Urth

Përkufizimi Urth

Në urth (zbaticë sëmundja) ka zbaticë të tepruar të acidit stomak përmbajtja (acid gastrik) në ezofag. Irritimi kimik i vazhdueshëm i shkaktuar nga stomak acidi shkakton një inflamacion të mukozës së ezofagut (zbaticë ezofag).

Sinonime

ezofagiti i refluksit, sëmundja e refluksit, refluksi, sëmundja gastroezofageale

Epidemiologji

Në praktikën gastroenterologjike (sëmundjet gastrointestinale) urthi është pamja klinike më e zakonshme. 6-20% e popullsisë vuajnë nga zbaticë sëmundje (urth). Zhvillohen 10% e pacientëve me urth ezofagiti i refluksit me kalimin e kohës. Nga këta pacientë me ezofagiti i refluksit, 10% zhvillojnë një ezofag të rëndë ulçerë (ulçera e beretës) 10% e ulçerave zhvillojnë një tumor ezofageal (karcinoma e ezofagut).

Shkak i urthit

Urthi është një simptomë e zakonshme. Tek disa njerëz është kronik - pra i përsëritur - dhe te të tjerët ndodh vetëm rrallë. Urthi shkaktohet nga stomak acid running nga stomaku përsëri në ezofag.

Kjo ndodh ose përmes një tejkalimi të acid gastrik për shkak të mbiprodhimit ose përmes një mbyllje të pamjaftueshme të muskulit të poshtëm të ezofagut i cili normalisht vulos ezofagun në stomak. Shkaktarët tipikë për urthin janë alkooli dhe nikotinë abuzimi, marrja e vakteve yndyrore, pikante, shumë të ëmbla, konsumimi i tepërt i kafesë, mbipeshë dhe stresi. Këto stimulojnë prodhimin e acid gastrik, prodhohet më shumë acid gastrik sesa është i nevojshëm dhe acidi i tepërt rrjedh përsëri në ezofag.

Stomaku - ndryshe nga ezofagu - është krijuar për të rënë në kontakt të rregullt me ​​acidin, pasi mukoza ka një strukturë të ndryshme nga ajo e ezofagut. Kjo do të thotë që kur acidi i stomakut hyn në ezofag, kjo çon në një acarim të rëndësishëm të mukozës. Nëse kjo ndodh më shpesh, ndodh një inflamacion i mukozës së ezofagut, i cili quhet ezofagiti i refluksit.

Stresi është një shkak i zakonshëm i urthit. Lidhjet e sakta janë të paqarta. Deri më tani, dy korrelacione janë vërejtur në studime: nga njëra anë, stresi bën që muskujt e muskulit më të ulët të ezofagut të relaksohen.

Kjo hap rrugën që acidi i stomakut të hyjë fytin. Nga ana tjetër, stresi çon në rritjen e prodhimit të acidit gastrik. Lidhjet neuronale (dmth. Të bazuara në traktet nervore) nuk janë sqaruar ende përfundimisht.

Sidoqoftë, gjithnjë e më shumë po vihet në vëmendje që vegjetative (autonome) sistemi nervor, i cili kontrollon sistemin e tretjes, me siguri është nënvlerësuar rëndë në të gjitha konsideratat e mëparshme mjekësore. Një mekanizëm i ngjashëm në stresin e induktuar diarre ka qenë i njohur për një kohë të gjatë, por nuk ka asnjë justifikim shkencor për të. Nëse stresi mund të identifikohet si shkas në një pacient, këtu mund të konsiderohet një qasje terapeutike.

Personi i prekur, së bashku me mjekun e tij / saj të familjes, një psikoterapist ose fizioterapist, mund të identifikojnë dhe zvogëlimin e stresit shkakton në mënyrë që të gjeni lehtësim. Nëse kjo nuk sjell lirinë nga simptomat, duhet të merren përsëri parasysh shkaqet fizike (somatike). Ndryshimet në pozicion siç janë përkulja dhe shtrirja shpesh çojnë në një përkeqësim të urthit, sepse më shumë presion ushtrohet më pas nga përmbajtja e barkut në muskulin muskulor të poshtëm të ezofagut.

Nëse pozicione të tilla të trupit merren gjatë sportit, ato përkeqësojnë gjithashtu urthin. Barku i fortë frymëmarrje ose e tensionuar muskujt e barkut gjithashtu shkaktojnë presion të rritur. Në të njëjtën kohë, lëvizjet e përsëritura lart e poshtë bëjnë që lëngu i stomakut të "shpërthejë" në pjesën e sipërme të stomakut, gjë që gjithashtu mund të shkaktojë urth nëse muskujt e muskulit muskulor janë të pamjaftueshëm.

Në mënyrë që të shmanget kjo, dy ose tre orë pas ngrënies dhe urthit të mundshëm, aktivitetet sportive në formën e përmendur më sipër duhet të shmangen, dhe lëvizjet më të buta duhet të përdoren (ecja, çiklizmi). Konsumi i alkoolit mund të përkeqësojë simptomat e gastritit, së pari sepse përmban shumë sheqerna të thjeshtë që stimulojnë prodhimin e acidit gastrik dhe së dyti sepse është një pije me një pH acid. Prandaj fuqizon mjedisin acid të stomakut.

Sidomos pijet alkoolike me erëza, me prova të larta (schnapps) duhet të shmangen. Kafeja është një pije acidike, e cila, si alkooli, zakonisht e bën urthin më keq. Kjo mund të rregullohet duke shtuar një qumësht në kafe dhe mundësisht pa sheqer. Megjithatë, nëse simptoma të tilla si urth dhe të përzier ndodhin menjëherë pas konsumimit të kafesë, ky ushqim duhet të shmanget plotësisht derisa simptomat të përmirësohen përgjithmonë. Një alternativë më e përshtatshme për stomakun do të ishte çaji i zi ose jeshil me qumësht me pak yndyrë.