin nga hipotermi. Nxehtësia gjenerohet nga tkurrja (tkurrja) e muskujve.

Kur tensioni dhe çlodhje alternoni aq shpejt sa në rastin e dridhura, kjo është një metodë shumë efektive për të rritur shpejt përsëri temperaturën e trupit. Temperatura normale e bërthamës së trupit është rreth 37 ° C. Një person i shëndetshëm normalisht është në gjendje ta mbajë këtë temperaturë në një nivel relativisht konstant për shkak të proceseve të tij metabolike dhe aktivitetit të muskujve.

Ekzistojnë transmetues në trupin e njeriut që sigurojnë që "pika e caktuar" për temperaturën e trupit të zhvendoset lart, si të thuash. Kështu që trupi papritmas "mendon" se duhet të ngrejë temperaturën e tij në 39 ose 40 ° C, kështu që përpiqet të prodhojë nxehtësi duke dridhur muskujt. Në të njëjtën kohë, metabolizmi gjithashtu ndryshon dhe gjak qarkullimi rritet në mënyrë që të arrihet vlera e re e synuar.

Shkak i dridhura mund të jenë sëmundje të ndryshme. Në shumicën e rasteve, sidoqoftë, dridhura ndodhin në kontekstin e sëmundjeve infektive të etheve (shih ethe) Arsyeja më e zakonshme për të dridhura është ndoshta një ftohje e thjeshtë ose grip.

Sëmundjet që shoqërohen shpesh nga dridhura janë pneumoni (pneumoni), e kuqe e ndezur ethe, gjak dhe helmim nga kërpudhat, erizipelës, tetanos, tifo ethe, inflamacion i legeni renal, inflamacion i epididimi ose inflamacion i prostatë. Sidoqoftë, dridhjet janë gjithashtu një simptomë e sëmundjeve të ndryshme tropikale, të cilat vështirë se ndodhin më në Gjermani. Pra, nëse krijoni një ftohje pas një udhëtimi në vendet tropikale, të tilla si Amerika e Jugut ose Afrika, duhet të shihni urgjentisht një mjek.

Mjeku më pas do të përpiqet të përjashtojë sëmundje të tilla si malarie, antraksi, li, ethe e verdhë ose murtaja. Një sëmundje tjetër që është shumë e rrallë, por që duhet të merret në konsideratë nëse një pacient ankohet për të dridhura dhe asnjë nga mundësitë më të mundshme nuk mund të konfirmohet si shkak, është akute glaukomë (d.m.th. presion intrakular i lartë akut). Ekspozimi ndaj rrezeve të diellit për një kohë të gjatë mund të çojë në nxehtësi pash or goditje nga dielli.

Megjithëse këto fenomene zakonisht zgjasin vetëm një kohë shumë të shkurtër, ato shpesh shoqërohen nga një ftohje. Ashtu si të rriturit, fëmijët mund të reagojnë ndaj etheve me dridhura. Shkaku më i zakonshëm është një infeksion.

Sidoqoftë, fëmijët preken nga infeksione të tilla shumë më shpesh sesa të rriturit dhe reagojnë shumë shpejt me një rritje të temperaturës. Si rezultat, dridhjet janë mjaft të zakonshme tek fëmijët. Nuk është e mundur të rekomandohet kur një fëmijë duhet të vizitojë një pediatër për shkak të dridhura ose duhet t'i jepet një ilaç për uljen e etheve.

Përkundrazi, ky vendim duhet të merret në varësi të nivelit dhe kohëzgjatjes së etheve. Nëse temperatura është ngritur pak, nuk ka nevojë për masa antipiretike. Nëse temperatura rritet mbi 39 ° C, agjentët antipiretikë (p.sh. paracetamol) mund të jepet në konsultim me pediatrin ose masa antipiretike të tilla si kompresat e viçave (përveç drejtpërdrejt në rast të dridhura) dhe mund të merret një marrje e mjaftueshme e lëngjeve.

Nëse ethet zgjasin më shumë se një ditë ose nëse nuk i përgjigjen ilaçeve, duhet të konsultohet një pediatër. Kjo vlen edhe nëse fëmija shfaq simptoma shtesë si p.sh. skuqje të lëkurës or diarre ose nëse vërehet një spazmë ethesh. Në fëmijët më të vegjël, vlerësimi i etheve shpesh është më i vështirë. Në fëmijët nën moshën tre muaj, këshillohet vizita te mjeku nga temperaturat 38 ° C.

