Mikrobet

Prezantimi

Ne në jetën tonë të përditshme hasim mikrobe çdo ditë pa i vërejtur. Vetëm kur sëmuremi, i ndiejmë efektet e patogjenëve të ndryshëm. Përveç kësaj bakteret dhe viruset, mikrobet përfshijnë kërpudha, parazitë dhe alga.

Shumica e llojeve të mikrobeve mund të ndahen në nëngrupe. Shpesh një grup i mikrobeve është pjesë e florës natyrore të lëkurës dhe mukozave tona (p.sh. në hundë, gojë ose zorrët), ndërsa një grup tjetër ka veti patogjene. Mikroorganizmat që jetojnë në dhe nga trupi i njeriut por nuk e dëmtojnë atë quhen komensale. Në ndryshim nga komensalet, parazitët gjithmonë i bëjnë dëm trupit, kështu që ato janë mikrobe patogjene.

Mikrobe në gojë

Nën rrethana normale, mukoza në gojë kolonizohet nga shumë mikrobe të ndryshme. Më e zakonshme bakteret gjenden aty. Midis këtyre, streptokoket dhe Stafilokoket shquhen në sasi.

Kokët janë formacione të rrumbullakëta që formojnë grumbuj, zinxhirë ose çifte dhe për këtë arsye identifikohen lehtë në mikroskop. Stafilokoket janë mikrobe normale të lëkurës, por gjithashtu mund të përfshihen në infeksione të plagëve, në varësi të asaj nëngrupi të mikrobeve mbizotëruese. Streptokoket gjithashtu mund të ndahen në disa nënlloje, dhe më pas janë përgjegjës për sëmundjet infektive si skarlatina ethe dhe angjinë (Streptococcus pyogenes) ose pneumoniae (Streptococcus pneumoniae, i njohur më parë si "pneumococcus").

Actinomycetes, mikrobe në formë shufre, të cilat mund të jetojnë pa oksigjen atmosferik, ndodhin gjithashtu në gojë dhe mund të kontribuojë në zhvillimin e karies. Mikrobet që shkaktojnë karies quhen kariogjene. karies shkaktohet nga streptokoket ose aktinomicete, ku streptokoket në formën e patogjenit Streptococcus mutans janë më të zakonshmet.

Për më tepër, goja është një pikë hyrëse për mikrobe të ndryshme. Mikrobet hyjnë në trakti tretës përmes ushqimit të ndotur dhe pikave të vogla në ajër mund të depërtojnë në rrugët e frymëmarrjes. Edhe në zemër, një inflamacion i lëkurës së brendshme të zemrës (endokardit) mund të shkaktohet nga patogjenë oralë (në gojë).

Të patrajtuar, të tillë endokardit çon në vdekje. Mikrobet në gojë si pasojë çojnë në sëmundje të të gjithë trupit. Stomatologjike dhe higjiena orale dhe kontrollet e rregullta te dentisti nuk duhet të lihen pas dore.