Pagjumësi

Sinonime

Çmenduri, noktambulizëm, çrregullim i gjumit, pagjumësi, varësi nga hëna, vështirësi në gjumë, gjumë përmes çrregullimeve, zgjim i parakohshëm, gjumë i tepruar (hipersomnia), çrregullime të ritmit të gjumit-zgjimit, pagjumësi (asomnia), ecje në gjumë (varësia në hënë, somnambulizëm), makthe

Përcaktim

Pagjumësia përcaktohet nga vështirësitë në rënien në gjumë, zgjimi i shpeshtë gjatë natës ose zgjimi shumë herët në mëngjes dhe shoqërimi lodhje. Çdo person kalon një pjesë të madhe të jetës së tij duke fjetur. Gjumi është shumë i rëndësishëm që trupi të rigjenerohet dhe të pushojë.

La zemër norma ulet, frymëmarrje ngadalësohet, gjak bie presioni. Kjo lehtëson sistemi kardiovaskular. Gjatë ëndërrimit, tru gjithashtu mund të përpunojë gjëra me përvojë.

Në rastin e pagjumësisë, performanca mund të vuajë pas një kohe të shkurtër. Nëse pagjumësia vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore, rreziku i shfaqjes së sëmundjeve të caktuara mund të rritet gjithashtu. Fatkeqësisht, pagjumësia, siç janë problemet duke rënë në gjumë ose vështirësitë gjatë gjumit gjatë natës janë mjaft të zakonshme.

Këto numërohen në të ashtuquajturën pagjumësi. Me pagjumësi, është e vështirë të biesh në gjumë, edhe kur je i lodhur dhe i rraskapitur. Ju rrotulloheni në shtrat, ndryshoni pozicion çdo minutë dhe thjesht nuk mund të gjeni gjumë.

Nga ana tjetër, rënia në gjumë nuk është problem në rast të pagjumësisë, por të prekurit zgjohen natën dhe më pas thjesht nuk mund të gjejnë gjumë. Parazomnitë janë një formë e veçantë e çrregullimeve të gjumit. Makthe dhe ecje në gjumë hyjnë në këtë kategori.

Trajtimi i pagjumësisë varet kryesisht nga shkaku. Nëse një sëmundje tjetër është shkaku, ajo trajtohet si përparësi. Përveç kësaj, veçanërisht nëse gjumi është "i gabuar", e ashtuquajtura higjienë e gjumit mund të përmirësohet në mënyrë aktive.

Klasifikimi i formave të ndryshme të pagjumësisë

Pagjumësia mund të ndahet në disa grupe kryesore:

  • Pagjumësia (vështirësi në gjumë dhe gjumë gjatë gjithë natës)
  • Çrregullime të frymëmarrjes në lidhje me gjumin
  • Çrregullime me përgjumje të tepruar (hipersomnia) me origjinë nervore qendrore
  • Parasomnitë
  • Çrregullime të lëvizjes në lidhje me gjumin
  • Pagjumësi
  • Dridhje kur bie në gjumë