Presion i ulët i gjakut dhe marramendje

Prezantimi

Kush nuk e di atë? Marramendja e shpeshtë në situatat më të pafavorshme mund të jetë e pakëndshme dhe potencialisht e rrezikshme. Sidoqoftë, marramendja nuk ndodh vetëm atëherë, por për shembull pasi të ngriheni shpejt.

Arsyet për këtë janë të ndryshme dhe të ndryshme dhe nuk mund të identifikohen gjithmonë qartë. Shkaku aktual gjithashtu mund të maskohet nga simptoma të tjera. Megjithatë, e ulët gjak presioni është një shkak i zakonshëm. Nëse është e mundur, e ulët gjak presioni duhet të sqarohet dhe trajtohet. Terapia përfshin shumë mundësi dhe varion nga terapi konservatore, pa ilaçe deri te masat mbështetëse si p.sh. çorape për kompresim dhe terapi me ilaçe.

Pse tensioni i ulët i gjakut shkakton marrje mendsh?

Një e ulët gjak presioni nuk çon domosdoshmërisht në marrje mendsh. Marramendja mund të shkaktohet edhe nga sëmundje të tjera. Gjithashtu, i ulët tensioni i gjakut nuk konsiderohet sëmundje në shumë vende.

Megjithatë, e ulët tensioni i gjakut shoqerohet shpesh me marrje mendsh. Duke folur afërsisht, kjo është për shkak të faktit se tru dhe organet e tjera të rëndësishme nuk janë të furnizuar me oksigjen të mjaftueshëm për një periudhë të shkurtër, por edhe nganjëherë më të gjatë. Shkaqet e ulët tensioni i gjakut janë të shumëfishta dhe variojnë nga pasiviteti fizik, shkaqet hormonale ose infeksionet deri te kapaciteti i pamjaftueshëm i pompimit të zemër ose shkaqe vegjetative për shkak të dëmtimit të receptorëve të vetë trupit.

Në të gjitha rastet, megjithatë, gjaku anije mos pomponi mjaftueshëm gjak në organin e prekur ( tru) Si rezultat, qelizat nuk furnizohen për një kohë, por ato kanë një kërkesë të lartë për oksigjen dhe janë shumë të ndjeshme ndaj një furnizimi të pamjaftueshëm, që do të thotë se ato nuk janë plotësisht funksionale për një kohë të shkurtër. Sidoqoftë, presioni i ulët i gjakut mund të ketë efekte pozitive në trup dhe mund të jetë një shenjë e një jetese të shëndetshme, aktive.

Cilat simptoma shoqëruese ndodhin akoma shpesh?

Ndoshta simptomat më të zakonshme shoqëruese të marramendjes që ndodhin shpejt të shkaktuara nga presioni i ulët i gjakut janë në rastin e takikardi, kjo mund të shpjegohet me një përpjekje të trupit për të kompensuar. Simptomat e tjera shkaktohen gjithashtu nga një furnizim i tepërt i oksigjenit. Përveç kësaj, problemet e përqendrimit, një ndjenjë e ngushtësi në gjoksgjithashtu mund të ndodhë një gjendje shpirtërore e depresionuar, zhurmë në veshë apo edhe oreks i zvogëluar.

  • takikardi,
  • Gulçim,
  • Pa ndjenja e shkurtër
  • Dhimbje koke,
  • Problemet vizuale,
  • Pasiguria e bandës,
  • Zbehje dhe lodhje.

Një puls i shpejtë, i njohur gjithashtu si takikardi në zhargonin teknik, është një simptomë tipike shoqëruese që ndodh kur presioni i gjakut është i ulët. Presioni i ulët i gjakut i paraprin pulsit të shpejtë. Arsyeja për këtë puls të shpejtë është se trupi përpiqet të mbajë furnizimin me gjak të organeve si kompensim për presionin e ulët të gjakut.

Kur presioni i ulët i gjakut ndodh shpejt, zakonisht referohet si ngopja e gjakut në ato më të vogla anije të trupit të njeriut. Kjo do të thotë që vetëm një sasi e vogël e gjakut rrjedh përsëri në zemër dhe një pjesë e madhe e gjakut nuk mund të pompohet përmes zemrës sepse është në sistemin vaskular përmes arterialit të zgjeruar papritur anije. Sidoqoftë, për të furnizuar organet vitale me oksigjen, zemër stimulohet të rrahë ose pulsojë më shpejt.