Foshnjat e reja mund të kenë infeksione pa ethe. Prindërit duhet të kenë gjithmonë kujdes për ndryshimet në ngjyrën e lëkurës, skuqje të lëkurës ose zakonet e pirjes. Para së gjithash, nëse ka një ftohje, mjeku do të marrë një hollësi histori mjekesore.

Kjo do të thotë që pacienti pyetet në lidhje me simptomat e tij ose të saj në detaje. Për shembull, mjeku ndoshta do të dëshirojë të dijë se sa kohë kanë qenë të dridhura, nëse ka ndonjë simptomë tjetër përveç të dridhurave, dhe nëse pacienti ka ndonjë sëmundje tjetër. Përveç kësaj, ai zakonisht pyet gjithashtu nëse një udhëtim në një vend tropikal ka ndodhur kohët e fundit në mënyrë që të dijë nëse ai gjithashtu duhet të marrë parasysh sëmundjet që janë në të vërtetë të pazakonta në Gjermani.

Pas intervistës, a ekzaminim fizik pastaj kryhet. Gjatë këtij ekzaminimi, mjeku do të shohë nëse mund të gjejë ndonjë qendër të dukshme të inflamacionit në trup. Përveç kësaj, ai do dëgjoj mushkëritë dhe palpojnë limfë nyjet (në shumë sëmundje inflamatore, nyjet limfatike janë të fryrë).

Pas kësaj, dyshimi për një shkak të caktuar për të dridhura zakonisht është vërtetuar në një masë të tillë që të mund të pasojnë ekzaminime më specifike. Meqenëse shkaku më i zakonshëm i një ftohjeje është sëmundja infektive bakteriale, mjeku zakonisht duhet të vizatojë gjak. Ky gjak dërgohet më pas në një laborator për ekzaminim, ku përgatitet një kulturë gjaku në të cilën përcaktohet patogjeni i saktë.

Në disa raste, është gjithashtu më e dobishme të merret një njollë, për shembull në rastin e bajameve të ndezura (bajamet) nga fruth i keq, në mënyrë që një kulturë të mund të përgatitet gjithashtu. Në varësi të dyshimeve të mjekut, ekzaminime të tjera gjithashtu mund të jenë të nevojshme. Për shembull, bronkoskopia (gjatë endoskopia), gjoks radioskopi, ekzaminimi i urinës, veshkë ultratingullose matja e presionit intraokular.

Dridhja në vetvete është një simptomë, kështu që nuk mund të thuhet se shkakton simptoma të tjera. Sidoqoftë, përveç të dridhurave, pothuajse gjithmonë gjen ethet e simptomave, e cila është rezultat i zhvillimit të sëmundjes (shih më lart). Mund të ndodhë gjithashtu që një person i prekur të vuajë nga dridhura, por fillimisht nuk mund të gjendet asnjë shkak.

Atëherë duhet menduar edhe për gjendje të tjera që mund të çojnë në një simptomatologji të ngjashme. Kjo perfshin hyperthyroidism, eksitim mendor, i cili mund të ketë një larmi shkaktarësh, ose simptoma tërheqjeje që mund të ndodhin pas ndalimit të substancave të varësisë si alkooli, nikotinë or painkillers. Trajtimi i dridhura ndryshon në varësi të sëmundjes themelore.

Nëse dridhjet janë shkaktuar nga një ftohje e thjeshtë ose grip dhe shoqërohen me ethe, asnjë mjek zakonisht nuk konsultohet dhe personi i interesuar mund të kurohet vetë. Në shumicën e rasteve, edhe ilaçe shtëpiake të thjeshta si banjot e nxehta, çajet ngrohëse, kompresat e ftohta të viçave ose e ashtuquajtura kurë djersitjeje (ethet supozohet të jenë "djersitur"), pacienti mbahet i ngrohtë duke u mbuluar vazhdimisht me shumë batanije ) sigurojnë lehtësim nga simptomat. Nëse një mjek është konsultuar dhe ai ose ajo ka qenë në gjendje të identifikojë një patogjen të veçantë, ai ose ajo do të vendosë nëse është e këshillueshme të trajtohet me antibiotikët, në varësi të sëmundjes që është e pranishme.

