Infektiologjia me mjekësinë tropikale

Mjekësia tropikale, nga ana tjetër, është një specialitet i infektiologëve. Merret me sëmundjet që ndodhin vetëm ose kryesisht në klimat tropikale dhe subtropikale. Kjo përfshin gjithashtu parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve të udhëtimit përmes vaksinimeve dhe medikamenteve të përshtatshme. Disa spitale ofrojnë orë të veçanta konsultimi për mjekësinë e udhëtimit për këtë qëllim. Për shembull, sëmundjet kryesore infektive u kujdesën… Infektiologjia me mjekësinë tropikale

Sëmundja me kokë: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Sëmundja e nodit është një çrregullim neurologjik i fëmijëve dhe adoleshentëve që është endemik në Sudanin e Jugut, Tanzania dhe Ugandën veriore. Sëmundja karakterizohet nga ngacmime të vazhdueshme të kokës gjatë vakteve dhe përkeqësim gradual fizik dhe mendor. Në mënyrë tipike, sëmundja e kokës çon në vdekje brenda pak vitesh. Çfarë është sëmundja e tundjes së kokës? Sëmundja e kokës është një sëmundje… Sëmundja me kokë: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Claw Cats: Aplikimet, Trajtimet, Përfitimet Shëndetësore

Kthetra e maceve, Uña de Gato, është një bimë që gjendet kryesisht në rajonin e Amazonës. Bima e ngjashme me lianën ka një traditë të gjatë midis njerëzve autoktonë të Perusë si një bimë mjekësore dhe kulturore. Shfaqja dhe kultivimi i thonjve të maceve Për të mos rrezikuar popullatën, mund të korrren vetëm sasi të caktuara të bimës. … Claw Cats: Aplikimet, Trajtimet, Përfitimet Shëndetësore

Parazitët: Infeksioni, Transmetimi & Sëmundjet

Sipas përkufizimit, një parazit është një organizëm që infekton dhe më së shumti dëmton një organizëm tjetër të gjallë për mbijetesë. Përveç kësaj, organizmi i infektuar përdoret për qëllimet e tij riprodhuese. Çfarë janë parazitët? Sëmundje të shumta infektive shkaktohen nga parazitët. Ndër të tjera, sëmundja e malaries mund të gjurmohet në një infektim të mëparshëm të parazitëve. Për aq sa një… Parazitët: Infeksioni, Transmetimi & Sëmundjet

Fibroza cistike: Shkaqet dhe trajtimi

Simptomat Në fibrozën cistike (CF, fibroza cistike), sisteme të ndryshme organesh preken, duke rezultuar në një pamje klinike heterogjene me simptoma të ashpërsisë së ndryshme: Trakti i poshtëm respirator: Kollë kronike me formimin e mukusit viskoz, pengim, sëmundje infektive të përsëritura, p.sh., me, inflamacion, rimodelim i mushkërive (fibrozë), pneumotoraks, insuficiencë respiratore, gulçim, fishkëllimë, mungesë oksigjeni. E sipërme… Fibroza cistike: Shkaqet dhe trajtimi

cistus

Produktet Produktet e disponueshme në barnatore dhe barnatore përfshijnë ilaçin mjekësor, barërat dhe çajrat (p.sh., Cystus 052, Phytopharma Infectblocker). Bima burimore Bimët burimore përfshijnë disa lloje dhe varietete nga gjinia Cistus dhe familja Cistaceae, të cilat janë vendase në Evropën jugore dhe rajonin e Mesdheut. Në shumë vende, veçanërisht barishtja e… cistus

Ethet Zika

Simptomat Simptomat e mundshme të etheve Zika përfshijnë ethe, ndjenjë të sëmurë, skuqje, dhimbje të muskujve dhe kyçeve, dhimbje koke dhe konjuktivit. Sëmundja është zakonisht beninje dhe zgjat nga disa ditë në një javë (2 deri në 7 ditë). Një kurs asimptomatik është i zakonshëm. Sindroma Guillain-Barré mund të shfaqet rrallë si një ndërlikim. Nëse një grua shtatzënë është e infektuar,… Ethet Zika

Sëmundja e Gërvishtjeve të Cat

Simptomat Sëmundja klasike e gërvishtjes së maceve shfaqet së pari si një papule ose pustulë e kuqe në vendin ku macja gërvishtet ose kafshon. Së shpejti, limfadeniti lokal (inflamacion dhe ënjtje e nyjeve limfatike) ndodh në anën e trupit me dëmtimin, shpesh në sqetull ose qafë. Fëmijët dhe adoleshentët janë veçanërisht të prekur. Të tjera… Sëmundja e Gërvishtjeve të Cat

Epidemia e maceve

Simptomat Simptoma kryesore e sëmundjes epidemike të maces është diarreja me inflamacion të zorrëve, dëmtimi i mukozës së zorrëve dhe dehidratimi. Gjithashtu vërehen të vjella, ethe, gjendje e dobët e përgjithshme, limfopeni, neutropeni, imunosupresion, sëmundje të syve, abort në macet shtatzëna dhe çrregullime të lëvizjes cerebrale tek të sapolindurit. Kotele janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjes, dhe rezultatet fatale janë të zakonshme. … Epidemia e maceve

Azathioprine (Imuran)

Produktet Azathioprine është komerciale e disponueshme si tableta të veshura me film dhe si një liofilizat (Imurek, gjenerik). Hasshtë miratuar në shumë vende që nga viti 1965. Struktura dhe vetitë Azathioprine (C9H7N7O2S, Mr = 277.3 g/mol) është një derivat nitromidazole i mercaptopurine. Ekziston si një pluhur i verdhë i zbehtë që është praktikisht i patretshëm në ujë. Efektet Azathioprine (ATC L04AX01)… Azathioprine (Imuran)

Risankizumab

Produktet Risankizumab u miratuan në Shtetet e Bashkuara dhe në shumë vende në vitin 2019 si një zgjidhje për injeksion (Skyrizi). Struktura dhe vetitë Risankizumab është një antitrup monoklonal IgG1 i humanizuar i prodhuar me metoda bioteknologjike. Efektet Risankizumab (ATC L04AC) ka veti selektive imunosupresive dhe anti-inflamatore. Antitrupi lidhet me nën-njësinë p19 të interleukin-njeriut njerëzor (IL-23),… Risankizumab

Merkur

Aplikimi Merkuri (Hydrargyrum, Hg) dhe komponimet e tij përdoren rrallë sot në farmaci për shkak të toksicitetit dhe efekteve negative. Një përjashtim është mjekësia alternative, në të cilën merkuri quhet edhe mercurius (p.sh., Mercurius solubilis, Mercurius vivus). Emri anglez është Mercury ose Quicksilver. Në shekullin e 20 -të, përbërjet e merkurit ishin ende të përdorura gjerësisht dhe… Merkur