Dhëmbët: Funksioni, Anatomia dhe Sëmundjet

Çfarë janë dhëmbët? Dhëmbët janë mjetet kryesore për “copësimin” e ushqimit, pra tretjen mekanike. Ato janë më të forta se kockat - smalti, i cili është më i trashë në sipërfaqen e përtypjes, është substanca më e fortë në trup. Dhëmbët e qumështit dhe dhëmbët e të rriturve Dembi parësor i fëmijëve përbëhet nga 20 dhëmbë (dhëmbët e qumështit, latinisht: dentes decidui): Pesë… Dhëmbët: Funksioni, Anatomia dhe Sëmundjet

dentin

Çfarë është dentina? Dentina ose e quajtur edhe dentin, i përket substancave të dhëmbëve të fortë dhe formon proporcionalisht masën e tyre kryesore. Substanceshtë substanca e dytë më e fortë në trupin tonë pas smaltit dhe ndodhet midis smaltit, i cili është në sipërfaqe, dhe çimentos rrënjë, e cila është sipërfaqja e rrënjës. … dentin

Si mund të përmirësohet / vuloset cilësia e dentinës? | Dentin

Si mund të përmirësohet/vuloset cilësia e dentinës? Ka produkte në treg nga disa prodhues që mund të vulosin kanalet e dentinës të shtrirë në sipërfaqe. Ata formojnë një lloj ngjitës. Këta të ashtuquajtur Dentizues aplikohen në qafën e dhëmbëve të ekspozuar dhe shërohen me një llambë shëruese. Lëngu vendoset në… Si mund të përmirësohet / vuloset cilësia e dentinës? | Dentin

Çfarë mund të bëhet nëse dentina është e zbardhur? | Dentin

Çfarë mund të bëhet nëse dentina është zbardhur? Dentini ndryshon në strukturë dhe ngjyrë nga smalti. Ndërsa smalti mbart të bardhën shkëlqyese, dentina është e verdhë dhe shumë më e errët. Ky njollë nuk është patologjike, megjithatë, por normale. Nëse personi i prekur e konsideron atë joestetik, dentina mund të zbardhet. Sidoqoftë, kjo gjithmonë heq lëngun… Çfarë mund të bëhet nëse dentina është e zbardhur? | Dentin

i qenit

Njerëzit kanë 32 dhëmbë, pothuajse të gjithë kanë emra të ndryshëm. Njëri dallon incizitorët (Incisivi), qentë (Canini), premolarët dhe molarët nga njëri -tjetri. Disa njerëzve u mungon lidhja me dhëmbët e mençurisë, të quajtur edhe tetë. Këta njerëz kanë vetëm 28 dhëmbë në dhëmbët e tyre, por mungesa e dhëmbëve të mençurisë nuk do të thotë një dëmtim funksional. Përkufizimi… i qenit

Pamja | Qenit

Pamja Kurora e qenit nuk ka sipërfaqe okluzale por një majë cusp me dy skaje incizale. Nëse shikoni qenin nga ana vestibulare (nga jashtë, ose nga brenda buzëve ose faqeve), mund të shihni që sipërfaqja e qenit është e ndarë në dysh. Të dyja aspektet… Pamja | Qenit

Sëmundjet | Qenit

Sëmundjet Qentë e mbajtur në nofullën e sipërme janë relativisht të zakonshme. Për shkak të shpërthimit të vonë, dhëmbi i qenit nuk ka pothuajse asnjë hapësirë ​​dhe pastaj shfaqet plotësisht jashtë harkut dentar, nga ku duhet të ripozicionohet në hark me ndihmën e kllapave dhe mbajtëseve fikse. Kllapa është ngjitur në kurorën e… Sëmundjet | Qenit

Periodontiumi | Struktura e dhëmbëve

Paradontiumi Paradontiumi quhet edhe aparat periodontal. Komponentët e tij janë membrana periodontale (desmodont), çimentoja rrënjë, gingiva dhe kocka alveolare. Periodonti integron dhëmbin dhe e ankoron fort në kockë. Çimentoja rrënjësore përbëhet nga 61% minerale, 27% substanca organike dhe 12% ujë. Çimentoja përmban fibra kolagjeni. Këto janë në… Periodontiumi | Struktura e dhëmbëve

Struktura e dhëmbëve

Dhëmbëzimi i njeriut përmban 28 dhëmbë tek të rriturit, me dhëmbët e mençurisë është 32. Forma e dhëmbëve ndryshon sipas pozicionit të tyre. Incizorët janë disi më të ngushtë, molarët janë më masivë, në varësi të funksionit të tyre. Struktura, pra ajo nga e cila përbëhet dhëmbi, është e njëjtë për çdo dhëmb dhe person. Substanca më e vështirë… Struktura e dhëmbëve

Lockjaw | Pisha

Lockjaw Në ndryshim nga lock nofulla, ku hapja e gojës pengohet, nuk është e mundur të mbyllet plotësisht nofulla me një nofull. Dhëmbët nuk mund të kafshojnë përsëri njëri-tjetrin plotësisht. Shkaktarët mund të jenë artroza ose artriti akut, pra problemet me kyçin e nofullës. Arsyeja më e zakonshme është dislokimi i nofullës. … Lockjaw | Pisha