Gyp

Sinonimet Lat. = trake; funksioni trake, anatomia trake Përkufizimi Së bashku me bronket dhe mushkëritë, trakeja është një nga rrugët e poshtme të frymëmarrjes dhe lidh nazofaringën me mushkëritë. Gryka e grykës ndodhet në fyt poshtë laringut dhe në kraharor. Ajri i frymëmarrjes merr rrugën nga zgavra e hundës përmes… Gyp

Dhimbja e gypit | Gyp

Dhimbja e grykës Dhimbja trakeale mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Një nga shkaqet më të zakonshme është inflamacioni i rrugëve të frymëmarrjes. Në rast të dhimbjes në zonën e trakesë, inflamacioni ka shumë të ngjarë të jetë i vendosur në zonën e fytit, laringut ose trakesë së sipërme. Patogjenët e mundshëm janë viruset,… Dhimbja e gypit | Gyp

Trakeotomia | Gyp

Trakeotomia Trakeotomia është një hapje artificiale e grykës. Një lloj tubi/kanule futet më pas në këtë hapje, e cila lidh trakenë me botën e jashtme dhe e mban prerjen të hapur. Ky tub, i cili drejton ajrin përmes prerjes në trake në mushkëri, quhet "trakeostoma" në mjekësi ... Trakeotomia | Gyp

Kordoni vokal

Sinonimet Ligamentum vocale, Ligamenta vocalia (shumës) Anatomia Ashtu si ligamentet e tjera në trup, kordat vokale përbëhen nga ind lidhës elastik. Çdo person i shëndetshëm ka dy akorde vokale. Këto janë pjesë e palosjeve vokale, të cilat ndodhen në laring - si struktura vibruese të aparatit vokal (glottis). Akordet vokale shtrihen mbi… Kordoni vokal

Inflamacioni i akordit vokal | Kordoni vokal

Inflamacioni i akordit vokal Inflamacioni i kordave vokale mund të ketë shkaqe të ndryshme. Inflamacioni i shkaktuar nga viruset dallohet nga inflamacioni i shkaktuar nga acarimi ose keqpërdorimi i përsëritur (teknikë e gabuar e të kënduarit ose ecjes). Simptomat e një inflamacioni të kordave vokale janë të shumta. Shpesh inflamacioni i akordit vokal çon në ngjirje zëri ose në një detyrim për të pastruar… Inflamacioni i akordit vokal | Kordoni vokal

Zhurma e zërit | Kordoni vokal

Ngjirja e zërit Ngjirja e zërit është një ndryshim ose shqetësim i zërit. Shumicën e kohës zëri tingëllon i ashpër ose i zënë. Rrjedhja e zërit shkaktohet nga mungesa e lëvizshmërisë së kordave vokale. Kjo shqetëson dridhjen e kordave vokale të prodhuara nga ajri dhe kështu edhe formimin e zërit. Zhurma e zërit mund të ketë shumë shkaqe. … Zhurma e zërit | Kordoni vokal

Leukoplakia e kordonit vokal | Kordoni vokal

Leukoplakia e kordës vokale Leukoplakia e kordës vokale i referohet kornizimit të shtuar të mukozës së kordave vokale. Rritja e keratinizimit ndodh si një reagim ndaj acarimit kronik të kordave vokale, për shembull përmes pirjes së duhanit ose cigareve. Konsumimi i tepërt i alkoolit ose inflamacioni i përsëritur gjithashtu mund të nxisë zhvillimin e zërit… Leukoplakia e kordonit vokal | Kordoni vokal

laring

Sinonimet Molla e Adamit, glottis, epiglottis, laringit, kancer të fytit, croup, pseudocroup Mjekësi: Larynx Informacion i përgjithshëm Laringu lidh faringun me trakenë. Përdoret kryesisht për frymëmarrjen dhe formimin e zërit. Ajo gjithashtu është e përfshirë në procesin e gëlltitjes dhe vepron si një valvul për të parandaluar që ushqimi dhe pija të hyjnë në thellësi… laring

Dhimbja e laringut | Laringi

Dhimbja e laringut Kur laringu dhemb, mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Një ftohje e padëmshme ndonjëherë mund të shkaktojë dhimbje në laring. Gjithashtu kryesisht e padëmshme është laringiti, i cili mund të shkaktohet nga viruset, bakteret ose ndikimet e jashtme siç është pirja e duhanit. Zakonisht shërohet pa komplikime. Një sëmundje më e rrezikshme është inflamacioni i… Dhimbja e laringut | Laringi

Përmbledhje | Gryka

Përmbledhje Fyti është lidhja midis gojës ose hundës dhe trakesë ose ezofagut. Shtë një tub muskulor i gjatë 12-15 cm që shërben për të transportuar ajrin dhe ushqimin. Qiellza e butë dhe epigloti shërbejnë si struktura të rëndësishme ndihmëse për të koordinuar rrugën nga goja në mushkëri ose stomak. Faringu është… Përmbledhje | Gryka

Gryka

Hyrje Faringu është pjesa midis zgavrës me gojë dhe ezofagut ose trakesë. Isshtë e ndarë në nivele të ndryshme, shërben për transportin e ushqimit dhe është pjesë e traktit respirator. Colshtë gjithashtu e njohur në mënyrë kolokuiale si rrugët e sipërme të frymëmarrjes. Për shkak të qëndrimit të drejtë të qenies njerëzore, fyti është… Gryka

Shtresat e fytit | Gryka

Shtresat e fytit I gjithë fyti është i veshur me mukozë. Në varësi të pjesës së fytit, kjo mukozë ka një strukturë të ndryshme dhe funksione të ndryshme. Në rajonin e nazofaringit, mukoza përbëhet nga qeliza epiteliale ciliate dhe qeliza kupash. Ato përdoren për të hequr grimcat më të vogla të pluhurit nga ajri që thithim… Shtresat e fytit | Gryka