Fakte shëndetësore që mund t'i besoni.

Mirësevini në një nga burimet më të plota të informacionit mjekësor në botë. Këtu mund të gjeni fakte shëndetësore që mund t'i besoni. Mësoni rreth anatomi e njeriut, simptomat dhe shkaqet e sëmundjet, testet diagnostikuese dhe opsionet e trajtimit përfshirë kirurgji dhe droga. Mësoni si të qëndroni në formë dhe të shijoni mirë shëndetësor gjatë gjithë jetës. Qëndroni në formë duke ndjekur një dietë të bazuar në fakte dhe duke bërë sport dhe palestër.

Qëllimi i kësaj faqe në internet është t'u sigurojë lexuesve një burim të pavarur, objektiv dhe të arritshëm për fakte mjekësore. Ne mbulojmë tema mjekësore nga A në Z dhe botojmë artikuj të kuptueshëm, të cilët fokusohen në atë që është më e rëndësishme. Duke vepruar kështu, ne shpresojmë që ta bëjmë dialogun mes mjekut dhe pacientit më pak të vështirë dhe më efektiv.

Gjej fakte shëndetësore në varësi të specialitetit mjekësor, nga anestezia te urologjia:

Foto e kirurgjisë
 

A po kërkoni fakte në lidhje me një sëmundje specifike? Atëherë ju keni ardhur në vendin e duhur. Në enciklopedinë tonë të sëmundjes do të gjeni përshkrime të hollësishme të sëmundjeve më të rëndësishme: të lehta për t’u kuptuar, të shpjeguara nga ekspertët. Sepse shpesh pyetjet e rëndësishme në lidhje me një sëmundje ju ndodhin vetëm pasi të keni lënë zyrën e mjekut me një diagnozë të sëmundjes. Mbase mjeku ka përdorur edhe terma teknikë që dëshironi t’i lexoni. Ose, si një anëtar i familjes, ju mund të dëshironi të mësoni më shumë për një sëmundje.

Këto janë të gjitha arsyet pse ne ju ofrojmë fakte të drejtpërdrejta shëndetësore në lidhje me sëmundjet më të rëndësishme në terma laik. Mësoni të gjitha faktet thelbësore mjekësore në lidhje me pamjen klinike të një sëmundjeje të caktuar dhe simptomat e lidhura me të. Kuptoni shkaqet dhe faktorët e rrezikut të sëmundjes dhe mësoni rreth mundësive të trajtimit në dispozicion. Një përmbledhje e sëmundjeve të zakonshme mund të gjendet më poshtë:

Imazhi MRI i trurit

 

Interpretoni ndonjë simptomë që mund të përjetoni si duhet: A vuani nga dhimbje, lodhje, dhimbje koke ose urth? Çdo sëmundje karakterizohet nga simptoma specifike. Simptomat e sëmundjes perceptohen nga pacienti si ankesa ose diagnostikohen nga mjeku si gjetje me ndihmën e ekzaminimeve të caktuara.

Ethet, diarreja, dhimbja e kokës ose dhimbja e shpinës - disa simptoma janë të njohura për të gjithë sepse ndodhin veçanërisht shpesh. Nga ana tjetër, simptoma të tjera të sëmundjes janë mjaft të rralla. Për t'ju ndihmuar të gjeni shpejt simptomën tuaj dhe të mësoni më shumë rreth ankesave tuaja dhe shkakut të tyre, ju mund të gjeni fakte shëndetësore rreth simptomave më të zakonshme të sëmundjeve këtu:

Foto e Matjes së Presionit të gjakut
 

Mësoni fakte kritike shëndetësore rreth shkaqeve të simptomave dhe sëmundjeve të mundshme dhe çfarë mund të bëni vetë për t'u marrë me simptomat që mund të përjetoni. Jo çdo simptomë do të thotë menjëherë diçka të keqe. Ndonjëherë nuk jeni të sigurt nëse një vizitë te mjeku është e nevojshme apo jo.

Prandaj, ne do t'ju ofrojmë me faktet përkatëse mjekësore se kur një simptomë mund të ketë një shkak serioz dhe kur nuk duhet të hezitoni të shihni një mjek. Disa nga shkaqet më të zakonshme të sëmundjeve përfshijnë, por nuk kufizohen në:

Imazhi i vlerave laboratorike
 

Diagnoza përfshin të gjitha ekzaminimet që një mjek, psikolog ose një praktikues tjetër kryen për të përcaktuar një sëmundje. Shpesh diagnoza fillon me një të ashtuquajtur anamnezë. Kjo do të thotë që praktikuesi e pyet sistematikisht pacientin e tij për ankesat e tij. Një mjek mund të pyesë se cilat simptoma ndodhin, kur shfaqen, sa shpesh shfaqen, sa të rënda perceptohen të jenë etj.

Informacioni në lidhje me sëmundjet e mëparshme të pacientit ose sëmundjet që kanë ndodhur brenda familjes gjithashtu sigurojnë të dhëna të vlefshme për vendosjen e diagnozës. Për diagnozën fizike, personi që bën diagnozën përdor shqisat e tij. Për shembull, një mjek mund të shikojë pacientin, ta prekë atë ose të përdorë një stetoskop për të vlerësuar tingujt brenda trupit.