Si rezultat, gjaku rrjedh nga zemra në aortën pjesërisht rritet dhe një sasi më e madhe e gjakut dhe kështu oksigjeni është i disponueshëm. Në varësi të shkallës së presionit të ulët të gjakut ose vlerave të tij, pulsi mund të arrijë një frekuencë deri në 200 rrahje në minutë. Të përzier është gjithashtu një simptomë e zakonshme e presionit të ulët të gjakut.

Të përzier zakonisht ndodh në lidhje me dhimbje koke, shqetësime vizuale, dobësi ose marramendje. të përzier mund të kufizohet në një moment të shkurtër. Sidoqoftë, të përzierat në kontekstin e presionit të ulët të gjakut mund të bëjnë që ju të ndjeheni mirë për disa minuta ose edhe të vjella.

Shkaku i përzierjes që ndodh është gjithashtu për shkak të zvogëlimit të rrjedhjes së gjakut në tru. Këtu rryma kryesore luan furnizimi i pakët i oksigjenit. Qelizat e trurit janë shumë të ndjeshme ndaj furnizimit të reduktuar të oksigjenit.

Nëse ka mungesë të oksigjenit për prodhimin e tyre të energjisë, kjo shumë shpejt mund të çojë në një humbje të përkohshme të një pjese të funksionit të tyre, e cila është arsyeja pse një rrjedhje e reduktuar e gjakut çon në një dështim të qelizave të trurit. Lodhja është gjithashtu një simptomë e zakonshme e lidhur me presion të ulët të gjakut. Në shumicën e rasteve, presioni i ulët i gjakut duhet të mbahet për një periudhë më të gjatë se disa orë ose disa ditë. Sidoqoftë, lodhja nuk ndodh në çdo person me presion të ulët të gjakut për një kohë të gjatë.

Isshtë gjithashtu e mundur që ajo të shfaqet vetëm në mënyrë të parregullt. Shkaqet e lodhjes mund të jenë akoma më të ndryshme sesa vetëm presioni i ulët i gjakut. Sidoqoftë, shpjegimi për lodhjen e presionit të ulët të gjakut është gjithashtu se çon në një furnizim të vogël të trurit dhe organeve.

Për shembull, personat e prekur janë të lodhur menjëherë pasi janë ngritur ose duhet të pushojnë disa herë në ditë. Performanca e tyre gjithashtu zvogëlohet ndjeshëm dhe ato nuk janë aq elastike sa personat e shëndetshëm. Përveç kësaj, lodhja shpesh shoqërohet me përqendrim të zvogëluar dhe reagime më të dobëta.

Nëse lodhja vazhdon për një kohë të gjatë dhe nuk mund të shpjegohet, duhet të konsultohet një mjek për të sqaruar shkaqet e mundshme serioze. Dhimbje koke janë një simptomë e vërejtur shpesh e shoqëruar me presion të ulët të gjakut. Dhimbja e kokës mund të shfaqet në shumë mënyra dhe mund të vazhdojë për një kohë të shkurtër ose të gjatë.

Kjo gjithashtu varet nga fakti nëse presioni i ulët i gjakut është i shkurtër apo i gjatë. Përsëri, dhimbja e kokës mund të ketë shkaqe të tjera. Shpjegimi për dhimbjen e kokës është, ashtu si me simptomat e tjera, ulja e rrjedhjes së gjakut në tru, e cila përfundimisht çon në një furnizim të ulët të oksigjenit në qelizat e trurit.

Opsionet terapeutike për presionin e ulët të gjakut dhe marramendjen shoqëruese janë shumë të ndryshme dhe variojnë nga terapi konservatore, pa ilaçe deri te masat mbështetëse si p.sh. çorape për kompresim dhe terapi me ilaçe. Terapia konservatore përfshin, për shembull, një ndryshim në stilin e jetës. Më shumë vëmendje mund t'i kushtohet aktiviteteve sportive dhe kalimit në durim sportive.

Periudhat e pushimit kur ngriheni ose banjot e alternuara konsiderohen gjithashtu të dobishme. Ju gjithashtu duhet të pini mjaft lëngje dhe të merrni kripë. Kafeina gjithashtu mund të stimulojë qarkullimin. Nëse e gjithë kjo nuk është e dobishme, mund të konsiderohet një terapi ilaçesh. Sapo presioni i ulët i gjakut të trajtohet mirë për herë të parë, marramendja zakonisht nuk ndodh më.