Nëse një sëmundje pritet të shërohet vetë me kalimin e kohës pa komplikime të mëtejshme, antibiotikët nuk duhet të jepet për të parandaluar rritjen e rezistencës ndaj antibiotikut të përdorur. Sidoqoftë, zakonisht është e nevojshme të administrohet antibiotikët, veçanërisht në rastin e sëmundjeve infektive tropikale, pasi këto shpesh mund të marrin një rrjedhë të rëndë. Nëse dridhjet janë simptoma shoqëruese e një sëmundje themelore, sigurisht që vëmendja kryesore duhet t'i kushtohet marrjes nën kontroll të sëmundjes, e cila më pas do të bëjë që dridhjet të zhduken.

Kjo vlen për shembull për glaukomë. Nëse dridhjet janë rezultat i nxehtësisë pash or goditje nga dielli, trupi duhet të ftohet sa më shpejt që të jetë e mundur. Kjo mund të bëhet duke përdorur peshqirë të ftohtë, mbështjellës viçash ose banjosh. Mund të jetë gjithashtu e nevojshme të stabilizoni qarkullimin për të parandaluar që personi të shembet.

Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të sigurohet një marrje adekuate e lëngjeve, idealisht një pije që është veçanërisht e pasur me minerale për të kompensuar humbjen e lëngjeve dhe Elektrolitet te shkaktuara nga djersitja e shtuar. Trajtimi i ilaçeve duhet të përdoret me të vërtetë vetëm në raste shumë të rënda dhe zakonisht kryhet zakonisht me përgatitje që kanë një efekt pozitiv në ethe dhe dhimbje, të tilla si acidi acetilsalicilik (Aspirinë) Për më tepër, ethet mund të zvogëlohen edhe nga homeopati.

Dridhjet në lidhje me një të ftohtë shpesh janë vetëm simptoma e rritjes së etheve. Në parim, prandaj, gjëja më e rëndësishme është të luftosh ethet. Disa ilaçe shtëpiake kanë një efekt të provuar.

La dridhje muskulore në rastin e dridhura ndihmon për të arritur temperaturën e synuar të rritur në rast të etheve. Kjo mund të mbështetet duke furnizuar trupin me nxehtësi nga jashtë. Qëllimi i kësaj është të "djersitet" ethet, në mënyrë që të thuhet (shërimi i djersitjes).

Metodat e provuara janë, për shembull, një banjë e ngrohtë dhe pushim absolut në shtrat nën disa batanije. Ngrohja nga brenda mund të ndihmojë gjithashtu. Çajra të nxehtë, për shembull nga lulja e gëlqeres ose elderberry, ose një supë e ngrohtë janë një metodë e zgjedhur shpesh.

Por pirja e shumë ka një avantazh tjetër: mbron trupin nga dehidratim, gjë që ndodh shpesh me ethe. Nëse dridhjet janë rezultat i nxehtësisë pash or goditje nga dielli, masat e ftohjes mund të ndihmojnë. Në çdo rast, ekspozimi i mëtejshëm në diell duhet të shmanget.

Bestshtë më mirë të mos qëndroni jashtë ose të paktën në hije, mundësisht në një pozicion të ulur në mënyrë që pjesa e sipërme e trupit dhe kokë janë të ngritura. Peshqirë të ftohtë dhe të lagur në ballë ose qafë mund të ndihmojë, ashtu si mbështjellësit e viçit. Përveç kësaj, duhet të pini edhe shumë!

kompresat e viçave janë një ilaç shtëpiak shumë i vjetër që shërben për të ftohur trupin. Prandaj shpesh përdoret për të ulur ethet. Nëse mbështjellësit qëndrojnë në trup për rreth 10 minuta, nxehtësia mund të tërhiqet në mënyrë specifike.

Sidoqoftë, është e rëndësishme që kompresat e viçave të mos aplikohen nëse ka një ftohje dhe ethe të njëkohshme. Dridhjet duhet t’i japin trupit nxehtësi. Duke mbështjellur viçat, nxehtësia e gjeneruar do të tërhiqej menjëherë nga trupi.

Prandaj, kompresat e viçave janë veçanërisht të dobishme në rast të etheve kur trupi djersitet. Kjo do të thotë që para se të vendosni kompresat e viçit duhet të ndjeni nëse duart dhe këmbët tuaja janë të ftohta pavarësisht nga temperatura e rritur. Nëse nuk është kështu, dy pëlhura lagen me ujë të ftohtë (16-20 ° C) dhe mbështillen rreth të dy viçave.

Kyçet e këmbëve mbeten të lira. Dy lecka të thata vendosen mbi to për të kapur ujin e tepërt. Nëse ka një sëmundje të qarkullimit arterial në këmbë, mbështjellësit e viçave nuk duhet të përdoren.