Grupi i tretë i testeve diagnostike referohet si aparative, sepse ato kërkojnë pajisje më komplekse. Këto përfshijnë procedurat e imazhit të tilla si ekzaminimet me rreze X, tomografia kompjuterike, imazhi me rezonancë magnetike, ekografia si dhe diagnostifikimi laboratorik, për shembull testet e gjakut. Mësoni faktet më të rëndësishme mjekësore rreth testeve të zakonshme diagnostike këtu:

Duke parë Imazhin MRI
 

Këtu do të gjeni faktet kryesore shëndetësore në lidhje me ilaçet, futjet e paketave, placebo, ndërveprimet me ilaçet dhe si të gëlltisni ilaçet në mënyrë korrekte. Dëshironi të dini më shumë rreth përbërësit aktiv të një ilaçi të veçantë? Pastaj keni ardhur në vendin e duhur, sepse këtu do të gjeni një përmbledhje të barnave më të rëndësishme dhe do të mësoni gjithçka që është e rëndësishme të dini rreth tyre:

Si funksionon përbërësi aktiv në trup? Kur dhe si përdoret? Cilat efekte anësore mund të ndodhin me substancën aktive? Çfarë duhet të merret parasysh kur merrni ilaçin? Përgjigjet për këto pyetje dhe shumë fakte të tjera mjekësore mund të gjenden këtu:

Foto e Testit të Laboratorit
 

Çdo ilaç mund të shkaktojë efekte anësore, nga shqetësime të lehta, të përkohshme, të tilla si dhimbje koke, skuqje të lëkurës ose lodhje në efekte të rënda, serioze, siç janë dështimi i veshkave ose shqetësimi i frymëmarrjes. Sidoqoftë, nëse ndiqni me kujdes dozën e rekomanduar dhe udhëzimet e tjera të përdorimit, efektet e tilla anësore shpesh mund të parandalohen. Gjithmonë informoni veten për efektet anësore të mundshme të të gjitha ilaçeve që përdorni.

Çdo ilaç ndihmon për shkak të përbërësit aktiv të tij. Ibuprofeni, për shembull, është një përbërës aktiv i provuar për dhimbje të tilla si dhimbje koke ose dhimbje dhëmbi. Sidoqoftë, nëse keni një sëmundje të veshkave ose ulçerë të stomakut, është më mirë të shmangni këtë qetësues të veçantë. Ju duhet të njihni kundërindikacione të tilla përpara se të përdorni një ilaç, veçanërisht nëse është një përgatitje pa recetë që e keni marrë pa urdhër dhe këshillë të mjekut.

Në këtë pjesë, ne ju ofrojmë fakte të rëndësishme shëndetësore në lidhje me ushqimin e duhur. Mësoni se si trupi përdor karbohidrate, yndyrna, proteina dhe fibra. Mësoni faktet më të rëndësishme mjekësore për të cilat ushqyes dhe vitamina përmbajnë në cilat ushqime:

Vitamina Foto
 

Ju dëshironi të bëni diçka të mirë për trupin tuaj dhe po kërkoni programin e duhur sportiv ose stërvitor për qëllimet tuaja të fitnesit? Pavarësisht nëse jeni një patate në shtrat ose një entuziast i sportit, ju mund të gjeni faktet më të mira sportive këtu për t'ju ndihmuar të filloni sa më mirë:

Foto e Gruas në Ecje
 

Ekzistojnë dy strategji themelore për stërvitje: trajnimi i forcës dhe sportet e durimit. Ushtrimi i forcës forcon muskujt, stabilizon skeletin dhe tonifikon figurën. Trajnimi i qëndrueshmërisë rrit performancën, djeg energjinë, zvogëlon stresin dhe forcon zemrën dhe qarkullimin. Ekzekutimi i saktë është thelbësor për suksesin optimal të trajnimit. Kjo përfshin ushtrime për ngrohje dhe shtrirje të muskujve.

Trupi i njeriut është si një vepër arti me kompleksitet ekstrem. Sisteme të ndryshme të trupit dhe pjesët e tyre individuale mundësojnë funksionet që përcaktojnë jetën tonë përmes ndërveprimit të tyre të vazhdueshëm. Në mënyrë që ky ndërveprim të jetë funksional, organet individuale duhet të jenë të ndërlidhura direkt ose indirekt, të ngjashme me të gjitha dhëmbët dhe përbërësit e një makine.

Skeleti, i cili i jep trupit mbështetje dhe formë, i bën të tilla lidhje të mundshme. Përmes një kornize të kërcit dhe kockave, të gjitha organet janë në kontakt me njëri-tjetrin dhe mbrohen në të njëjtën kohë. Ne gjithashtu mbështetemi në strukturat jetësore të tilla si qelizat e kuqe të gjakut për transportin e oksigjenit dhe kemi nevojë për kripëra minerale për kockat tona. Në formën e tij aktuale, përshtatur me habitatin përkatës, trupi i njeriut është rezultat i një procesi të gjatë evolucionar.

Si funksionon trupi i njeriut? Cilat sisteme organesh ekzistojnë atje? Si strukturohen organet e ndryshme? Si funksionojnë këto organe? Për të kuptuar më mirë shumë sëmundje, është e rëndësishme të njihni funksionet e trupit në një gjendje të shëndetshme. Kjo përmbledhje ju ofron fakte të hollësishme por të lehta për tu kuptuar mjekësore për të gjitha organet e brendshme, sistemin nervor, sistemin musculoskeletal dhe sistemin e qarkullimit të gjakut:

Imazhi i Anatomisë Femërore
 

Imazh i Anatomisë Mashkullore
 

Shpresojmë të shijoni qëndrimin tuaj në faqen tonë të internetit dhe të mësoni disa fakte themelore shëndetësore të cilat ju ndihmojnë të shijoni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme. Ju mund të gjeni artikujt e botuar së fundmi në faqen tonë të internetit më poshtë.